Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7156120 www.bgdnes.bg

Сиамските близнаци под ключ в Бургас

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома

Борислав РАДОСЛАВОВ

Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес".

Богдан и Янко се родиха през август 2016 г. Майката е 14-годишна ромка, а бащата - неин втори братовчед. Двамата въртят тайна любов, а тя лъсва, когато надува корема. Бременността й се проследява от лекари, но те не виждат аномалията заради остарялата техника в болницата в Сливен.

Реклама

"Мога само да кажа, че за сиамските близнаци се полагат перфектни денонощни грижи. Имаше решение те да не бъдат разделяни. Състоянието им не е обект на обществен интерес и такава информация не може да бъде давана", лаконична бе пред вестника директорката на дома за медико-социални грижи "Вяра, Надежда и Любов" в Бургас д-р Пепа Ралчева.

Майката Мария настоява отрочетата й да бъдат разделени, тъй като единият - Богдан, е добре и дори я разпознава, докато другият - Янко, е в кома от раждането си. Тя се надява поне Богдан да може да се прибере вкъщи и да си го отглежда.

В същото време здравни специалисти от всички области на медицината се обединиха около мнението, че такова разделяне е невъзможно. Бебетата имат обща кръвоносна и храносмилателна система.

Бабата на сиамските близнаци също търси начин да се радва на живо и здраво внуче. За целта е готова да продаде къщата си, за да събере пари за операция в САЩ.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама