Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7143382 www.bgdnes.bg

Наловете си мрени от река Струма

Сега е последният шанс да се улови черна мряна преди застудяването. Тази риба е разпространена в много реки из страната, като предпочита горните и средните течения. Особено висока численост има по поречието на Струма.

Мряната е риба от семейство Шаранови. Както повечето представители, така и тя е топлолюбива. Храни се активно през октомври, а заради меката есен до момента все още се хваща успешно. Ако температурата на водата спадне с още няколко градуса, то тя ще престане да търси храна.

Реклама

Сега река Струма е отлична опция за улов на мрени. Тези риби предпочитат места с каменисто дъно и неголяма дълбочина. Вировете с по-бързо течение са отлично местообитание. През последните дни много мрени са хващани в района на така наречените баражи край Благоевград.

Мряната яде всички видове ларви по дъното. Обикновено обира личинките, залепени по камъните. Черна мряна с размер около 30 см се счита за особено едра. Тази риба живее на пасажи, затова подхранването е важно. Успеем ли да задържим стадото пред нас, то динамичният улов ни е гарантиран.

По това време от годината любим деликатес на мрените са белите червеи. Затова и подхвърлянето им с прашка във водата подлудява рибите. Нивото на река Струма в момента е сравнително ниско, което предполага успешен риболов на плувка. Използва се въдица тип "болонезе" с дължина 5 или 6 метра. Поставя се плувка около 2 грама и кука, не по-голяма от №12.

Други предпочитат да заложат на риболов с дънна тежест и къс повод. Фидерът също не е за пренебрегване. През ноември мрените може да се ловят целодневно. Рибите дори предпочитат слънчевите дни и обедните часове, когато са най-активни.

Щом времето застудее трайно, тогава на сцената излиза негово величество скобарът. Това е най-търсената речна риба през зимния сезон. Популацията й в река Струма е много добра. Скобарът е известен със своята борбеност и затова е предпочитан обект от въдичарите.

Реклама
Реклама
Реклама