Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7149119 www.bgdnes.bg

Майки заплашват: Ще спрем да раждаме!

Да спрат да раждат деца, масово заплашват майки в социалните мрежи.

Причината е идеята да бъде намалено двегодишното платено майчинство, за което настояват работодателите. Правителството вече прати запитване до Брюксел какво да направи по въпроса. Най-вероятно от там ще ни препоръчат да премахнем дългото майчинство, както е в повечето европейски държави.

"Българската майка трябва да бъде стимулирана, а не мачкана. С поредните мерки, които предвижда държавата, раждаемостта ще намалее още повече". Това заяви пред "България Днес" фолкпевицата, общественик и майка Антонина по повод създалата се ситуация.

Реклама

"Платеният годишен отпуск трябва задължително да остане. И в момента на майките им е достатъчно трудно с всичките разходи, които имат - харна, памперси и т.н. Да не говорим за самотните жени, които трябва без помощта на бащата да отглеждат децата си. Отрицателният прираст е налице и с такива мерки държавата по никакъв начин не се опитва да го промени в положителна насока. И аз искам да имам второ дете, но не се решавам, защото е много трудно. Всяка жена иска да има деца, но често финансовите възможности я спират", коментира Антонина, която е майка на 13-годишно момче.

Бизнесът поиска от държавата и да намали платеното майчинство с два месеца и половина. "Политиката на правителството е да стимулира майките да се връщат по-бързо на работа. Заради това през втората година на майчинството обезщетението е замразено на 380 лева", коментира зам.-министърът на труда Зорница Русинова.

"Категорично против съм изпращането на детето на ясла, защото там е пълно с вируси и постоянно боледуват. А много майки го правят, за да се върнат по-бързо на работа, тъй като парите не им стигат. И като детето им боледува, на тях често им се налага да си тръгват от работа, да вземат неплатен отпуск... Преживяла съм го и знам, че някои шефове дори могат да те уволнят за подобни отсъствия", каза още Антонина.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама