Тв говорителката Мария Янакиева с приз "Национална гордост": Заради пръдня в ефир наказаха екипа ни

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Тв говорителката Мария Янакиева с приз "Национална гордост":
Заради пръдня в ефир наказаха екипа ни

Говорителката е все така красива и днес

След 20 години на екран ме уволниха с телеграма

Една от любимите телевизионни говорителки на поколения българи - Мария Янакиева, била уволнена след 20 години на екран с телеграма. Това се случило през 1992 година, когато тогавашното ръководство на националната телевизия решава да прекрати договорите с говорителите на "По света и у нас" и да ги замени с журналисти, които да представят по нов, жив начин новините.

"Настъпи краят на професията на нашия екип, защото дойде новото време. Уволниха ни с телеграма. След това ни заместиха с лица, някои от които не можеха и да говорят правилно", твърди Янакиева, която бе удостоена с приза "Национална гордост" на Руския бал, организиран от Евгени Минчев.

Кариерата си на говорителка Мария прави не в телевизията, а в радиото. Стартът е в голямо предприятие, където случайно попада пред радиоуредбата. Започва да прави импровизирани предавания пред колегите си. После си подава документите за конкурс в радиото и я приемат. След това ме изпратиха да работя в Москва, спомня си Янакиева. Когато се връща в България, получава покана да работи в държавната телевизия. Кариерата й на екран обаче се оказва трудно начинание. "Нямаше от кого да се учим. Телевизията в България тогава беше съвсем млада. Нямаше нито гримьори, нито гардероб. Сами се грижехме за дрехите и прическите си", спомня си говорителката.

Като представяща новините по телевизията Мария има и немалко комични гафове, които и досега я карат да се разсмива. Една от най-смешните случки е по време на централна емисия на "По света и у нас", когато в студиото се намира и спортният коментатор Владилен Попов. "Бяхме двама водещи - мъж и жена, и се редувахме със спортния коментатор. Беше много шумен и ние все му правехме забележки. През цялото време местеше магнитни шахматни фигури и си мърмореше под носа. В един момент се наведе да си вземе една паднала пешка и... пръдна", разказва през смях Янакиева. Ситуацията смутила всички, дори и операторите. Двамата водещи едва успели да скрият напиращия смях, но довършили емисията. След това веднага били порицани за поведението си на екран. "Не искахме да издаваме какво е направил Владилен и когато ни викнаха да даваме обяснения, казахме, че въздухът в студиото е много сух и ни е било трудно да четем текстовете", разкрива говорителката.

С днешна дата говорителката вече не ходи с бастун, след като преди време пострадала с единия крак. Тя е все същата чаровница с огромни сини очи и широка усмивка. Двамата със съпруга си Веско Цоневски, който дълги години пее в известния хор "Гусла", са големи меломани. Самата Мария е нереализирала се певица - някога са й предричали кариера на мецосопран, но животът избрал друго за нея. Събрал я с Георги Ламбрев, Даниел Илиев, Чичко Филипов, както зрителите наричат Никола Филипов - всички те нейни партньори от радиото и телевизията. Дълги години тя заедно с Мария Тролева, Анахид Тачева, Лили Ванкова, Любинка Няголова, Христина Христова са най-известните жени в държавата. "Много ми беше мъчно за Мария Тролева. Отиде си от рак на гърдата в същия ден, в който щяхме да се видим. Бяхме си чукнали среща, но... тя не се състоя", казва тъжно Мария. Едно от лицата на БНТ днес се развлича в среща с приятели и гледа с любов деца, внуци и правнуци.

Мария Янакиева: Батето лъжеше Живков, че не разбира от питиета!

- Разпознават ли ви по гласа, Мария?

- Да. Не крия, става ми толкова мило и приятно, че все още ме помнят, макар да са минали години оттогава.

- Началото в телевизията шок ли бе за вас?

- Визията бе шок за мен. Трябваше винаги да сме с прически, с що-годе хубави дрехи. В началото сами си осигурявахме и гардероба, и фризьора. После започнаха да ни обличат в ЦНСМ и "Лада", най-големите модни къщи тогава. Годишно ни отпускаха по 1500 лв. за облекло. Тези пари не бяха много, защото дрехите там бяха скъпи. Освен това ние трябваше да се отчитаме стриктно какво сме купили.

