Тв говорителката Мария Янакиева с приз "Национална гордост": Заради пръдня в ефир наказаха екипа ни

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Тв говорителката Мария Янакиева с приз "Национална гордост":
Заради пръдня в ефир наказаха екипа ни

Говорителката е все така красива и днес

След 20 години на екран ме уволниха с телеграма

Една от любимите телевизионни говорителки на поколения българи - Мария Янакиева, била уволнена след 20 години на екран с телеграма. Това се случило през 1992 година, когато тогавашното ръководство на националната телевизия решава да прекрати договорите с говорителите на "По света и у нас" и да ги замени с журналисти, които да представят по нов, жив начин новините.

"Настъпи краят на професията на нашия екип, защото дойде новото време. Уволниха ни с телеграма. След това ни заместиха с лица, някои от които не можеха и да говорят правилно", твърди Янакиева, която бе удостоена с приза "Национална гордост" на Руския бал, организиран от Евгени Минчев.

Кариерата си на говорителка Мария прави не в телевизията, а в радиото. Стартът е в голямо предприятие, където случайно попада пред радиоуредбата. Започва да прави импровизирани предавания пред колегите си. После си подава документите за конкурс в радиото и я приемат. След това ме изпратиха да работя в Москва, спомня си Янакиева. Когато се връща в България, получава покана да работи в държавната телевизия. Кариерата й на екран обаче се оказва трудно начинание. "Нямаше от кого да се учим. Телевизията в България тогава беше съвсем млада. Нямаше нито гримьори, нито гардероб. Сами се грижехме за дрехите и прическите си", спомня си говорителката.

Като представяща новините по телевизията Мария има и немалко комични гафове, които и досега я карат да се разсмива. Една от най-смешните случки е по време на централна емисия на "По света и у нас", когато в студиото се намира и спортният коментатор Владилен Попов. "Бяхме двама водещи - мъж и жена, и се редувахме със спортния коментатор. Беше много шумен и ние все му правехме забележки. През цялото време местеше магнитни шахматни фигури и си мърмореше под носа. В един момент се наведе да си вземе една паднала пешка и... пръдна", разказва през смях Янакиева. Ситуацията смутила всички, дори и операторите. Двамата водещи едва успели да скрият напиращия смях, но довършили емисията. След това веднага били порицани за поведението си на екран. "Не искахме да издаваме какво е направил Владилен и когато ни викнаха да даваме обяснения, казахме, че въздухът в студиото е много сух и ни е било трудно да четем текстовете", разкрива говорителката.

С днешна дата говорителката вече не ходи с бастун, след като преди време пострадала с единия крак. Тя е все същата чаровница с огромни сини очи и широка усмивка. Двамата със съпруга си Веско Цоневски, който дълги години пее в известния хор "Гусла", са големи меломани. Самата Мария е нереализирала се певица - някога са й предричали кариера на мецосопран, но животът избрал друго за нея. Събрал я с Георги Ламбрев, Даниел Илиев, Чичко Филипов, както зрителите наричат Никола Филипов - всички те нейни партньори от радиото и телевизията. Дълги години тя заедно с Мария Тролева, Анахид Тачева, Лили Ванкова, Любинка Няголова, Христина Христова са най-известните жени в държавата. "Много ми беше мъчно за Мария Тролева. Отиде си от рак на гърдата в същия ден, в който щяхме да се видим. Бяхме си чукнали среща, но... тя не се състоя", казва тъжно Мария. Едно от лицата на БНТ днес се развлича в среща с приятели и гледа с любов деца, внуци и правнуци.

Мария Янакиева: Батето лъжеше Живков, че не разбира от питиета!

- Разпознават ли ви по гласа, Мария?

- Да. Не крия, става ми толкова мило и приятно, че все още ме помнят, макар да са минали години оттогава.

- Началото в телевизията шок ли бе за вас?

- Визията бе шок за мен. Трябваше винаги да сме с прически, с що-годе хубави дрехи. В началото сами си осигурявахме и гардероба, и фризьора. После започнаха да ни обличат в ЦНСМ и "Лада", най-големите модни къщи тогава. Годишно ни отпускаха по 1500 лв. за облекло. Тези пари не бяха много, защото дрехите там бяха скъпи. Освен това ние трябваше да се отчитаме стриктно какво сме купили.

- Говорителите имахте ли специални учители, уроци вземали ли сте?

- Учехме техника на говора - правилно произнасяне на думите, ударенията, логика, паузи. Ходили сме на уроци лично при такива титани на езика като проф. Любомир Андрейчин и Мария Георгиева. Със сигурност мога да кажа, че случайни хора при нас нямаше.

- Вярно ли е, че вие сте прочели телеграмата за кончината на Людмила Живкова?

- Да. Спомням си, че по време на вечерно дежурство ми внесоха буквално от телекса телеграма от съветския ръководител Леонид Брежнев до Тодор Живков. Поводът бе смъртта на дъщеря му Людмила. Признавам си, че доста се стреснах. Още помня първото изречение от текста: "Скъпи ми Тодоре, ние с теб сме преживели много неща, ще преживеем и това". Прочетох я, без да съм я видяла преди това.

- А срещали ли сте се с Тодор Живков?

- Два пъти. Първия път дори закъснях, защото така се бях притеснила, че не знаех какво да облека. Всъщност с Мария Тролева, Бог да я прости, бяхме определени да го поканим на професионалния ни празник. Щом влязох в кабинета, Живков в неговия стил веднага стана и със смях ми вика: "Айде бе, Мария, къде си, заповядай, сядай". Вътре около масата вече седяха Мария Тролева и Иван Славков-Батето. Живков първо беше започнал да ни разказва спомени от партизанското движение и изведнъж спря. "Забравих да ви почерпя. Какво ще пиете?" Мария веднага каза: "Чинцано, другарю Живков". Секретарката му донесе нещо червено. Двете с Мария обаче нещо се усъмнихме дали това е чинцано. До този момент бяхме пили само бяло, но не и червено. Живков се учуди и попита Славков: "Иване бе, я виж това не е ли чинцано". Иван обаче напълно спокойно и категорично каза: "О-о-о, др. Живков, аз от питиета не разбирам".

Втората ми среща с Тодор Живков беше в Бояна, когато вече бе под домашен арест. Той не беше умърлушен, а имаше дух, и това ме изненада. Знаете тогава какво се говореше в медиите, бяха първите години на демокрацията.

- И с Лили Иванова сте имали паметна среща?

- Да, веднъж Лили дойде да записва нещо в телевизията и влиза в гримьорната: "А, Марийче, какво правиш?". Казах й, че влизам на емисия. А тя - "Среши се, дай аз". И почна да ме тупира, а аз за да не я обидя, я изчаках да излезе и пак си оправих косата, както реших. Познавам Лили още когато работех в Москва, а тя беше на турне там. Беше много дисциплинирана. Преди концерт нищо не ядеше, или само шоколад, а след концерт сядаше и изяждаше цяло печено пиле. Най-късно в 22,00 часа беше в леглото. Никога не се веселеше с нас.

снимки:

Янакиева чете в "По света и у нас" с Георги Ламбрев

Леят миска от восък!

Леят миска от восък!

Изваяното тяло влиза в историческия музей  Изваяха статуя на Царицата на розата Христина Караколева в Карлово  18-годишната Христина Караколева е първата българска миска, изваяна от восък! Красивата девойка е носителка на титлата "Царица на розите 2017", а месеци по-късно постига и друг забележителен успех - скулптура на нейното тяло влиза в музея.

24 арестувани за атентатите в Шри Ланка, жертвите вече са 290, 500 - ранени

24 арестувани за атентатите в Шри Ланка, жертвите вече са 290, 500 - ранени

Според последни данни полицията Шри Ланка е арестувала най-малко 24 души във връзка с вчерашната серия от експлозии в църкви и хотели, допълва ДПА. Всичките задържани са местни граждани и сега са разпитвани, предава БТА. Заподозрените били задържани в две различни места, в столицата Коломбо и в околностите й. Повече подробности не бяха оповестени.

Любими модни марки посрещат туристите в „Роял Бийч Мол” в „Слънчев бряг”

Любими модни марки посрещат туристите в „Роял Бийч Мол” в „Слънчев бряг”

Търговският комплекс предлага не само шопинг, а развлечения и наслади За предстоящия летен туристически сезон нови изкушения очакват клиентите на Royal Beach Mall в „Слънчев бряг”. Водещи световноизвестни и родни брандове посрещат туристите в търговския център, които са привлечени от възможността да разчитат на качествен шопинг дори по време на

Руслан Мъйнов: Ламата Пенка избра България!

Руслан Мъйнов: Ламата Пенка избра България!

"Ламата Пенка избра България, избери и ти." С този надслов актьорът и певец Руслан Майнов стана осиновител на животното в софийския зоопарк. Много от обитателите там също разполагат с осиновители, част от които известни хора от хайлайфа. "Обожавам животните, бих си гледал много кучета и котки, но засега нямам тази възможност чисто физически,

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Балотели заби певица

Балотели заби певица

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.

Жената на Животното извади бомби

Жената на Животното извади бомби

Жената на тартора в агитката на ЦСКА Росен Петров-Животното извади яки бомби. Красивата Дари показа секси тяло на ваканция в Кипър. Сексбомбата откри летния сезон с приятелки на острова. Там тя е без Росен, който е ангажиран с мачовете на ЦСКА тази седмица. Двамата с Дари са заедно от няколко години и любовта им процъфтява.

Сашо Костов се майтапи с Гунди

Сашо Костов се майтапи с Гунди

Единственият, който може да спре Георги Аспарухов да вкарва голове е... съотборникът му Сашо Костов! Забавната история се разиграва по време на мач в Израел, в който "Левски" съсипва от бой домакините от "Апоел". "Сините" водят с 5:0, когато Сашо решава да се избудалка със своя съотборник. Приближава се до Гунди и му казва: "Хайде излизай.

Дениз Хайрула е корица на новия брой на Playboy

Дениз Хайрула е корица на новия брой на Playboy

Необятна като море Дениз Хайрула – първа подгласничка на Мис Плеймейт 2019 Жанета Осипова, е новата корица на мъжката библия - "Плейбой". Спряганата за половинка на Христо Сираков - Ицо 100-те манекенки сексапилна брюнетка показа зашеметяващо тяло. Пред обектива Дениз се разголва за пръв път и всеки, които я види, ще хлътне по нея.

Хесе праща бившата в килия

Хесе праща бившата в килия

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Стържито издал "ало колегите" Бобито и Рогото

Стържито издал "ало колегите" Бобито и Рогото

Започва национална кампания срещу телефонните измами Предателство от "колега" е помогнало за разбиването на най-мощната банда за ало измами у нас, научи "България Днес". При проведената в четвъртък мащабна акция на ГДБОП специализираната прокуратура и румънски ченгета бяха заловени над 33 човека. Петима от мургавите бандити са арестувани в Горна

Средният Маргин застроява Слънчака

Средният Маргин застроява Слънчака

Мащабно застрояване в Слънчев бряг стартира фирма, свързана с братя Маргини, показа проверка на "България Днес". Основен двигател на грандиозния проект е третият член на митичната сикаджийска фамилия - Димитър Маринов-Макарона. За разлика от страховитите си братя - големия Красимир и най-малкия Николай,

Деси Бакърджиева по стъпките на Христос

Деси Бакърджиева по стъпките на Христос

Актрисата от "Откраднат живот" Деси Бакърджиева заведе дъщеря си на поклонническо пътуване до Йерусалим и Назарет. Истински митрополит от Софийска митрополия предвождаше туристическата група на актрисата. Въпреки натоварения си график покрай снимките на сериала Деси осъществила мечтаното пътуване. Блондинката е силно вярваща.

Куршуми за бащата на Виктор Крум

Куршуми за бащата на Виктор Крум

Миленко от Земунския клан сочен за убиец. Дълг или наркотици са причина за разстрела на Румен Яневски Актьорът Стан Яневски е само на 18 години, когато чува най-ужасяващата новина в живота си. Баща му Румен Яневски е направен на решето с два автомата "Калашников". Покушението е извършено показно - на столичен булевард малко след 22 часа в една

Деси Плевнелиева: Росен е прекрасен човек и баща!

Деси Плевнелиева: Росен е прекрасен човек и баща!

Президентът неотлъчно до тъщата на наградите "Стоян Камбарев" "Благодаря на фондацията и на Деси Тенекеджиева, че ме запозна с този прекрасен човек и баща. Пожелавам успех на номинираните." С тези думи Деси Плевнелиева връчи награда заедно със съпруга си - президента Росен Плевнелиев, на режисьора Петър Денчев.

Най-коментирани

Родни мафиоти искат папата да им целува краката

Родни мафиоти искат папата да им целува краката

Франциск няма да влиза в затвора по време на посещението си у нас Папа Франциск да измие и целуне краката и на 12 български мафиоти. Това желание идва от родни бандити с богато криминално досие. Криминалните типове недоволстват от новината, че главата на Римокатолическата църква няма да влезе в наш затвор при посещението си от 5 до 7 май и

Крайни националисти от цяла Европа с щаб у нас

Крайни националисти от цяла Европа с щаб у нас

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Никита: Имам голи снимки

Никита: Имам голи снимки

Скандалната участничка в последния "ВИП брадър" Никита Джонсън разкри, че пази свои голи снимки на телефона си. Тя скочи на всички момичета, които си качват разголени снимки и така си търсят мъже в интернет. "В телефона имам бая полуголи снимки, мога ли да ги кача в Инстаграм? Че ми омръзна да си плащам за обедите, дрешките и джунджурийките...

Лекар номер едно по "Уши, нос и гърло" проф. Георги Едрев:
Оперирах Жоро Илиев и Бай Миле!

Лекар номер едно по "Уши, нос и гърло" проф. Георги Едрев: Оперирах Жоро Илиев и Бай Миле!

Главния стана и си тръгна, без да гъкне, на Милчо Бонев му смених тъпанчето "Оперирах Жоро Илиев и сложих ново тъпанче на Бай Миле. И много други хора съм оперирал, тези не са най-известните." Думите са на лекар номер едно по "Уши, нос и гърло" проф. Георги Едрев, който само преди дни навърши достолепните 75 години!

Деси Плевнелиева: Росен е прекрасен човек и баща!

Деси Плевнелиева: Росен е прекрасен човек и баща!

Президентът неотлъчно до тъщата на наградите "Стоян Камбарев" "Благодаря на фондацията и на Деси Тенекеджиева, че ме запозна с този прекрасен човек и баща. Пожелавам успех на номинираните." С тези думи Деси Плевнелиева връчи награда заедно със съпруга си - президента Росен Плевнелиев, на режисьора Петър Денчев.

Хесе праща бившата в килия

Хесе праща бившата в килия

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Мариан Вълев: Жените проституират

Мариан Вълев: Жените проституират

"80% от жените на възраст от 18 до 40 години проституират! 40% от тях проституират адекватно, осъзнато. Те нямат никакъв проблем да преспят с някой и да вземат някакви пари". С този социологически анализ избухна режисьорът Мариан Вълев. Според него почти всяка млада българка има цел не да учи и работи, а да си намери богат мъж.

Деси Бакърджиева по стъпките на Христос

Деси Бакърджиева по стъпките на Христос

Актрисата от "Откраднат живот" Деси Бакърджиева заведе дъщеря си на поклонническо пътуване до Йерусалим и Назарет. Истински митрополит от Софийска митрополия предвождаше туристическата група на актрисата. Въпреки натоварения си график покрай снимките на сериала Деси осъществила мечтаното пътуване. Блондинката е силно вярваща.

Жената на Животното извади бомби

Жената на Животното извади бомби

Жената на тартора в агитката на ЦСКА Росен Петров-Животното извади яки бомби. Красивата Дари показа секси тяло на ваканция в Кипър. Сексбомбата откри летния сезон с приятелки на острова. Там тя е без Росен, който е ангажиран с мачовете на ЦСКА тази седмица. Двамата с Дари са заедно от няколко години и любовта им процъфтява.

