Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7147545 www.bgdnes.bg

Почина Бай Сандо - последният анархист

На 99 години Александър Наков бил в цветущо здраве, работел в градината

Почина последният жив анархист у нас Александър Наков. На погребението му не се събра политическият елит. Бай Сандо, както е известен Наков, си отиде внезапно от този свят в събота на 99 г.

Реклама

Пред "България Днес" племенникът му Любен Георгиев разкри за последните дни от живота на прочутия анархист.

"Беше в изключително добро здраве. Може да не е бил добре, но не го е показвал. Въпреки че не се виждахме, се чувахме всяка седмица по телефона", сподели Георгиев.

До последно Бай Сандо живее в Перник, а не в родното му село Косача. Въпреки това жителите на селцето си спомнят с добри думи за стареца.

"Винаги, когато се връщаше в селото, поздравяваше хората, общуваше с тях. Шеташе из градината, не се спираше дори и на 99 г.", връща лентата опечаленият роднина.

Когато се чували по телефона, бай Сандо винаги питал за своите приятели и познати си от Косача. Според Георгиев въпреки преклонната възраст той не предал своите изгледи и вярвал силно в анархистката идеология. Бил предан на идеята за свободно и безкласово общество и отричал всякакво управление.

Наков е роден на 1 август 1919 г. Още от ранна детска възраст остава сирак, а на 10 г. започва да работи.

Реклама

Първите му уклони към анархизма получава през 1936 г., когато е повлиян от Гражданската война в Испания. Оттогава до сетния си дъх той не се отказва от убежденията си, че всяка власт, независимо каква, е вредна за народа. Заради вярванията си е лежал в затворите на Кюстендил, София и Скопие. Бит, изтезаван, унижаван от всички управления на страната ни. Веднъж дори успял да избяга от затвора.

Работи активно за федерацията на анархистите на България до края на живота си.

"България се превръща в голямо блато, в което единствената жестока борба е за власт и пари", са едни от последните изказвания на именития българин.

Бай Сандо бе изпратен в последния си път в тесен семеен кръг вчера в гр. Перник.

Реклама
Реклама
Реклама