- Говорителите имахте ли специални учители, уроци вземали ли сте?

- Учехме техника на говора - правилно произнасяне на думите, ударенията, логика, паузи. Ходили сме на уроци лично при такива титани на езика като проф. Любомир Андрейчин и Мария Георгиева. Със сигурност мога да кажа, че случайни хора при нас нямаше.

- Вярно ли е, че вие сте прочели телеграмата за кончината на Людмила Живкова?

- Да. Спомням си, че по време на вечерно дежурство ми внесоха буквално от телекса телеграма от съветския ръководител Леонид Брежнев до Тодор Живков. Поводът бе смъртта на дъщеря му Людмила. Признавам си, че доста се стреснах. Още помня първото изречение от текста: "Скъпи ми Тодоре, ние с теб сме преживели много неща, ще преживеем и това". Прочетох я, без да съм я видяла преди това.

- А срещали ли сте се с Тодор Живков?

- Два пъти. Първия път дори закъснях, защото така се бях притеснила, че не знаех какво да облека. Всъщност с Мария Тролева, Бог да я прости, бяхме определени да го поканим на професионалния ни празник. Щом влязох в кабинета, Живков в неговия стил веднага стана и със смях ми вика: "Айде бе, Мария, къде си, заповядай, сядай". Вътре около масата вече седяха Мария Тролева и Иван Славков-Батето. Живков първо беше започнал да ни разказва спомени от партизанското движение и изведнъж спря. "Забравих да ви почерпя. Какво ще пиете?" Мария веднага каза: "Чинцано, другарю Живков". Секретарката му донесе нещо червено. Двете с Мария обаче нещо се усъмнихме дали това е чинцано. До този момент бяхме пили само бяло, но не и червено. Живков се учуди и попита Славков: "Иване бе, я виж това не е ли чинцано". Иван обаче напълно спокойно и категорично каза: "О-о-о, др. Живков, аз от питиета не разбирам".

Втората ми среща с Тодор Живков беше в Бояна, когато вече бе под домашен арест. Той не беше умърлушен, а имаше дух, и това ме изненада. Знаете тогава какво се говореше в медиите, бяха първите години на демокрацията.

- И с Лили Иванова сте имали паметна среща?

- Да, веднъж Лили дойде да записва нещо в телевизията и влиза в гримьорната: "А, Марийче, какво правиш?". Казах й, че влизам на емисия. А тя - "Среши се, дай аз". И почна да ме тупира, а аз за да не я обидя, я изчаках да излезе и пак си оправих косата, както реших. Познавам Лили още когато работех в Москва, а тя беше на турне там. Беше много дисциплинирана. Преди концерт нищо не ядеше, или само шоколад, а след концерт сядаше и изяждаше цяло печено пиле. Най-късно в 22,00 часа беше в леглото. Никога не се веселеше с нас.

снимки:

Янакиева чете в "По света и у нас" с Георги Ламбрев

Вземат бебето на 13-годишната родилка

Вземат бебето на 13-годишната родилка

Сарасвати остава вкъщи  Новороденият Валентин отива в приемно семейство Второто дете на 13-годишната родилка Румяна от Лом ще й бъде отнето, научи "България Днес". Малкият Валентин ще бъде настанен в приемно семейство, защото няма необходимите условия за отглеждането му в ромската махала в Лом. Първото дете на Румяна остава вкъщи,

Бебе в "Манчестър Юнайтед"

Бебе в "Манчестър Юнайтед"

Поредното ново бебе се пръкна в "Манчестър Юнайтед". Този път в млад татко се превърна полузащитникът на "червените дяволи" Фред. Неговата годеница Моник Салум го дари с първороден син. Футболното бебе ще носи името Бенджамин. "Когато се роди дете, в сърцето на неговите родители се ражда любов, по-голяма от живота и вечна във времето!

Мис Тоца роди през нощта

Мис Тоца роди през нощта

Приключи голямото чакане! Антония Петрова роди! С точност до последната секунда докторите познаха, че носителката на титлата "Мис България" ще роди на Антоновден. Допреди няколко дни Тоца бе на поредна екскурзия - този път в слънчев Дубай. Явно не на всички бременни жени им е забранено да летят със самолет!

