Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7140745 www.bgdnes.bg

Рекордьор на „Гинес“рисува фалшиви долари

Художниците са шокирани от Илко Бърдаров

В бандата попада и осъден за първата разбита печатница във Варна за евро менте

Кандидат за рекорд на „Гинес“ се оказа сред арестуваните в разбитата печатница за фалшиви пари във Варна, научи "България Днес". Художникът Илко Бърдаров е сред "майсторите", заподозрени, че са изработили 1 350 000 долара менте, разкриват от полицията.

Реклама

"Във всяка банда фалшификатори има поне по един художник, който изработва визуално ментета. Именно това е била и ролята на заловения Бърдаров в разбитата група", разкриват ченгета.

Майсторът на графиката Илко Бърдаров е сред най-известните и уважавани художници в морския град, разкриват негови колеги. От 15 години той дава безвъзмездни уроци по рисуване на деца в неравностойно положение.

Бърдаров заедно с още двама негови съмишленици от художествено ателие "Дедал" са авторите на най-голямата дълбокопечатна гравюра в света. Рисунката е изработвана две години и половина и е върху площ от 4 квадратни метра. Само заради сложната процедура по оценяването на рекорда постижението така и не е записано в книгата на "Гинес", разкриват местни художници.

Талантливият варненски художник е и в екипа, осъществил първия паметник на Айнщайн в български град, спомнят си негови колеги.

"Като гръм от ясно небе ни дойде новината за ареста на Илко! Не мога да повярвам, че е замесен в тези неща, не вярвам", това коментира пред "България Днес" варненският художник Дарин Сотиров, дългогодишен приятел и колега на задържания Илко Бърдаров.

Заедно с художника в ареста попадат 62-годишният Живко Щерев и Иван Гетов, на 40 г., разкриват източници от разследването.

Реклама

Тримата са задържани, след като ченгета надушват, че в гараж в местността Ексиновград край Варна се печатат ментета от щатската валута. Бандата е действала от март 2017 г. досега. Уличените печатали парите не всеки ден, а от време на време, за да не бъдат заподозрени, че вършат нещо престъпно. По случая ГДБОП си партнирали с американската агенция Сикрет сървис.

Мастилото, с което се правели банкнотите, имитирало магнитно мастило. Така фалшивите долари трудно били разпознавани дори от банкомат или преброяващо устройство, разкри прокурор Евгения Деянова.

Шефът на антимафиотите - главен комисар Ивайло Спиридонов, обясни, че бандата била разкрита след грешка - получавали през куриерски фирми материали за производството на фалшивите банкноти. У групата са били намерени и служебни знаци на МВР, Морската администрация и други институции.

Втора ръка "Хайделберг" прави копията

Бандата варненски фалшификатори използват в изработването на ментетата печатарска машина "Хайделберг", разкри шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Устройството е изключително шумно, затова гаражът, в който е открито, е буквално облепен с възглавници и завивки, вижда се от разпространените от МВР снимки на мястото.

Фалшификаторите си набавят втора ръка машината "Хайделберг" чрез интернет, разкриват ченгета от разследването.

Проверка на вестника показа, че всеки желаещ може да се сдобие с абсолютно същото устройство на старо при средна цена от около 15 000 лева. Сумата варира според възрастта и състоянието на машината, разкриват специалисти.

Реклама
Реклама
Реклама