Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7154880 www.bgdnes.bg

Жените в Токио масово подкрепят вагоните само за дами, за да няма сексуален тормоз

Жените в Токио масово подкрепят въведените в града през 2000 година вагони само за дами в метрото и влаковете, за да не бъдат опипвани в обществения транспорт, съобщи агенция Ройтерс.

Анкета на фондацията "Томсън Ройтерс" сред 1000 респондентки установи, че 70 на сто одобряват тази мярка. По този начин те могат да се спасят от досадния "чикан", японската дума за опипване, предава БТА.

Реклама

Над половината от респондентките от Токио казаха, че тяхното основно притеснение в обществения транспорт е собствената им безопасност. След въвеждането на "еднополовите вагони" обаче, 70 на сто от японките вече не се притесняват, че ще станат жертва на сексуално посегателство по време на пътуване.

Според получените данни от анкетата, проведена също в Лондон и Ню Йорк, под 30 процента от местните жителки биха възприели идеята за въвеждането на "еднополови" вагони в метрото и влаковете. Според тях една жена може по-трудно да получи закрила от околните, ако нещо й се случи в купе, предназначено само за жени. Много специалисти изразяват мнение, че разделянето на вагоните прокарва сегрегация на половете, вместо да атакува корена на проблема, изтъква агенцията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама