Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7138777 www.bgdnes.bg

Бандата на Брендо се събира у нас

Членовете на бандата на Брендо "Кокаинови крале" започва да се събира у нас. След като Матей Боев беше върнат от Италия в български затвор, сега у нас тихомълком се е завърнал и Тинко Гарев, сочен за един от ключовите участници в престъпната организация. Гарев е докаран у нас от италианският затвор, където излежава присъда за трафик на десетки тонове дрога.

До самия трансфер се стига, след като Гарев изявява желание да доизлежи наказанието си в България. В молбата си наркобосът се позозовава на решение от 2012 г., взето от Софийски градски съд от 2012 г. Тогава магистратите се съгласяват да екстрадират наркобоса за предстоящия процес срещу групата на Брендо с изричното условие, че ако бъде осъден, трябва да изтърпи наказанието си в България.

Реклама

В Италия Тинко Гарев получи 15 г. затвор по делото "Кокаинови крале". Според прокуратурата ръководената от Евелин Банев-Брендо банда е успяла да пренесе над 40 тона дрога от Южна Америка в Европа, а печелбата е над 100 млн. евро. От мотивите към присъдата става ясно, че Гарев е един от ключовите участници в наркосхемата. Магистратите сочат някогашния бос на СИК в Хасково като пръв заместник на Брендо. Като дясна ръка на Евелин Банев Гарев има широк кръг задължения. На първо място той лично отговаря за купуването на яхти и наемане на екипажите, които трябва да пренесат пратките с дрога към Европа. Отговорност на Тинко е и поддържане на непрестанни контакти с италианските купувачи.

Наред с това Гарев се грижи и за препирането на печалбите. Част от тях се лагализирали през офшорни фирми със сметки в Швейцария и покупка на имоти в Испания. Покрай процеса за екстрадиция през 2012 г. спецченгета коментираха, че Гарев доставял част от наркомилионите до България натъпкани в огромни торби. За да не го спипат митничарите, той не се свенял да използва и децата си като прикритие. В един от случаите в ролята на муле влиза и новороденото му бебе, в чиито пелени са натъпкани десетки пачки, разкриха тогава БГ криминалисти.

Малко след като присъдата влиза в сила, Тинко Гарев подава молба за връщане в България. След като желанието му е прието, аверът на Брендо е пратен в Старозагорския затвор от италианските власти, а у нас започва дело. Преди седмица желанието на Гарев бе одобрено и от Пловдивския апелативен съд. По време на заседанието стана ясно, че присъдата на Гарев е намалена с около година и половина. Причина за снизходителното отношение на италианските власти е доброто поведение на наркобоса зад решетките, участие в художествена самодейност и полагане на труд.

В български затвор се подвизава и аверът на Гарев - Матей Боев. Като част от бандата "Кокаинови крале" Боев бе осъден на 12 години затвор. Според италианския съд той е човекът, който лично е контролирал наркоканалите на Брендо и впоследствие е помагал за изпирането на печалбите.

Боев също се възползва от възможността да излежи наказанието си у нас. Като допълнителен бонус родните магистрати дори склониха на първа инстанция да намалят наказанието му от 12 на 10 г. затвор.

Присъда от 20 години затвор отнесе и шефът на наркобандата "Кокаинови крале" Евелин Банев-Брендо. Малко преди края на процеса Банев с помощта на адвокатски врътки се върна у нас, за да присъства на делото за пране на пари. Това му позволи да изчезне безследно след осъждането тук, след като властите удобно го оставиха на свобода до края на процеса.

Реклама

Закъса с бизнеса

Преди залавянето си Тинко Гарев върти и солиден легален бизнес у нас. Негови фирми са собственици на ресторанти и дискотеки в родния му Хасково, занимават се и с енергетика. След ареста на Гарев при операция "Кокаинови крале" нещата рязко се сриват. Повечето от фирмите на наркобоса са закрити. Отделно от това Гарев има и запор на имуществото си заради невърнат банков кредит от 200 хиляди лева. С финансови проблеми е и съпругата му, моделката от "Визаж" Елисавета Стоянова.

Според публикации в медиите чаровната брюнетка от години не поддържа отношения със съпруга си. Самият Тинко след задържането си й спира издръжката. Липсата на пари се отразява и на живота на манекенката. През последните години тя е принудена да ипотекира имуществото си.

Реклама
Реклама
Реклама