Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7154270 www.bgdnes.bg

Богинята майка спасява Северозапада

Керамичната глава на Богинята майка, открита при археологически разкопки, спасява Северозапада, вярват местните хора.

Артефактът е открит край видинското село Майор Узуново и вероятно е направен от първите земеделци по тези географски ширини. Предполага се, че откритата част от статуетка датира отпреди 9000 години, което може да доведе до значителни промени в човешката история. В момента се вярва, че неолитната революция в Европа (период, в който ловците събирачи са спрели да са номади и са започнали да се занимават със земеделие) е започнала в края на петото хилядолетие преди Христа.

Реклама

Откритата глава е от 7000 г. пр.н.е., обясниха от откривателския археологически екип начело с директора на Историческия музей във Враца Георги Ганецовски.

Върху откритата глава има декорация, която е определена като воал с изписани върху него орнаменти. По думи на археолозите подобно откритие не е правено досега по родните земи. Изследователите се надяват да намерят и тялото на богинята, за да получат повече информация за периода, през който е изработена.

Жителите на най-бедния район в Европейския съюз вярват, че уникалната находка ще помогне за съживяването на Северозапада, тъй като Богинята майка закриля плодородието.

"Щом преди хилядолетия тук е кипяло от живот, може сега пак да се случи. Дано богинята да помогне земите ни да дават повече реколта и да започнем да изкарваме повече пари. Трудно се живее сега", коментираха жители на село Майор Узуново. И се надяват, че откритията ще привлекат повече туристи, за да съживят местната икономика.

Фрагменти от керамични лабрети (вид украшения), керамични дискове, инструменти от кремък, пресечен конус от камък и керамичната глава предмет на Богинята майка са открити в част от обредна сграда, в място, което е служело за домашен олтар.

"Тези находки говорят за една загадъчна цивилизация, която е използвала забравена от нас технология, и затова мисията ни е да се опитаме да я реконструираме", обясни Ганецовски.

Реклама
Реклама
Реклама