Тв говорителката Мария Янакиева с приз "Национална гордост": Заради пръдня в ефир наказаха екипа ни

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Тв говорителката Мария Янакиева с приз "Национална гордост":
Заради пръдня в ефир наказаха екипа ни

Говорителката е все така красива и днес

След 20 години на екран ме уволниха с телеграма

Една от любимите телевизионни говорителки на поколения българи - Мария Янакиева, била уволнена след 20 години на екран с телеграма. Това се случило през 1992 година, когато тогавашното ръководство на националната телевизия решава да прекрати договорите с говорителите на "По света и у нас" и да ги замени с журналисти, които да представят по нов, жив начин новините.

"Настъпи краят на професията на нашия екип, защото дойде новото време. Уволниха ни с телеграма. След това ни заместиха с лица, някои от които не можеха и да говорят правилно", твърди Янакиева, която бе удостоена с приза "Национална гордост" на Руския бал, организиран от Евгени Минчев.

Кариерата си на говорителка Мария прави не в телевизията, а в радиото. Стартът е в голямо предприятие, където случайно попада пред радиоуредбата. Започва да прави импровизирани предавания пред колегите си. После си подава документите за конкурс в радиото и я приемат. След това ме изпратиха да работя в Москва, спомня си Янакиева. Когато се връща в България, получава покана да работи в държавната телевизия. Кариерата й на екран обаче се оказва трудно начинание. "Нямаше от кого да се учим. Телевизията в България тогава беше съвсем млада. Нямаше нито гримьори, нито гардероб. Сами се грижехме за дрехите и прическите си", спомня си говорителката.

Като представяща новините по телевизията Мария има и немалко комични гафове, които и досега я карат да се разсмива. Една от най-смешните случки е по време на централна емисия на "По света и у нас", когато в студиото се намира и спортният коментатор Владилен Попов. "Бяхме двама водещи - мъж и жена, и се редувахме със спортния коментатор. Беше много шумен и ние все му правехме забележки. През цялото време местеше магнитни шахматни фигури и си мърмореше под носа. В един момент се наведе да си вземе една паднала пешка и... пръдна", разказва през смях Янакиева. Ситуацията смутила всички, дори и операторите. Двамата водещи едва успели да скрият напиращия смях, но довършили емисията. След това веднага били порицани за поведението си на екран. "Не искахме да издаваме какво е направил Владилен и когато ни викнаха да даваме обяснения, казахме, че въздухът в студиото е много сух и ни е било трудно да четем текстовете", разкрива говорителката.

С днешна дата говорителката вече не ходи с бастун, след като преди време пострадала с единия крак. Тя е все същата чаровница с огромни сини очи и широка усмивка. Двамата със съпруга си Веско Цоневски, който дълги години пее в известния хор "Гусла", са големи меломани. Самата Мария е нереализирала се певица - някога са й предричали кариера на мецосопран, но животът избрал друго за нея. Събрал я с Георги Ламбрев, Даниел Илиев, Чичко Филипов, както зрителите наричат Никола Филипов - всички те нейни партньори от радиото и телевизията. Дълги години тя заедно с Мария Тролева, Анахид Тачева, Лили Ванкова, Любинка Няголова, Христина Христова са най-известните жени в държавата. "Много ми беше мъчно за Мария Тролева. Отиде си от рак на гърдата в същия ден, в който щяхме да се видим. Бяхме си чукнали среща, но... тя не се състоя", казва тъжно Мария. Едно от лицата на БНТ днес се развлича в среща с приятели и гледа с любов деца, внуци и правнуци.

Мария Янакиева: Батето лъжеше Живков, че не разбира от питиета!

- Разпознават ли ви по гласа, Мария?

- Да. Не крия, става ми толкова мило и приятно, че все още ме помнят, макар да са минали години оттогава.

- Началото в телевизията шок ли бе за вас?

- Визията бе шок за мен. Трябваше винаги да сме с прически, с що-годе хубави дрехи. В началото сами си осигурявахме и гардероба, и фризьора. После започнаха да ни обличат в ЦНСМ и "Лада", най-големите модни къщи тогава. Годишно ни отпускаха по 1500 лв. за облекло. Тези пари не бяха много, защото дрехите там бяха скъпи. Освен това ние трябваше да се отчитаме стриктно какво сме купили.

- Говорителите имахте ли специални учители, уроци вземали ли сте?

- Учехме техника на говора - правилно произнасяне на думите, ударенията, логика, паузи. Ходили сме на уроци лично при такива титани на езика като проф. Любомир Андрейчин и Мария Георгиева. Със сигурност мога да кажа, че случайни хора при нас нямаше.

- Вярно ли е, че вие сте прочели телеграмата за кончината на Людмила Живкова?

- Да. Спомням си, че по време на вечерно дежурство ми внесоха буквално от телекса телеграма от съветския ръководител Леонид Брежнев до Тодор Живков. Поводът бе смъртта на дъщеря му Людмила. Признавам си, че доста се стреснах. Още помня първото изречение от текста: "Скъпи ми Тодоре, ние с теб сме преживели много неща, ще преживеем и това". Прочетох я, без да съм я видяла преди това.

- А срещали ли сте се с Тодор Живков?

- Два пъти. Първия път дори закъснях, защото така се бях притеснила, че не знаех какво да облека. Всъщност с Мария Тролева, Бог да я прости, бяхме определени да го поканим на професионалния ни празник. Щом влязох в кабинета, Живков в неговия стил веднага стана и със смях ми вика: "Айде бе, Мария, къде си, заповядай, сядай". Вътре около масата вече седяха Мария Тролева и Иван Славков-Батето. Живков първо беше започнал да ни разказва спомени от партизанското движение и изведнъж спря. "Забравих да ви почерпя. Какво ще пиете?" Мария веднага каза: "Чинцано, другарю Живков". Секретарката му донесе нещо червено. Двете с Мария обаче нещо се усъмнихме дали това е чинцано. До този момент бяхме пили само бяло, но не и червено. Живков се учуди и попита Славков: "Иване бе, я виж това не е ли чинцано". Иван обаче напълно спокойно и категорично каза: "О-о-о, др. Живков, аз от питиета не разбирам".

Втората ми среща с Тодор Живков беше в Бояна, когато вече бе под домашен арест. Той не беше умърлушен, а имаше дух, и това ме изненада. Знаете тогава какво се говореше в медиите, бяха първите години на демокрацията.

- И с Лили Иванова сте имали паметна среща?

- Да, веднъж Лили дойде да записва нещо в телевизията и влиза в гримьорната: "А, Марийче, какво правиш?". Казах й, че влизам на емисия. А тя - "Среши се, дай аз". И почна да ме тупира, а аз за да не я обидя, я изчаках да излезе и пак си оправих косата, както реших. Познавам Лили още когато работех в Москва, а тя беше на турне там. Беше много дисциплинирана. Преди концерт нищо не ядеше, или само шоколад, а след концерт сядаше и изяждаше цяло печено пиле. Най-късно в 22,00 часа беше в леглото. Никога не се веселеше с нас.

снимки:

Янакиева чете в "По света и у нас" с Георги Ламбрев

10 млн. дари Плевнелиев на синовете си
от Юлияна

10 млн. дари Плевнелиев на синовете си от Юлияна

Остави им най-тузарските си имоти Бившият президент прати на село съпругата си Деси Банова Слуховете, че новата половинка на президента Росен Плевнелиев Деси Банова е сложила ръка на многобройните имоти на съпруга си, се оказаха силно преувеличени. Това показа проверка на "България Днес" в имотните регистри на бившия държавен глава.