Спасен е само един от летците на руските изтребители, сблъскали се над Японско море

Спасен е само един от летците на руските изтребители, сблъскали се над Японско море

Спасен е само един от летците на двата руски изтребителя "Су-34", а предишната информация за втори спасен не се потвърждава. Това съобщи днес министерството на отбраната в Москва, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Спасеният щурман на единия от двата "Су-34", сблъскали се във въздуха над Японско море, е евакуиран с медицински самолет "Ан-26" към

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Тишо е баща за пример

Тишо е баща за пример

Баща за пример е бившият мъж на водещата Венета Райкова - Тихомир Георгиев. Тишо, както го наричат повечето хора, се грижи страхотно за сина си Патрик, видяха папараците на "България Днес". Разведеният мъж използва всяка минута да е до наследника си. Тишо дори си е купил електронна цигара, за да не трови детето.

Мегз прибра "обсебените" фирми на любовника си

Мегз прибра "обсебените" фирми на любовника си

Дизайнерката Меглена Каканашева-Мегз официално е прилапала фирмите на любовника си Румен Рончев, показа проверка на "България Днес". Самият Рончев обяви, че дружествата са обсебени без негово знание. Документите около продажбата на акциите в "Ню Транс Груп" и "Розова долина Екс" са вписани в Търговския регистър преди дни.

Калина убита с карате

Калина убита с карате

Красивата Калина най-вероятно е убита с техника от каратето, предполагат разследващите. Тялото на 25-годишното момиче бе открито в столичния кв. "Банишора" в сряда вечерта, а заподозрян за бруталното престъпление е приятелят на Кали, 23-годишният Васил Василев. Преди време той тренирал киокушин и дори се похвалил с тапия във фейсбук,

Жени Джаферович в болница

Жени Джаферович в болница

Евгения Джаферович постъпи в болница. Бившата плувкиня бе приета преди няколко дни. Риалити звездата, която в момента е успешен гримьор, влезе в Александровска болница. Причината е корекции на направена преди време пластична операция на корема. Сексапилното миньонче качило доста килограми по време на бременността си с второто дете - сина й Бо.

Мартин Петров почва в "Манчестър Сити"

Мартин Петров почва в "Манчестър Сити"

Легендарният български футболист Мартин Петров е много близо до това да започне работа в английския гранд "Манчестър Сити"! Това научи "България Днес" ексклузивно от източници, близки до врачанина. Марто е поканен да стане скаут в екипа на мениджъра Хосеп Гуардиола. Той ще отговаря за привличането на таланти от Източна Европа.

Лавеци заби сексбогиня

Лавеци заби сексбогиня

Бившият нападател на "Наполи" Езекиел Лавеци спечели завистта на сума ти мъже в Италия. Причината е, че успя да забие една от най-желаните жени на Апенините - Белен Родригес. Свалката между двамата станала покрай празниците в родната им Аржентина. Моделката за първи път от много време реши да посрещне новата година там, а не в Италия.

Неймар заби скейтбордистка

Неймар заби скейтбордистка

Неймар е като отвързан след края на дългогодишната си връзка с Бруна Макензи. Нападателят на ПСЖ сменя жените като носни кърпички. Сега бразилецът заби своя сънародничка. Това е професионалната скейтбордистка Летисия Буфони. Неймар сам разкри връзката им в социалните медии. Това стана няколко часа след като гаджето му стана втора на световното

Директорът на обсерваторията в Рожен Никола Петров: Удрят ни астероиди като хладилник

Директорът на обсерваторията в Рожен Никола Петров: Удрят ни астероиди като хладилник

Марс няма да стане наш втори дом  КОЙ Е ТОЙ Д-р Никола Петров е астроном от Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен. Специалист по Слънцето - "Хелиофизика", ръководител на отдел "Наблюдения" и директор на обсерваторията. Петров е роден на 2 март 1971 г. в Костинброд. Над 20 години работи в обсерваторията, семеен е.

