Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7144388 www.bgdnes.bg

95-годишна е най-възрастната монахиня

Екатерина казва по 7 думи на ден

Не чува, яде само здравословни храни 

Майка Екатерина е най-възрастната монахиня у нас!

95-годишната жена е служителка в манастира "Св. св Петър и Павел" в Свищов над три десетилетия, а преди седмици чества своя рожден ден. Екатерина е родена през 1923 г. в русенското село Щръклево със светското име Ангелина. До 1981 г. води обикновен живот, но когато мъжът й умира, решава да се отдаде на Бога.

"Монахиня Екатерина едва говори, трудно се движи и вече много трудно чете. Но има здрав дух и той не я предава". Това разкри пред "България днес" 60-годишният Йордан, който от дълги години е покровител и помощник на възрастната жена.

Реклама

Въпреки преклонната си възраст Майка Екатерина е постоянно в молитва и има право да произнася по 7 думи на ден. Мъжът споделя, че даденият обет за мълчание отдавна е изтекъл, но монахинята продължава да го спазва.

Крепкото си здраве Екатерина дължи на здравословното хранене. Единственото, което консумира, са плодове, зеленчуци и риба.

"Купувам й различна риба - шаранче, сом, хапва си. Откакто стана схимонахиня, тя не консумира месо, мляко и яйца. Всяка сутрин яде ядки с мед и смлени ябълки", разкрива помощникът й.

Труден момент в живота на послушницата е, че от няколко години не може да се движи и трудно седи на краката си. Затова прекарва времето единствено в килията си в молитви.

В тайнството на живота на служителката има и няколко интересни факта. Един от тях е, че майка Екатерина никога не спи легнала, а само седнала. Лекарства също не пие, само леки обезболяващи, които да притъпяват болките й.

Единствените хора освен Йордан, които посещават майка Екатерина, са нейното семейство. "Има двама внуци, които по празници и рождени дни идват да я виждат. Никой не я е забравил", каза мъжът и добави, че монахинята е най-обичаната служителка на Бога от свищовци. Да е жива и здрава!

Реклама
Реклама
Реклама