Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7149078 www.bgdnes.bg

Имане за 150 млн. на Миню Стайков запорирано

Запор върху имуществото на олигарха Миню Стайков, оценявано на над 150 млн. лева, наложи апелативният спецсъд по искане на прокуратурата. След решението на магистратите Стайков губи правото да се разпорежда с притежаваните от него акции във фирми, недвижими имоти и банкови сметки.

Повод за мярката е разследването срещу алкохолния бос за ръководене на организирана престъпна група. От началото на септември олигархът Миню, синът му Стайко и петима техни близки са обвинени за създаване на нелегална фабрика за цигари и последвалата търговия с готовата продукция. Отделно от това разследващите твърдят, че Стайков е източил над 1 млн. ДДС чрез фиктивни сделки и реализирал схема за пране на пари.

Реклама

В случай че вината на бизнесмена бъде доказана, законът предвижда и конфискация на имуществото му. Това е и причината прокуратурата да поиска предварителен запор, който няма да даде възможност на олигарха да прехвърли богатството си на подставени лица.

Под възбрана с решение на съда са десетки фирми, притежавани от алкохолният бос. Проверка на "България Днес" показа, че голяма част от тях не извършават търговска дейност или нямат почти никакво имущество. Сред изключенията са две дружества - "Топаз Мел" и "Топаз трейд". Фирмите произвеждат и търгуват с жито, притежават огромни силози и най-големия и модерен мелничен комплекс в България. Според финансовите отчети двете дружества имат активи за почти 140 млн. лева.

Под възбрана са и и десетки апартаменти, парцели и сгради в цялата страна, собственост на олигарха и сина му. Сред тях и кичозната резиденция на Стайкови. От снимки, разпространени от МВР, стана ясно, че семейството на олигарха живее в нечуван лукс. Гостите на фамилията са посрещани от бутафорни статуи на кентавър на входа. Вътре има огледала със златни рамки, скулптури, драперии, свещници, мраморни стълбища и купища други мебели в стил мутробарок. В автопарка са открити лимузини за милиони - няколко мерцедеса, "Ауди", джип "Порше Кайен" и други. Според експерти само резиденцията на Стайков струва минимум 10 млн. лева. Още толкова е стойността на десетките апартаменти, парцели и ниви, притежавани от бизнесмена. Каква е наличността в банковите му сметки може само да се гадае.

Запорираното имущество на алкохолния бос е само част от реалното му богатство, обясняват запознати.

Твърди се, че солидни суми има по сметките на офшорки, които от своя страна притежават и бизнес у нас. Тяхната връзка със Стайков трудно може да се докаже и затова те не са запорирани.

Десетки милиони струват и алкохолните заводи на Стайков, с които той е известен публично. Официално бизнесът с производство на ракия и водка се движи от фирма "СИС Индустрийс", която от своя страна е собственик на "Винпром Карнобат". Чрез винзавода Стайков е един от най-мощните производители на алкохол у нас. Както "България Днес" вече писа, малко преди самата акция бизнесменът прехвърля дяловете си във винпрома на свой близък. Така освен скъсване на връзката избягва и евентуална конфискация.

Реклама
Реклама
Реклама