Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7136999 www.bgdnes.bg

Щука динозавър улови рибар

Водният звяр тежи над 25 кг, само главата му е почти половин метър

Чудовищна щука претендира за нов национален рекорд на България! Рибар успя да се пребори с истинско водно страшилище, приличащо повече на динозавър. Гигантската хищна риба е с тегло 25,340 кг, научи "България Днес".

Щуката великан е уловена от Петър Филипов. Вероятно това е най-голямата риба от този вид, хваната с въдица. Уловът е документиран официално. Майсторът, който е имал щастието да измъкне звяра от водата, веднага е повикал свои приятели. Заедно те правят снимки и видеоклипове на измерванията с кантар и рулетка. През цялото време опитват да съхранят щуката жива и я предпазват от наранявания и обезводняване. След това я държат вързана във водата, за да се свести, и накрая я пускат да отплува обратно в дълбините.

Реклама

Рибарят късметлия сам се похвали с невижданата слука във фейсбук групата "За любители на щукарския риболов". Филипов е убеден, че това е рекорд за България и една от най-гигантските щуки в света изобщо. Излъгал е хищника със самоделна изкуствена примамка от вида "джърк". Тя се издялква от дърво и имитира ранена малка рибка.

"Невероятен динозавър! Браво, колега!", възхищават се повечето от останалите заклети риболовци. "Може да се гордеем, че една от най-големите риби в историята е хваната в България", пише друг любител на щуките. Има и такива, които изразяват съмнения относно истинските килограми на огромната риба.

Петър Филипов пази в пълна тайна водоема и мястото, на което е преборил гиганта. Страхува се, че е възможно бракониери да подгонят отново с мрежи или с ток пуснатата на свобода грамаданска щука. Майсторът издава и малко повече подробности за внушителните параметри на сладководния хищник. Опашката на щуката е широка цели 35 см, подобно на делфин. Главата на звяра е по-голяма от човешка, дълга е близо половин метър. Специалисти по ихтиология твърдят, че за да достигне такова тегло, щуката великан трябва да е на около 60-70-годишна възраст.

И Путин има трофей

Руският президент Владимир Путин също се похвали с трофейна щука през 2013 година. Той успя да пребори 21-килограмов екземпляр по време на почивка в сибирския район Тува.

Никой не може да каже със сигурност колко тежи най-голямата щука, улавяна някога. Съществуват десетки недоказани случаи и още повече легенди за митични водни чудовища.

Официалният записан рекорд датира от 1983 година. Риболовецът Арно Вилхелм хваща щука с тегло 30,50 кг и дължина 146 см на водоем Данщад, Германия.

Реклама

Неотдавна италианският майстор в риболова Маурицио Росини се похвали с гигантски хищници от местни езера на Апенините. Най-голямата щука, която той показва, е ударила кантара на 24 кг.

Няколко други по-големи риби също оспорваха рекорда през последните години, но не бяха признати от специалистите, тъй като не покрили нужните доказателствени критерии. Още през 1660 г. за рекорд претендира френският изследовател Пиере Еспириту Радисон. Неговата щука била 2 метра дълга и тежала 75 кг. През 1957 г. в щата Ню Йорк, САЩ, в р. Сейнт Лорънс е уловена щука от подвида маскинонг с тегло 32 кг. В бившия СССР пък е документиран улов на 34-килограмова щука от 1934 г.

Реклама
Реклама
Реклама