Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7155190 www.bgdnes.bg

Робот болногледач сглоби българин

Роки носи вода и говори по телефона

Самобитният български гений ражда невероятни изобретения, някои от които още чакат да влязат в приложение. Едно от последните невероятни постижения е робот болногледач, научи "България Днес". Тенекиеният Роки е роден в гаража на 32-годишния инж. Росен Христов от Шумен. Машината е с човешки ръст и може да изпълнява около 22 самостоятелни движения. В състояние е да подава предмети, като чаша с вода например, да звъни по телефона, да отговаря на обаждания и дори благодарение на вградена камера наблюдава човека пред себе си. Управлението му е изключително лесно, като то може да стане на ръка или автоматично - чрез програма.

"Този робот може да борави с инструменти, които използват хората. Има много широко приложение - може да бъде използван както в производството, така и като болногледач или пък за работа на места, опасни за човека", обясни пред вестника инженерът.

Реклама

Създаването на човекоподобната машина отнема на Росен около две години, като всяка една част е правена на ръка.

"Роки е само прототип и по него има още доста работа, но засега и това, което съм постигнал, ме удовлетворява", допълва създателят му.

Роки бе представен за първи път пред широка публика в началото на октомври. На специално изложение в Горна Оряховица роботът събра очите на всички и грабна първо място.

На победната стълбица се качиха още няколко впечатляващи изобретения. Сред тях е творението на единадесетокласничката Михаела Петкова. Само за месец тя успява да направи роботизирана ръка с помощта на своя баща инж. Михаил Петков.

"Ръката е като човешка, задвижва се чрез импулси, зададени от потенциометър, но впоследствие ще използвам координатите от моята ръка чрез специален контролер, който е снабден с камера, като в момента пиша софтуера за нея", споделя младият талант.

България си има и своето първо хуманоидно семейство. Роботите са брат и сестра. Казват се Роби и Роберта и могат да пеят български песни, да пишат на кирилица и да обучават деца. Двамата са създадени във Франция, но софтуерът и хардуерът им са програмирани от български учени и днес роботите обитават Института за системно инженерство и роботика на БАН. Учените са категорични, че двата робота са с многофункционално предназначение, но предпочитат изобретението им да подпомогне образователните умения на деца със специфични потребности. Така Роби и Роберта вече помагат на малчуганите, като ги карат да повтарят движенията им, за да подобрят опорно-двигателната си система.

Реклама

Очилата срещу синузит са наши

Очила срещу синузит. Звучи невероятно, но това изобретение е факт и е измислено от българин. Велко Великов имплантира проводник в рамките на обикновени очила.

Свързана с минибатерия, жицата става нагревател, който целебно топли района на синусите. Така хем виждаш по-добре, хем се цериш. Очилата са патентовани през 1930 г., но са направени едва няколко бройки.

Животински мехури подобряват виолончелото

Наш лютиер с чувствителен слух подобрява звука на виолончелото. За целта Николай Тамбиев използва мехури от бивол. Няколко стада добитък падат под ножа му, но той се спира на бивола, защото звукът бил най-чист.

Ние сме оставили следа и в световната сексуална революция. Българският евреин Карл Джераси създава противозачатъчните. Да не забравяме и българския физик, израснал в Америка - Джон Атанасов, който създава първия компютър.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама