Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7140451 www.bgdnes.bg

Роднините на Вики искат евроразследване

За международно разследване на убийството на русенската журналистка Виктория Маринова призоваха нейни роднини! Месец след трагедията край брега на Дунав бащата на Вики Георги Маринов агитира във фейсбук да се подписва петицията, която да се изпрати до Европейската комисия. С нея се иска възлагане на независимо разследване на причините и детайлите около смъртта на тв водещата. До момента петицията е събрала над 63 хиляди подписа, а организаторите смятат да я внесат, когато се подпишат 100 хиляди души.

Преди да бъде разкрит убиецът от циганската махала в Русе Северин Красимиров, близки и колеги на Вики се усъмниха, че тя може да е паднала жертва заради работата си. В последното си предаване журналистката коментирала със събеседниците си източване на еврофондове, подготвяла и материал за злоупотреби с помощите за взривеното село Хитрино.

Реклама

С публикуването на подписката навръх Архангелова Задушница близките на Вики признават, че нямат пълно доверие на родните криминалисти или най-малкото се усъмняват в официалната версия за убийството. Четири дни след зверството в германския град Щаде бе задържан циганинът Северин.

Бившият съпруг на Вики Свилен Максимов коментира пред "България Днес", че очаква данните от немското разследване. "Ако те съвпаднат с версията на българските власти, това ще означава, че разследването в България не е манипулирано, а е обективно и справедливо", изтъкна Максимов.

По повод искането за международно разследване от роднините на убитата той заяви: "Нормално е човек в мъката си да се съмнява и да иска независимо разследване". Бившият мъж на водещата смята, че следователите у нас са работели усърдно по случая.

Северин Красимиров бе закован от ДНК експертизи, които сравняват материал от тялото на жертвата и дрехите, които захвърлил след убийството. Уличиха го и свидетели - жена, която тичала на крайбрежната алея на метри от Вики, е видяла Северин да се навърта край храстите. Тя го е разпознала и посочила на полицията, въпреки че треперела за живота си и се чудила как й се разминало на косъм. Роднините на убиеца също го предават. Леля му показва на разследващите кървавите дрехи на младежа. Те не били изпрани, като кръвта на журналистката стояла по тях. Близките на убиеца се разприказвали пред ченгетата как той се върнал одран и помислили, че се е бил. След като виждат репортажите за трагедията, навързват нещата.

Реклама

"Виновен съм, но не мога да повярвам, че аз съм го направил", признава Северин пред съда. Седмица след като е заловен в Германия, той е екстрадиран у нас. Окръжният съд в Русе го остави зад решетките, а защитата дори не обжалва мярката. Служебният адвокат на задържания Иван Дойнов изтъква, че за младежа е най-добре да стои в ареста, за да не го линчуват.

Местните настръхнаха срещу роднините на Северин в двете ромски махали в Русе "Тракцията" и "Селеметя". Рейд на моторджии изкара жителите с брадви и ятагани на улицата, а жандармерия следеше дни наред да не ескалира напрежението.

Според версията на криминалистите Северин се е напил и надрусал, докато е бил на гости в нощта преди фаталния 6 октомври. Той извършил зверството, за да удовлетвори нагона си. Пред разследващите убиецът разказал, че се спречкал с Вики, тя го обидила, а той я фраснал и свлякъл на земята. Журналистката е получила 7 силни удара по главата, които са счупили кости на лицето й. Тя е починала от задушаване и мозъчни травми, нанесени с тежки предмети по главата й, заключват съдебните медици.

"Всички важни свидетели вече са разпитани. ДНК експертизите бяха готови веднага, чакат се още някои неща. Имаме признанията на Северин, с него нямаме проблем. Остава ни работа между 2 и 4 месеца и вкарваме делото в съда", разкри пред "България Днес" окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

От думите му стана ясно, че вече са изготвени и видеотехническите експертизи на записите от камерите в района на инцидента. Те са запечатали Северин да бяга минути след като е довършил водещата. Извършителят казал на ченгетата къде е заровил джиесема на Вики, който е открит при оглед. Няколко пъти 20-годишният младеж се връщал до парка, тъй като се чудил как да се отърве от уликата. Заради това от прокуратурата изключват версията за грабеж с убийство.

През уикенда убиецът за пръв път се срещнал с близките си на свиждане в следствения арест. Жена му Емел и нейната майка Айше отишли да му занесат малко храна и дрехи. Той изглеждал спокоен, но мълчалив. Не се оплаквал от условията в кауша, не говорел за престъплението. Попитал ги само как са и имат ли пари, за да преживяват.

Посмъртна награда

Виктория Маринова ще бъде удостоена с приз за изявена гражданска позиция от Съюза на българските журналисти. Церемонията по връчване на годишните награди ще е в петък вечерта.

"Дори и да не беше журналист по професия, Вики беше такъв по призвание и сърце и със сигурност това признание е заслужено, без съзнателно да е търсено", коментират от СБЖ.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама