Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7140917 www.bgdnes.bg

Тв говорителката Мария Янакиева с приз "Национална гордост": Заради пръдня в ефир наказаха екипа ни

След 20 години на екран ме уволниха с телеграма

Една от любимите телевизионни говорителки на поколения българи - Мария Янакиева, била уволнена след 20 години на екран с телеграма. Това се случило през 1992 година, когато тогавашното ръководство на националната телевизия решава да прекрати договорите с говорителите на "По света и у нас" и да ги замени с журналисти, които да представят по нов, жив начин новините.

"Настъпи краят на професията на нашия екип, защото дойде новото време. Уволниха ни с телеграма. След това ни заместиха с лица, някои от които не можеха и да говорят правилно", твърди Янакиева, която бе удостоена с приза "Национална гордост" на Руския бал, организиран от Евгени Минчев.

Реклама

Кариерата си на говорителка Мария прави не в телевизията, а в радиото. Стартът е в голямо предприятие, където случайно попада пред радиоуредбата. Започва да прави импровизирани предавания пред колегите си. После си подава документите за конкурс в радиото и я приемат. След това ме изпратиха да работя в Москва, спомня си Янакиева. Когато се връща в България, получава покана да работи в държавната телевизия. Кариерата й на екран обаче се оказва трудно начинание. "Нямаше от кого да се учим. Телевизията в България тогава беше съвсем млада. Нямаше нито гримьори, нито гардероб. Сами се грижехме за дрехите и прическите си", спомня си говорителката.

Като представяща новините по телевизията Мария има и немалко комични гафове, които и досега я карат да се разсмива. Една от най-смешните случки е по време на централна емисия на "По света и у нас", когато в студиото се намира и спортният коментатор Владилен Попов. "Бяхме двама водещи - мъж и жена, и се редувахме със спортния коментатор. Беше много шумен и ние все му правехме забележки. През цялото време местеше магнитни шахматни фигури и си мърмореше под носа. В един момент се наведе да си вземе една паднала пешка и... пръдна", разказва през смях Янакиева. Ситуацията смутила всички, дори и операторите. Двамата водещи едва успели да скрият напиращия смях, но довършили емисията. След това веднага били порицани за поведението си на екран. "Не искахме да издаваме какво е направил Владилен и когато ни викнаха да даваме обяснения, казахме, че въздухът в студиото е много сух и ни е било трудно да четем текстовете", разкрива говорителката.

С днешна дата говорителката вече не ходи с бастун, след като преди време пострадала с единия крак. Тя е все същата чаровница с огромни сини очи и широка усмивка. Двамата със съпруга си Веско Цоневски, който дълги години пее в известния хор "Гусла", са големи меломани. Самата Мария е нереализирала се певица - някога са й предричали кариера на мецосопран, но животът избрал друго за нея. Събрал я с Георги Ламбрев, Даниел Илиев, Чичко Филипов, както зрителите наричат Никола Филипов - всички те нейни партньори от радиото и телевизията. Дълги години тя заедно с Мария Тролева, Анахид Тачева, Лили Ванкова, Любинка Няголова, Христина Христова са най-известните жени в държавата. "Много ми беше мъчно за Мария Тролева. Отиде си от рак на гърдата в същия ден, в който щяхме да се видим. Бяхме си чукнали среща, но... тя не се състоя", казва тъжно Мария. Едно от лицата на БНТ днес се развлича в среща с приятели и гледа с любов деца, внуци и правнуци.

Мария Янакиева: Батето лъжеше Живков, че не разбира от питиета!

- Разпознават ли ви по гласа, Мария?

Реклама

- Да. Не крия, става ми толкова мило и приятно, че все още ме помнят, макар да са минали години оттогава.

- Началото в телевизията шок ли бе за вас?

- Визията бе шок за мен. Трябваше винаги да сме с прически, с що-годе хубави дрехи. В началото сами си осигурявахме и гардероба, и фризьора. После започнаха да ни обличат в ЦНСМ и "Лада", най-големите модни къщи тогава. Годишно ни отпускаха по 1500 лв. за облекло. Тези пари не бяха много, защото дрехите там бяха скъпи. Освен това ние трябваше да се отчитаме стриктно какво сме купили.

- Говорителите имахте ли специални учители, уроци вземали ли сте?

- Учехме техника на говора - правилно произнасяне на думите, ударенията, логика, паузи. Ходили сме на уроци лично при такива титани на езика като проф. Любомир Андрейчин и Мария Георгиева. Със сигурност мога да кажа, че случайни хора при нас нямаше.

- Вярно ли е, че вие сте прочели телеграмата за кончината на Людмила Живкова?

- Да. Спомням си, че по време на вечерно дежурство ми внесоха буквално от телекса телеграма от съветския ръководител Леонид Брежнев до Тодор Живков. Поводът бе смъртта на дъщеря му Людмила. Признавам си, че доста се стреснах. Още помня първото изречение от текста: "Скъпи ми Тодоре, ние с теб сме преживели много неща, ще преживеем и това". Прочетох я, без да съм я видяла преди това.

- А срещали ли сте се с Тодор Живков?

- Два пъти. Първия път дори закъснях, защото така се бях притеснила, че не знаех какво да облека. Всъщност с Мария Тролева, Бог да я прости, бяхме определени да го поканим на професионалния ни празник. Щом влязох в кабинета, Живков в неговия стил веднага стана и със смях ми вика: "Айде бе, Мария, къде си, заповядай, сядай". Вътре около масата вече седяха Мария Тролева и Иван Славков-Батето. Живков първо беше започнал да ни разказва спомени от партизанското движение и изведнъж спря. "Забравих да ви почерпя. Какво ще пиете?" Мария веднага каза: "Чинцано, другарю Живков". Секретарката му донесе нещо червено. Двете с Мария обаче нещо се усъмнихме дали това е чинцано. До този момент бяхме пили само бяло, но не и червено. Живков се учуди и попита Славков: "Иване бе, я виж това не е ли чинцано". Иван обаче напълно спокойно и категорично каза: "О-о-о, др. Живков, аз от питиета не разбирам".

Втората ми среща с Тодор Живков беше в Бояна, когато вече бе под домашен арест. Той не беше умърлушен, а имаше дух, и това ме изненада. Знаете тогава какво се говореше в медиите, бяха първите години на демокрацията.

- И с Лили Иванова сте имали паметна среща?

- Да, веднъж Лили дойде да записва нещо в телевизията и влиза в гримьорната: "А, Марийче, какво правиш?". Казах й, че влизам на емисия. А тя - "Среши се, дай аз". И почна да ме тупира, а аз за да не я обидя, я изчаках да излезе и пак си оправих косата, както реших. Познавам Лили още когато работех в Москва, а тя беше на турне там. Беше много дисциплинирана. Преди концерт нищо не ядеше, или само шоколад, а след концерт сядаше и изяждаше цяло печено пиле. Най-късно в 22,00 часа беше в леглото. Никога не се веселеше с нас.

снимки:

Янакиева чете в "По света и у нас" с Георги Ламбрев

Реклама
Реклама
Реклама