Дениз Хайрула е корица на новия брой на Playboy

Дениз Хайрула е корица на новия брой на Playboy

Необятна като море Дениз Хайрула – първа подгласничка на Мис Плеймейт 2019 Жанета Осипова, е новата корица на мъжката библия - "Плейбой". Спряганата за половинка на Христо Сираков - Ицо 100-те манекенки сексапилна брюнетка показа зашеметяващо тяло. Пред обектива Дениз се разголва за пръв път и всеки, които я види, ще хлътне по нея.

"Градина" - изтегли от тук безплатно приложението

"Градина" - изтегли от тук безплатно приложението

Изтегли от тук безплатно приложението

Петя Дикова роди момченце

Петя Дикова роди момченце

Водещата Петя Дикова роди момченце. Това съобщи бащата на бебето Илиян Любомиров в предаването "На кафе". "Роди се Александър Илиянов Любомиров.Майката и детето са добре. Александър е 55 сантиметра и тежи 4,260 кг", сподели още той. Илиян е видял бебето, дори го е прегърнал. Споделя, че това е най-емоционалният момент в живота му.

24 арестувани за атентатите в Шри Ланка, жертвите вече са 290, 500 - ранени

24 арестувани за атентатите в Шри Ланка, жертвите вече са 290, 500 - ранени

Според последни данни полицията Шри Ланка е арестувала най-малко 24 души във връзка с вчерашната серия от експлозии в църкви и хотели, допълва ДПА. Всичките задържани са местни граждани и сега са разпитвани, предава БТА. Заподозрените били задържани в две различни места, в столицата Коломбо и в околностите й. Повече подробности не бяха оповестени.

Съкрушителна победа на Зеленски на президентските избори в Украйна

Съкрушителна победа на Зеленски на президентските избори в Украйна

Володимир Зеленски спечели съкрушителна победа на президентските избори в Украйна срещу сегашния президент Петро Порошенко - израз на недоволството на избирателите от действащата власт, предаде Франс прес. Комикът е спечелил 73,2% от гласовете на днешния балотаж, срещу 25,3% за неговия съперник, според сондаж на излизане от изборните секции,

7 арестувани за атентатите в Шри Ланка, най-малко 207 са убити

7 арестувани за атентатите в Шри Ланка, най-малко 207 са убити

Властите на Шри Ланка са задържали седем заподозрени за участие в атентатите, които разтърсиха страната днес и причиниха смъртта на най-малко 207 души, съобщиха световните агенции. Засега не се съобщават подробности за задържаните. Осем взрива избухнаха в църкви, хотели, близо до столичния зоопарк и в района Дематагода.

Католиците празнуват Великден

Католиците празнуват Великден

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Жертвите на взривовете в Шри Ланка вече са над 130, премиерът свика съвета за сигурност

Жертвите на взривовете в Шри Ланка вече са над 130, премиерът свика съвета за сигурност

Най-малко 137 души са загинали при поредицата атентати срещу три луксозни хотела и три църкви по време на Великденска литургия в Шри Ланка. Сред жертвите има поне девет чужденци, съобщи полицията, цитирана от Франс прес. Данните на информационните агенции са различни и постоянно се променят. Според болнични източници се очаква числеността на

Актьорът Венсан Касел стана татко за трети път (Снимки)

Актьорът Венсан Касел стана татко за трети път (Снимки)

Актьорът Венсан Касел и манекенката Тина Кунакей станаха родители на дъщеричка. За щастливото събитие гордо се похвали самият 52-годишен актьор в инстаграм. Бебето се е родило на 19 април в Париж и носи оригиналното име Амазони. Бившият на Моника Белучи реши да представи дъщеря си на света по не по-малко оригинален начин.

Най-малко 42 жертви на 6 взрива, по време на Великденската литургия в Шри Ланка (Видео, снимки)

Най-малко 42 жертви на 6 взрива, по време на Великденската литургия в Шри Ланка (Видео, снимки)

Най-малко 42-ма души са загинали днес в Шри Ланка при шест експлозии в хотели и в църкви, където се отслужвала Великденска литургия, съобщи за Франс прес представител на полицията. Обект на атаките били три луксозни хотела, посещавани от чуждестранни туристи, и църква в столицата Коломбо, както и две църкви извън столицата - едната северно от

Крайни националисти от цяла Европа с щаб у нас

Крайни националисти от цяла Европа с щаб у нас

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,