Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7139108 www.bgdnes.bg

Българска мафия върти търговия на антики в Испания

Задържани са 13 души в операция „Сердика“

Открити са над 30 000 броя истински и фалшиви археологически ценности

Над 30 000 истински и фалшиви археологически предмети са спасени след съвместна мегаоперация на български ченгета и колегите им от Кралство Испания. Акцията е проведена едновременно у нас и в чужбина в тясно сътрудничество с Евроджъст и Европол. Зад решетките в Испания попадат 9 души. У нас арестуваните са четирима. Това стана ясно от брифинг на спецпрокуратурата в понеделник.

Действията по разбиването на българската банда започват още на 5 октомври в сградата на Евроджъст. Именно там е взето решение международната операция да бъде проведена на 23 октомври и да стартира едновременно у нас и в Испания, разкри прокурор Сийка Милева.

Реклама

"9 души са задържани в провинциите Валенсия, Мурсия, Сеговия, Сарагоса и Аликанте. Останалите четирима са спипани в България по време на операция "Сердика", съобщават медиите в Испания.

Членове на бандата са единствено български граждани, които са живеели както у нас, така и в Испания, допълни прокурор Милева.

"Образувани са две паралелни наказателни производства. На наша територия са повдигнати обвинения за организирана престъпна група, която се занимава с държане и трафик на културни ценности. В кралство Испания е образувано досъдебно производство за измами, пране на пари и търговия с културни ценности", разкри прокурор Милева. Тя допълни, че след споразумение с испанските власти цялото дело ще бъде трансферирано там, тъй като разследването било по-напреднало.

"Археологическите ценности са пласирани чрез интернет. Предметите са били продавани онлайн в популярни аукционни уебсайтове, където членовете на бандата са създали фалшиви потребителски профили, съгласувайки се помежду си да наддават по време на аукционите. Така първоначалната им цена е надвишавана многократно, пишат испански медии.

Сред иззетите предмети са повече от 20 000 истински и фалшиви монети. Открити са и 36 печата, с които са изработвани ментетата. Сред заловените културни ценности са гръцка и римска керамика, каменни резби, каски, погребални урни, фибули, полилеи, пръстени, катарами, амулети, стрели и копия. Иззети са металотърсачи, материали за производство и състаряване на фалшификатите.

Културните ценности са натоварвани у нас и транспортирани в Испания чрез голяма спедиторска фирма, разкри пътя на културните ценности директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

В микробус на същата транспортна фирма са открити множество бели пликчета, в които са прибрани грижливо близо 180 000 евро, разкри прокурор Милева.

Реклама
Реклама
Реклама