Никол Шерцингер подкрепи фондацията на Рики Мартин за борба с трафика на хора

Никол Шерцингер подкрепи фондацията на Рики Мартин за борба с трафика на хора

"Гордея се с прекрасната работа, която вършиш, приятелю" С този надпис под снимка в инстаграм половинката на Григор Димитров- певицата Никол Шерцингер обяви, че се присъединява към фондацията на Рики Мартин, която се бори с трафика на хора. "За мен е чест да се присъединя към каузата, помагаща да променим сърца,

Камикадзето се поти и шепне молитви (СНИМКА)

Камикадзето се поти и шепне молитви (СНИМКА)

Камикадзето се поти, има тикове и шепне молитви! Това гласят инструкциите за разпознаване на терористи, които са утвърдени от кмета на община Пазарджик Тодор Попов. Списъкът с указания към гражданите беше разпространен публично и предизвика светкавичен интерес с детайлните си описания. В документа в 12 точки е посочено,

Открадната през 2012 г. картина на Пикасо е открита в Румъния

Открадната през 2012 г. картина на Пикасо е открита в Румъния

Платно, за която се смята, че вероятно е картината "Глава на арлекин" на Пабло Пикасо, открадната през 2012 г. от художествената галерия "Кунстхал" в Ротердам, е било открито в Румъния, съобщава Ройтерс, като се позовава на румънски прокурори. При една от най-драматичните кражби в историята от галерията бяха откраднати седем платна на Пикасо,

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Сириец убит по погрешка от хора на ВИС-2

Сириец убит по погрешка от хора на ВИС-2

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

ММА боецът Георги Валентинов: Щастлив съм, че се отървах от Златка

ММА боецът Георги Валентинов: Щастлив съм, че се отървах от Златка

Тя е вълк в овча кожа, Благо е палячо! Обичах я, но ме предаде грозно Разделих се с нея Подготвяме мегавечер с боеве Един от най-добрите български ММА бойци Георги Валентинов се раздели със Златка Райкова. 25-годишният старозагорец се сгоди за русата фурия през пролетта. Това се случи на сцената в предаването "Като две капки вода".

Гангстер плаче 
за памперс пред Темида

Гангстер плаче за памперс пред Темида

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

Данъчни и руснак погнаха Ветко

Данъчни и руснак погнаха Ветко

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са

Тежка болест спъва екстрадицията на Очите

Тежка болест спъва екстрадицията на Очите

В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.

Вижте най-тежката чалгарка

Вижте най-тежката чалгарка

ДесиСлава строши кантара, певицата удари 90 кила  ДесиСлава е победителка в антикласация за най-тежка фолкаджийка. Певицата, която от няколко години води тежка битка с килограмите, почти превъртя кантара и тежи над 90 килограма, отбелязаха наблюдателни нейни почитатели. Положението й се усложни в последната една година,

Сиамските близнаци под ключ в Бургас

Сиамските близнаци под ключ в Бургас

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

СТЕФАН НА ГАЛА ЛЕТИ С МОЩЕН ЗВЯР

СТЕФАН НА ГАЛА ЛЕТИ С МОЩЕН ЗВЯР

С мощен звяр лети по столичните булеварди Стефан на Гала, видя "България Днес". След като поседя в къщата на Биг Брадър, половинката на ТВ-водещата фучи и изпреварва колите с тузарски джип БМВ, чиито данък и застраховка "Гражданска отговорност" със сигурност ще надскочат една минимална работна заплата. Лек път, Стефане и внимателно по пътищата!

Забравен куршум вадят от Митьо Очите

Забравен куршум вадят от Митьо Очите

Куршум от предишен атентат са извадили медици от тялото на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите след престрелката между хората му и групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата в Слънчака! Това разказаха вчера пред съда доктори, помогнали за спасяването на Очите, научи "България Днес". Лекарите се явиха да свидетелстват по делото срещу

Люси Иларионов пред "България Днес": 100 бона ми дължат "Ритон"!

Люси Иларионов пред "България Днес": 100 бона ми дължат "Ритон"!

Не помня нищо такова, категорична е дуетната половинка Катя Борислав РАДОСЛАВОВ "Дует "Ритон" ми дължат 100 000 лв.! Ако ги платят, ще дам по 10 000 лв. на Преслава, Джино и Станимир Гъмов като свидетели". Това сподели пред "България Днес" Люси Иларионов. Режисьорът печели солидната сума след бас между него и ритонците по време на съвместното

Най-коментирани

Майки заплашват: Ще спрем да раждаме!

Майки заплашват: Ще спрем да раждаме!

