Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7149075 www.bgdnes.bg

Авери на Черния Роди вилнели от пандиза

Страховитата варненска банда на Радослав Калчев - Роди Черния се изправя пред Темида! След пет неуспешни опита в продължение на близо година спецсъдът даде ход на процеса, научи "България Днес". Почти 4 години след разбиване на т.нар. Варненски Килъри на подсъдимата скамейка сядат петима, а трима от основните действащи лица ще липсват, защото вече се отърваха със споразумения. Сред тях е самият шеф на престъпната група Радослав Калчев, който се призна за виновен и лежа по-малко от година зад решетките.

На подсъдимата скамейка са изправени Христо Георгиев - Ицо Тополския, Петър Благоев-Петрето, Недялко Цвятков-Чубака, Деян Михалев и Мирослав Михалев. На разпоредително заседание в края на октомври Тополския и Петрето искат връщане на делото заради неясноти и неточности. Според разследващите Тополския е участвал в престъпната група, като през по-голямата част от периода е търпял присъди в различни затвори.

Реклама

"Обстоятелството, че Христо Георгиев през част от инкриминирания период е изтърпявал наказание в затвора, не е пречка да изпълнява поставените задачи от ръководителя", преценяват магистратите на две инстанции и отказват да върнат обвинителния акт за преработка.

Подобна е и съдбата на Петрето - той също не прекъсвал участието в групата дори когато бил в панделата, сочат разследващите. По техни данни Петрето бил измежду най-опасните участници - силовак, изявявал се в побои, отвличания и палежи. От справки ставало ясно, че той е търкал нара от 2009 г. до 31 юли 2017 г., като не е излизал дори в отпуск. Къде и пред кого е дал съгласие за участие в такава група, чуди се защитата му.

Според събраните улики в началото на януари 2004 г. Черния Роди е започнал да води разговори с обвиняемите, в това число и с Георгиев и Благоев, за да им обяснява, че му трябват доверени хора за изпълнение на различни поръчки, които той лично ще им поставя и за което ще получават съответно възнаграждение.

Според прокуратурата престъпната група е рязала уши и пръсти, чупила е ръце и крака, извършвала е убийства, палежи и изнудвания. Бандитите си служели с брадви и мачете, а при тараша в домовете им са открити ножове, тръби, колове, бейзболни бухалки и други.

Първоначално на специален брифинг от държавното обвинение съобщават, че бандата на Роди има пръст в убийствата на бизнесмена Борислав Манджуков, строителния предприемач Мито Дамянов и съпругата му Наталия. Манджуков беше убит на 24 март 2014 г. пред кооперация на столичния бул. "България" в София, а семейството беше разстреляно на 8 януари 2015 г. в софийския квартал "Витоша". Според криминалистите за разстрела на Митко Дамянов са платени 30 хиляди евро, а съпругата му е станала косвена жертва. Три дни след тяхното убийство Радослав Калчев напуска страната и успява да се изплъзне от полицията. Същото правят аверите му Емил Александров и Недялко Цвятков-Чубака.

След повече от две години в неизвестност и търсен по цял свят Роди се предава. Той признава, че е бил в Доминиканската република. Казва, че не се е крил, а е чакал да се оправят документите на детето му, което се родило там. Пред родните магистрати Радослав Калчев представя десетки епикризи от болница в Санто Доминго за болежките, които има - подагра, дискова херния и кисти на черния дроб. Той сключва поредното споразумение със скандално ниско наказание и след няколко месеца в панделата вече е свободна птичка.

Реклама

По време на разследването, продължило повече от 3 г., прокуратурата не открива доказателства за трите убийства и сваля обвиненията за тях. Като изпълнители на мокрите поръчки бяха сочени Галин Мирчев-Жорко и Николай Тошев-Чирпанския. Двамата също сключиха сделка и се признаха за виновни, като се отърваха с минимални наказания от съответно осем месеца и година и два месеца.

Сега остава да се разбере в съдебната зала дали ще бъдат доказани останалите по-леки престъпления, за които ще отговарят петима от хората на Роди.

Нов процес за сватята Мила

Групата на Роди била в тесни връзки с бандата за мокри поръчки на Мила Георгиева, съобщават ченгета при акцията срещу тях. Двамата се оказаха сватове и сродени, тъй като дъщерята на Роди - Жанета, се взема със сина на Мила - Мартин, и му ражда дете. Покрай разследването погваната за ДДС афери с месо бизнес дама се сдобива с прякора Кървавата Мила. Прозвището отпада към днешна дата, както се сгромолясаха и обвиненията срещу Мила и хората й за опити за убийство на Георги Семерджиев - Жоро Шопа, Радостин Бързанов - Радо Слънцето и Тихомир Дочев-Мравката. Процесът срещу Мила трябваше да започне отначало заради съдебна заседателка, която станала полицайка. На 20 септември т.г. спецсъдът открил нарушения в обвинителния акт и го върнал на прокуратурата за поправка на объркани периоди, дати и др. Неизвестно защо в него не е включен Мартин Георгиев-Джито, който се появи след няколкогодишно издирване и вече е на разположение на разследващите.

Реклама
Реклама
Реклама