Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7137234 www.bgdnes.bg

Крокодила пред Темида за грабежа от хипермаркет

Соченият за магистрален бандит Емил Милев, станал известен с прякора Крокодила, се сдоби с още едно дело! След 10-годишно разследване прокуратурата вкара в спецсъда случая с грабежа на близо 200 хиляди лева от магазин "Била" на ул. "Софийски герой" в столичния жк "Хиподрума", научи "България Днес".

На 30 декември 2008 г. трима маскирани и въоръжени бандити нахлуват в хипермаркета и обират новогодишния оборот. Според прокуратурата това са Емил Милев, Мартин Димитров и Калоян Бацов. Първоначално се съобщава, че задигнатата сума е 194 204 лв. В обвинителния акт е посочено, че са откраднати 193 024 лв. Не е ясно откъде идва разминаването и как за 10 години криминалистите не са успели да уточнят сумите.

Реклама

Пред Темида Кроки е изправен като шеф на престъпна банда, а Димитров и Бацов - като участници. Милев и двамата му авери ще отговарят като извършители на грабежа. Първото разпоредително заседание е насрочено за вторник, 6 ноември, съобщиха от Специализирания съд.

Очаква се тогава Крокодила да поиска да го пуснат от ареста по медицински причини. Той подал молба за изменение на мярката преди седмица. Оказало се, че прокуратурата вече го е финтирала и е внесла делото в съда. Затова мярката трябва да се гледа по друг член от закона - като такава по време на процеса. Затова магистратите прекратяват заседанието като безпредметно и лишено от правно основание.

Защитата се жалва, че така се нарушава бързото произнасяне по търпяната мярка. Твърди се, че обвинителният акт е внесен, без материалите да бъдат предявени на обвиняемия, както се изисква по закон. Магистратите уточняват, че по искането на Кроки за пускането му от ареста трябва да се произнесе съдията, който ще му гледа делото.

Разследването, което години стои на трупчета, се активизира след показания на свидетеля Николай Генов, който е известен като основен коз на прокуратурата по редица шумни дела. Именно Генов разпознава Крокодила и останалите по записите от камерите, макар извършителите да са с маски, разкриват запознати.

На показанията на Генов се крепи и делото срещу групата за мокри поръчки "Килърите 3“, за която са подсъдими кримигероите Валентин Янев - Вальо Бореца, ММА боецът Мартин Антов и други. След двегодишни опити едва наскоро Николай Генов бе осигурен от прокуратурата и доведен, за да свидетелства. В съдебната зала той каза как подсъдимите са бандити и вършели престъпления, но когато трябваше да даде подробности, започваше да мънка и да губи памет.

Във връзка с разследването на въоръжения грабеж криминалистите разчитат на помощ от кучета. От местопрестъплението преди почти 10 години са иззети мирисови следи, които стоят запечатани в буркан. При минаването на обирджиите през служебното помещение са оставени видими следи от обувка, разкриха пред вестника разследващи. Уликата веднага е вкарана в специален буркан от криминалистите.

Реклама

Крокодила първоначално отказва да даде сравнителна проба, но спецсъдът го задължава. "Какъв мирис ще ми изследват от 2008 г.? Сега сме 2018 г.! Няма за какво да давам мирисови следи - това е репресия срещу мен", заяви в типичния си стил Емил Милев. Дали четириногите заковават Кроки като един от бандитите се очаква да стане ясно по време на процеса.

Протестира като Рамбо

Емил Милев пусна дълга коса и брада в знак на протест срещу задържането му. Когато беше пускан от съда, разследващите му повдигаха нови и нови обвинения. Той е зад решетките вече около 4 г., без да има влязла в сила присъда. Дори в началото на т.г. беше оправдан на първа инстанция като шеф на банда за грабежи. За да изрази несъгласието си с твърдяната репресия срещу него, Милев носи милитъри облекло като Рамбо или бели роби като месия. Облеклото му често разгневява съдиите, които го карат да се преоблича.

Реклама
Реклама
Реклама