Да спрат да раждат деца, масово заплашват майки в социалните мрежи. Причината е идеята да бъде намалено двегодишното платено майчинство, за което настояват работодателите. Правителството вече прати запитване до Брюксел какво да направи по въпроса. Най-вероятно от там ще ни препоръчат да премахнем дългото майчинство,

Роумингът поевтинява още

Роумингът поевтинява още

Роумингът в Европейския съюз отново поевтинява! Евродепутатите гласуваха вчера нови правила за телекомуникациите с цел ограничаване на цените на разговорите в общността. Този път финансовото облекчение засяга обажданията от собствената страна към друга държава от ЕС. В момента подобно позвъняване не се приема за роуминг,

25 години решетки за циганин, убил от бой жена за 80 лева

25 години решетки за циганин, убил от бой жена за 80 лева

25 години ще лежи в затвора циганинът Тунджай Киров, който преди година и половина уби с юмруци и ритници жена, за да я ограби. Присъдата обяви съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд във вторник. Тунджай се призна за виновен и делото се гледа по съкратената процедура. Рецидивистът, който има 6 предишни присъди,

Мира Добрева да спре секса

Мира Добрева да спре секса

Мира Добрева обяви официално, че започва коледни пости, научи "България Днес". "Някакво чувство свише ме пропива с началото на всеки пост. Отдавам му се с надеждата на Рождество да съм оставила всяка мръсотия зад гърба си и да се събудя пречистена и по-смирена", написа телевизионерката в профила си в инстаграм.

Робот болногледач сглоби българин

Робот болногледач сглоби българин

Роки носи вода и говори по телефона Самобитният български гений ражда невероятни изобретения, някои от които още чакат да влязат в приложение. Едно от последните невероятни постижения е робот болногледач, научи "България Днес". Тенекиеният Роки е роден в гаража на 32-годишния инж. Росен Христов от Шумен.

Гангстер плаче 
за памперс пред Темида

Гангстер плаче за памперс пред Темида

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

Ива Давидова стана генерал със сабя и пистолет

Ива Давидова стана генерал със сабя и пистолет

Облечена в генералска униформа е Ива Давидова в новия си видеоклип, който направи премиера днес в ефира на Фен Фолк ТВ. Песента е патриотичната „Боят настана“ по текст на патриарха на българската литература Иван Вазов. В този проект на талантливата изпълнителка участие вземат музикантите от емблематичната Берковска духова музика,

Лу Григорова СЛУША МУЗИКА БЕЗ СУТИЕН

Лу Григорова СЛУША МУЗИКА БЕЗ СУТИЕН

Луиза Григорова приема музиката съвсем сериозно. Толкова сериозно, че като слуша музика, си маха сутиена. Ляга по гръб на пода (все още е без сутиен), забучва слушалките в ушите и с премрежен погледа позира за снимка. Но не слуша чалга! Не. Слуша "Пинк Флойд". "Те са една от най-любимите ми групи. Мога да ги слушам денонощно и почти го правя.

За 4,5 млн. Брендо продаде хотел "Ле Фльор"

За 4,5 млн. Брендо продаде хотел "Ле Фльор"

Евелин Банев-Брендо е продал бутиковия си хотел "Ле Фльор", показа проверка на "България Днес". Срещу 4 559 691 лв., платени в брой, фирма на столични счетоводители се сдобива със седеметажната сграда на столичния бул. "Витоша", известна като перла в короната на Брендо. Впечатляващата сума постъпва по сметките на офшорка,

Вижте най-тежката чалгарка

Вижте най-тежката чалгарка

ДесиСлава строши кантара, певицата удари 90 кила  ДесиСлава е победителка в антикласация за най-тежка фолкаджийка. Певицата, която от няколко години води тежка битка с килограмите, почти превъртя кантара и тежи над 90 килограма, отбелязаха наблюдателни нейни почитатели. Положението й се усложни в последната една година,

Надежда Захариева търси стихове на улицата

Надежда Захариева търси стихове на улицата

Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,

60 млн. паунда дава "Юнайтед" за Пикфорд

60 млн. паунда дава "Юнайтед" за Пикфорд

Вратарят на "Евертън" и Англия Джордан Пикфорд може да премине в "Манчестър Юнайтед" през зимата. Ръководството на "червените дяволи" гласи 24-годишния страж за заместник на Давид де Хеа. Договорът на испанеца с клуба е до лятото на 2020 година. В момента преговорите за продължаването му са преустановени.

Даниела Стаменова, жената с ампутирани крака:

Искам работа,
не подаяния

Даниела Стаменова, жената с ампутирани крака: Искам работа, не подаяния

Борислав РАДОСЛАВОВ "Мечтая да работя и сама да изкарвам пари, за да живея нормален живот. Мога да шия всякакви дрехи - рокли, блузи, панталони, поли. Събирам пари, откъдето успея, за да си купя електронна шевна машина." Това споделя пред "България Днес" столичанката Даниела Стаменова. Жената е с два ампутирана крака след лекарска грешка.

Никол Шерцингер подкрепи фондацията на Рики Мартин за борба с трафика на хора

Никол Шерцингер подкрепи фондацията на Рики Мартин за борба с трафика на хора

"Гордея се с прекрасната работа, която вършиш, приятелю" С този надпис под снимка в инстаграм половинката на Григор Димитров- певицата Никол Шерцингер обяви, че се присъединява към фондацията на Рики Мартин, която се бори с трафика на хора. "За мен е чест да се присъединя към каузата, помагаща да променим сърца,

Папи Ханс мачка голи дупета (СНИМКИ ОТ ПАРТИТО)

Папи Ханс мачка голи дупета (СНИМКИ ОТ ПАРТИТО)

Писател в чалготека мачка дупета и мята салфетки... Възможно е! Музикалното явление Папи Ханс, известен и като твореца Константин Трендафилов, направи дебюта си в чалга средите. Той имаше участие в дискотека в Студентски град в столицата, което изпълни по всички правила на кръшния жанр. Папи Ханс намачка голите дупета на танцьорките,

Камикадзето се поти и шепне молитви (СНИМКА)

Камикадзето се поти и шепне молитви (СНИМКА)

Камикадзето се поти, има тикове и шепне молитви! Това гласят инструкциите за разпознаване на терористи, които са утвърдени от кмета на община Пазарджик Тодор Попов. Списъкът с указания към гражданите беше разпространен публично и предизвика светкавичен интерес с детайлните си описания. В документа в 12 точки е посочено,

25 години решетки за циганин, убил от бой жена за 80 лева

25 години решетки за циганин, убил от бой жена за 80 лева

25 години ще лежи в затвора циганинът Тунджай Киров, който преди година и половина уби с юмруци и ритници жена, за да я ограби. Присъдата обяви съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд във вторник. Тунджай се призна за виновен и делото се гледа по съкратената процедура. Рецидивистът, който има 6 предишни присъди,

Порнозвезда избяга от бой

Порнозвезда избяга от бой

Бившата порнозвезда Фара Абрахам се замеси в грандиозен скандал. Тя отказа благотворителния боксов мач с Никол Алекзандър. Абрахам първоначално каза "да" на битка с бившата на Шакил О'Нийл, но в последния момент размисли. Като причина агентът й изтъкна отказа на промоутърите да платят самолетния й билет и хотелската й стая.

Пауло ме предаде!

Пауло ме предаде!

Нападателят на "Ювентус" Пауло Дибала и Антонела Кавалери не са заедно вече няколко месеца. Въпреки това бившата футболна половинка продължава да тъжи за загубeната любов. Тя се чувства предадена от играча на "Старата госпожа". "Популярността и момичетата, които го наобиколиха, разрушиха нашата връзка - изплака болката си аржентинката.

Люси Иларионов пред "България Днес": 100 бона ми дължат "Ритон"!

Люси Иларионов пред "България Днес": 100 бона ми дължат "Ритон"!

Не помня нищо такова, категорична е дуетната половинка Катя Борислав РАДОСЛАВОВ "Дует "Ритон" ми дължат 100 000 лв.! Ако ги платят, ще дам по 10 000 лв. на Преслава, Джино и Станимир Гъмов като свидетели". Това сподели пред "България Днес" Люси Иларионов. Режисьорът печели солидната сума след бас между него и ритонците по време на съвместното