Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7140768 www.bgdnes.bg

Скандал с паметника на патриарх Максим

Покойният духовник остава без монумент, не могат да се разберат как да изглежда- подз.

Без паметник остава покойният патриарх Максим. Разнобой за това как трябва да изглежда бъдещият монумент и кой скулптор да го гради оставя идеята на трупчета шест години след кончината на духовния ни водач, която отбелязахме вчера.

Реклама

Проверка на "България Днес" показа, че лансираната още през 2013 г. инициатива за бъдещ монумент на патриарх Максим прашасва и е обгърната от спорове и разделение. Така, вместо да обединява, проектът за увековечаване лика на родения в село Орешак и погребан в Троянския манастир висш духовник явно разединява.

"Имаше няколко проектни идеи на скулптори как трябва да изглежда паметникът. Това беше година след кончината му - 2013-а. Специална комисия разглеждаше предложенията, но така и не се стигна до разбирателство. Миналата година работа в община Троян напусна Поля Димова, която отговаряше за образование и култура. Най-добре е нещата да тръгнат отначало", сподели пред "България Днес" заместник-кметът на Троян Ангел Ангелов и добави, че ще инициира разговори с кмета Донка Михайлова, за да започне наново работа по идеята.

Ангелов е на мнение, че паметник в центъра на родното село на патриарх Максим Орешак е най-добрият вариант. Другата опция е бюст-берелеф на оградата на Троянския манастир "Успение Богородично", който е съвсем близо до селото и в който е погребан Максим.

"Явно хората трябва да узреят за консенсус и единомислие. Засега няма единна идея, но търсим реализация, за да може този паметник наистина да обединява, а не да разединява", заяви пред "България Днес" кметът на курортното градче Донка Михайлова и добави, че улица в Орешак вече носи името на патриарх Максим, а в селото на 15 септември е открит паметник на ген. Владимир Вазов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама