Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7132164 www.bgdnes.bg

Хванаха златната рибка и фазан

Земетресение уплаши шараните на язовир "Долна вода"

Уникално риболовно шоу се състоя на язовир "Долна вода" край Монтана. Въдичари уловиха златната рибка, както и фазан с кепче, видя "България Днес".

Това се случи по време на турнира за журналисти и представители на медиите, организиран от Националното ловно-рибарско сдружение. Традиционното състезание бе възстановено след 5-годишно прекъсване.

Реклама

Арена на събитията стана водоемът, стопанисван от местното Ловно-рибарско сдружение - Монтана. Язовир "Долна вода" е с площ от 140 декара, а във водите му плуват шарани с всякакви размери, бели амури, каракуди и др.

Главният съдия на турнира Емил Марков даде старт точно в 10:00 часа сутринта. Състезателите от трите сектора бомбардираха езерото с тежки топки от захранка и плувки. Оказа се, че шараните са се изпокрили напълно. Според всеобщото мнение земетресението, ударило Вранча едва няколко часа преди турнира, е стресирало рибите и те са спрели да се хранят.

Все пак за пореден път се потвърди максимата за късмета на начинаещия. Абсолютният новак в риболова - Светлозар Стоянов от в. "Българска армия", успя да улови златната рибка. Той заметна въдица за първи път в живота си, но на кукичката му се закачи оранжев японски шаран от вида кои с тегло 1,4 кг. Още едва неколцина участници в надпреварата успяха да уловят шаран, други се отчетоха с каракуди и слънчеви рибки, а трети останаха с празни живарници.

Най-куриозният момент дойде на почивката между двата манша. Тогава председателят на монтанското сдружение Борис Цветков, ръководителят Александър Георгиев, както и местни деца разселиха в дивата природа десетки фазани. По време на благородната кауза една от птиците полетя към язовира, но падна във водата. Фазаните не могат да летят с намокрени пера и животното бе застрашено от удавяне.

Тогава най-популярният сред състезателите - Румен Витков-Монтанеца, навлезе в язовира и с помощтта на кепа си спаси клетата птица. Припомняме, че Витков е единственият българин, стигнал до бронзов медал на световно първенство по риболов на плувка. Направи го в Испания през 2010 година.

Сега Монтанеца също улови 1 шаран, което му бе достатъчно за третото място в индивидуалното класиране. Победител стана Божидар Тодоров-Папарака, следван от Георги Генов от БНР. В отборното класиране шампион е тимът на "На плувка и дъно", втори се нареди БГНЕС, а бронзовите медали са за в. "Рибар".

Председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев награди призьорите. Той увери, че традициите в този любопитен турнир ще продължат. Следващото издание на риболовното състезание за журналисти е планирано да се проведе през юли или август следващата година.

Реклама
Реклама
Реклама