Ансамбълът обвини колежка в лъжа

Ансамбълът обвини колежка в лъжа

Ансамбълът по художествена гимнастика обвини своята бивша съотборничка Теодора Александрова в лъжа. Грацията скочи на колежките заради липса на подкрепа след операцията през миналата година. Ден по-късно Елена Бинева публикува чатове на момичетата с Теодора Александрова. От тях се вижда как гимнастичките са много загрижени за своята приятелка и

Люси Иларионов блести в етностил

Люси Иларионов блести в етностил

Модерен и с фин усет към модата е Люси Иларионов, видя "България Днес"! Режисьорът бе засечен из столичните булеварди да бърза към ангажимент, докато говори по телефона. Впечатление прави раницата му, която е в модерния за сезона етностил, осеяна с ромбове и триъгълници. За да се справи с градското движение, Иларионов е обул и модерни кецове,

Най-коментирани

Климатологът Симеон Матев: Фуния причини урагана в Сопот

Климатологът Симеон Матев: Фуния причини урагана в Сопот

Бурните ветрове продължават, махнете саксиите от терасите КОЙ Е ТОЙ Симеон Матев е синоптик и климатолог. Роден е на 19 август 1976 г. Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност "Хидрология и климатология". Работи в TV-MET, първия частен метеорологичен офис у нас, и телевизия "България он ер".

Вързаха тенекия на Моника Валериева

Вързаха тенекия на Моника Валериева

Козметичка яката излъга Моника Валериева. Тя дава час на плеймейтката рано сутринта, но в крайна сметка не се появява. Действията на разкрасителката вбесяват до краен предел мъжемелачката. "Станах в 7.30 ч., за да ида на козметик. Но се оказа, че ми е вързала тенекия. За втори път. Оправда ми се с обяснението, че не съм й получила съобщението.

Димитър Бербатов:
И аз мога да водя "Манчестър Юнайтед"

Димитър Бербатов: И аз мога да водя "Манчестър Юнайтед"

Българската легенда Димитър Бербатов призна, че мечтае да стане мениджър на бившия си клуб "Манчестър Юнайтед". Българинът изгледа на живо победата на "червените дяволи" с 1:0 над "Тотнъм" на "Уембли" през уикенда. Той е впечатлен от новия треньор Оле Гунар Солскяер, който стартира с 6 победи от 6 мача. "Искам да стана треньор един ден.

Елен Колева дразни бившия

Елен Колева дразни бившия

Актрисата Елен Колева подразни бившия си Александър Найденов-Майонезата, ставайки рекламно лице на фирмата, която той управляваше. Бизнесменът вече няма участие в конкретното предприятие, тъй като продаде акциите си. Найденов и Колева имаха бурен любовен романс въпреки голямата разлика във възрастта си.

Калина убита с карате

Калина убита с карате

Красивата Калина най-вероятно е убита с техника от каратето, предполагат разследващите. Тялото на 25-годишното момиче бе открито в столичния кв. "Банишора" в сряда вечерта, а заподозрян за бруталното престъпление е приятелят на Кали, 23-годишният Васил Василев. Преди време той тренирал киокушин и дори се похвалил с тапия във фейсбук,

Мегз прибра "обсебените" фирми на любовника си

Мегз прибра "обсебените" фирми на любовника си

Дизайнерката Меглена Каканашева-Мегз официално е прилапала фирмите на любовника си Румен Рончев, показа проверка на "България Днес". Самият Рончев обяви, че дружествата са обсебени без негово знание. Документите около продажбата на акциите в "Ню Транс Груп" и "Розова долина Екс" са вписани в Търговския регистър преди дни.

Розмари скъса с годеника

Розмари скъса с годеника

Манекенката обикаля сама света, остави Ричард Тайнственият немец не издържал изневерите на приятелката си С крах завърши любовната авантюра на манекенката Розмари от последния сезон на "ВИП брадър". След като се залюби в предаването с фитнес инструктора Ричард и дори според неговите думи двамата правиха секс в предаването,

Ивана гледа напред

Ивана гледа напред

Страховете от бъдещето ме разболяха, но сега вече гледам смело напред, споделя попфолк иконата Ивана. Неотдавна тя се подложи на операция на щитовидната жлеза, а причината била възел с доста големи размери. Именно заради това в последно време певицата на народа периодично бе подпухнала, което все предполагала, че е алергична реакция.

Певецът на "Радка Пиратка" пребори пиенето

Певецът на "Радка Пиратка" пребори пиенето

Измъкна се от депресията, продължава напред Тошко Тодоров посягал към чашката след загубата на дъщерите си Изпълнителят на "Радка Пиратка" остави алкохолните си подвизи в миналото! Тошко Тодоров вече не посяга към чашката със спиртни напитки, както правеше често до скоро, и се наслаждава на изцяло нов живот,

Неизвестен творец рисува върху пътни знаци

Неизвестен творец рисува върху пътни знаци

Пътен знак на Ул. Екзарх Йосиф се превърна в художествена творба след като неизвестен художник пресъздаде върху него сцена от Ромео и

Мейзер пред ВКС: 

Подведоха ме да призная убийство!

Мейзер пред ВКС: Подведоха ме да призная убийство!

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд.

Футболист залюби капитанката на ансамбъла

Футболист залюби капитанката на ансамбъла

Една позабравена класика в спортните двойки "футболист-гимнастичка" се завръща. Юноша на "Левски" се оказа мъжът до капитанката на "златните момичета" от ансамбъла Симона Дянкова, научи "България Днес". Чаровната варненка е с халфа Никола Яначков. Двамата са заедно от няколко години. Запознали са се във Варна,

Замесват Туцо от "Килърите" в разстрела на Мартеницата

Замесват Туцо от "Килърите" в разстрела на Мартеницата

Десет години след разстрела на футболния бос Николай Попов-Мартеницата свидетел хвърля светлина върху екзекуцията му. Босът на "Локо" (Пловдив) е покосен от три куршума навръх 1 март 2005 г. Ченгетата работят по три версии за покушението - дългове, даден голям заем на известен подземен бос и наркотрафик или контрабанда.

Явор Цаков на раздумка с приятели

Явор Цаков на раздумка с приятели

Журналистът Явор Цаков разпуска с приятели навън, видяха папараците на "България Днес". Част от групата малко закъсня, което изнерви леко водещия. Няколко телефонни обаждания оправиха нещата и настроението на Цанков се върна. След като цялата банда се събра, влезе на топло и продължиха вечерта подобаващо. Наздраве!

200 000 евро спират Райнов за "Левски"

200 000 евро спират Райнов за "Левски"

"Левски" е на път за втори пореден път да се размине с привличането на национала Мартин Райнов. Причината е в цената, която настоящият му отбор "Берое" иска за правата му. Капитанът на старозагорци има договор с тях до края на сезона. В контракта му има клауза за откупната му цена. Тя е 200 000 евро.

Общински ексшеф хаби нерви в трафика

Общински ексшеф хаби нерви в трафика

Бившият шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев се бори със софийските задръствания, видя "България Днес". Добрев следеше за коли, които се включват от всичките му страни и буквално не можеше да отдели поглед от пътя. Прави впечатление, че от години той кара една и съща

Дюлгеров глези Мишето в кревата

Дюлгеров глези Мишето в кревата

Футболистът обгрижва певицата със закуска и цвете за събуждане Бившият футболист на ЦСКА Александър Дюлгеров глези гаджето си - поп певицата Михаела Маринова, в кревата. Защитникът и Мишето са по-влюбени от всякога. От есента насам те живеят заедно и очевидно връзката им разцъфтява още повече. Играчът бе изгонен от ЦСКА след края на полусезона и

Публиката в Мелбърн лудна по Григор (Снимки+видео)

Публиката в Мелбърн лудна по Григор (Снимки+видео)

Най-добрата ни ракета днес отново завоюва победа. Той отстрани италианеца Томас Фабиано с 7:6 (7:5), 6:4, 6:4. Григор за пореден път се радваше на българска подкрепа в публиката. Сънародниците ни бурно го аплодираха, а трибагреникът се виждаше от всяка част на трибуните около корта. Димитров коментира и присъствието в публиката на бившия номер 1 в

Леден риболов на езерото в Суходол

Леден риболов на езерото в Суходол

Най-запалените рибари от София използваха ниските температури за леден риболов на езерото в

Групата "Ред хот чили пепърс" ще изнесе концерт в подножието на египетските 
пирамиди

Групата "Ред хот чили пепърс" ще изнесе концерт в подножието на египетските пирамиди

Легендарната американска рок група "Ред хот чили пепърс" за пръв път ще изнесе концерт на платото Гиза пред пирамидите на Хеопс, Хефрен и Микерин, предаде ТАСС като цитира египетски медии. С шоуто си на 15 март в подножието на египетските пирамиди бандата ще завърши световното си турне, свързано с излизането на 11-ия й албум "The Getaway".