Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7141451 www.bgdnes.bg

Kabile – вино, вдъхновено от траките advertorial icon

Kabile Мавруд и Каберне Совиньон e с три златни медала от три международни конкурса

През 2017 г. една от най-старите изби в Южна България „Вила Ямбол“ пусна на пазара серията вина Kabile, наречени на древен античен град до Ямбол. Винарната залага на традициите на региона и затова избра именно древното тракийски име за своята винена марка.

През античността Кабиле е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа, една от столиците на Одриското царство. Изграден е край голям култов център към богинята Кибела, който се намира на възвишението Зайчи връх. Легендата разказва, че именно в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино оттам.

Затова и богинята Кибела е изобразена върху етикетите на днешните вина на „Вила Ямбол“. Серията се състои от Шардоне, от купаж от Шардоне и Совиньон, розе от Сира и три червени вина: от Мавруд и Каберне Совиньон, от Мерло и Каберне и чиста Сира.

Виното от серията се произвежда по метода на микровинефикация от подбрано грозде с контролиран добив. Гроздето е брано на ръка, минава на лента и чак тогава влиза за ферментация.

Дълъг е списъкът с награди за винената серия Kabile. Марката бе отличена със "Златен ритон" и три златни медала на първата си международна дегустация по време на „Винария“ миналата година. Безспорно перлата в короната е Kabile Мавруд и Каберне Совиньон. Няма конкурс, на който това вино да участва и да не се отличи. Вече има златен медал от Mondial de Bruxelles, известен като Световното по вино, злато от Vinalies International и отново злато от London experts in wine – Best of Bulgaria 2017, който се провежда под патронажа на Негово превъзходителство княз Кирил Преславски.

Тази година от престижния френски конкурс Vinalies Internationales серията Kabile се върна с три сребърни медала - за Kabile Резерва Каберне Совиньон, Kabile розе от Сира, Kabile Мерло и Каберне Совиньон. Още два медала серията спечели на London Experts in Wine Awards. Единият е сребърен за Kabile от сорта Сира, а другият е бронзов за Kabile от сортовете Мавруд и Каберне Совиньон. Интересен факт е, че избата постига 100% успеваемост от участието си в конкурса. Миналата година с едно изпратено вино спечели медал, а тази с две проби – две отличия.

„Често археолозите търсят зависимостта между историята и настоящето. Виното е една от онези живи връзки между това, което сме били и е естествено да бъдем“, убедени са във „Вила Ямбол“. Те обещават да продължат да увековечават хилядолетното наследство на винопроизводството.

Реклама
Реклама
Реклама