Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7138750 www.bgdnes.bg

Гватемалецът Хосе е най-търсеният аржентински бандит

Беглецът от софийския затвор, гватемалецът Хосе Гевара Мартинез, се оказа най-издирваният аржентински бандит на име Родолфо Хосе "Руския" Лорман! Истината, която лъсва от публикации в аржентински сайтове, е стигнала и до българската прокуратура, научи "България Днес".

За истинската самоличност на гватемалеца Хосе се разбира след ареста му в Лисабон през м.г. След като португалските ченгета го заключват за кражба на кола, те му взимат отпечатъци. В системата излиза, че това е търсеният от 2003 г. Родолфо Лорман. Новината стига до аржентински медии, които отбелязват, че най-търсеният от 14 години местен бандит най-накрая е заловен.

Реклама

Хосе или Родолфо е спипан със свой авер в град Авейро при въоръжен грабеж. Той показва документи, като се представя за гражданин на Гватемала на име Хосе Луис Гевара Мартинез, а съучастникът му използва българска лична карта с имената Никола Петков.

При проверката на отпечатъците става ясно, че истинската идентичност на Петков всъщност е Хосе Орасио Майдана с прякор Кончето, който също е бил обявен за издирване от Интерпол. Лорман и Майдана са разкрити след взаимно сътрудничество на криминалните отдели с чужди служби, отбелязват от федералната полиция.

Двамата се крият от 2003 г. Детективите, които ги разследват от години, ги определят като най-опасните похитители, лидери на една от групите, работещи в Аржентина и Парагвай. В Аржентина те са обвинени в отвличането на студента Кристиан Шайър. Младият мъж изчезва на 21 септември 2003 г. Семейството му плаща откуп от 275 хил. долара, но никога повече не го виждат.

След като Лорман и Майдана духват, правителството обявява по 100 хил. песос награда за всеки, който предостави информация, която би могла да служи за арестуване на опасните престъпници. Мизата стига до $ 370 хиляди, но от бандитите няма и следа. Те се дирят в Германия, Испания и Бразилия от преследвачи от Интерпол към аржентинската федерална полиция.

Вестта за залавянето на Родолфо Лорман дава надежди на семейството на отвлечения младеж. "Чаках години, за да могат да хванат Лорман, за да разбера какво се случи със сина ми. Това е дълго време на мъка и несигурност. Цялото семейство чака нещо ново, обаждане с новини. Докато най-накрая се случи. Отсега нататък се надявам да кажат какво са направили със сина ми", казва пред парагвайско издание Хуан Педро Шайър, баща на отвлечения студент.

Лорман и Майдана са считани за ръководители на престъпна организация. Петима от хората им са осъдени на между 11 и 18 години затвор за този случай. Предполага се, че през 2005 г. бандата, за чийто шеф е сочен Лорман, е похитила и убила Сесилия Кубас, дъщеря на бившия президент на Парагвай Раул Кубас. В Аржентина групата също е обвинена, че е участвала в отвличането на Клаудио Стефанич, за когото през май 2002 г. е платен откупен размер от около 30 хил. долара. "Те са най-търсените похитители, които са извършили най-сериозните инциденти в Аржентина и други страни", заявява разследващ.

Реклама

Родолфо Лорман притежава няколко идентичности, той модифицира външния си вид и успя да избегне всякакъв вид контрол. Според запознати той дори претърпял козметична операция, за да промени лицето си. Аржентински медии публикуват негови снимки от 2000 г., на които Хосе-Родолфо е с по-пълно лице, но чертите му са същите.

В България Родолфо Лорман е познат на правосъдието като Хосе Мартинез. Той е подсъдим за участие във въоръжен грабеж през 2011 г. в прохода Хаинбоаз. Тогава гватемалецът Хосе и трима българи обират бизнесмена Атанас Атанасов, регионален представител на "Булсатком". Бандитите с автомати спрели служебния му автомобил, простреляли Атанасов и задигнали над 65 бона. Хосе го удрял с приклад в главата и по гърба и му счупил две ребра. Тримата съучастници на Хосе вече бяха осъдени окончателно и получиха общо 38 г. решетки.

На 30 април 2014 г. Хосе Мартинез избяга от Централния софийски затвор заедно с авера си Николай Николов-Шатката, който излежаваше присъда за убийство. Двамата разбили стената на котелното, където работели като парнаджии. Оттам духнали през паркинга пред зандана, където ги чакал тъмносин "Опел Астра" със син буркан, който бил пуснат без проверка. Ченгетата и до днес не знаят къде е Шатката.

За бягството от панделата е образувано дело в Софийската районна прокуратура. "Наблюдаващият прокурор е запознат с материалите в чужди медии за самоличността на Хосе Мартинез. Досега няма доказателства, че документите на гватемалеца не са истински. Дори след публикациите е назначена допълнително съдебно-техническа експертиза, която доказва, че са истински", коментира пред "България Днес" говорителят Невена Зартова. По думите й вероятната причина за разминаването в самоличностите на Хосе е, че единият му родител е от Гватемата и той има двойно гражданство, като използва две различни имена.

Възобновяват делото

Ако се окаже, че Хосе Мартинез е най-издирваният аржентински бандит Родолфо Лорман, може и да не се доредим до екстрадицията му. Предполага се, че след разкритието за идентичността му искане за предаването му от Лисабон е изпратено от Аржентина. Тъй като престъплението там е по-отдавна, вероятно южноамериканската страна ще е с предимство. Засега Лисабон се е съгласил да ни даде беглеца, но след като си излежи наказанието за кражбата на тяхна земя. Ако се потвърди, че гватемалецът всъщност е издирваният Лорман, делото за грабежа в Хаинбоаз трябва да бъде възобновено, за да се съди истинският извършител, обясниха разследващи.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама