Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7140402 www.bgdnes.bg

Матури плашат ученичка герой

Матури ще решат съдбата на ученичката герой Мария Звездева от Стара Загора!

От това дали ще ги вземе и ще продължи да учи зависи дали ще остане да живее в социалния дом, в който е настанена.

Младото момиче доби национална популярност, когато преди близо три години спаси живота на тролейбусен шофьор в областния град. Водачът си глътна езика и припадна зад волана. Мария за секунди се ориентира в обстановката, успява да спре превозното средство и да направи изкуствено дишане на шофьора. Така спасява и пътниците в тролейбуса от инцидент.

Реклама

Години по-късно Мария вече е в 12-и клас и се стяга за абитуриентския си бал. Преди това има тежко изпитание - трябва задължително да вземе матурите си и да продължи образованието си.

"Мария има навършени 18 години, но може да остане в дома, докато е учаща", обясни пред "България Днес" Латинка Петрова, директор на дом "Мария Терезия", където ученичката герой живее от около 12 години. Затова и Звездева ще заляга сериозно над учебниците, за да постигне успех на зрелостните изпити и да има покрив над главата си.

"Мария се справя задоволително в училище, но трябва да се постарае на матурите. Тя е едно добро и хубаво младо момиче. Мария осъзна, че в живота с труд и последователност може да успее и се бори за успеха си", похвали я Петрова.

Смелото момиче е последна година в спортното училище "Тодор Каблешков" в Стара Загора. Там учи плуване и мечтае да стане преподавател по физическо възпитание.

От актуалните снимки на ученичката е видно, че тя е пораснала - детското отстъпва и Мария все повече заприличва на млада дама. Звездева философски разсъждава и за поведението на хората в обществото - "Винаги трябва да се насочиме към доброто. Всяка бръчка по нашите лица е една история изживяна със смелост, плач, любов", мъдро заключава 18-годишното момиче с добро сърце.

Смелата постъпка на Мария влезе и в английски учебник на Кеймбридж, адаптиран за българските училища. Автори са Мартин Хобс и Джулия Стар Кедъл, а от българска страна - Десислава Зарева и Николина Цветкова, които вероятно са причината историята да бъде изучавана на чужд език.

Реклама
Реклама
Реклама