Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7156316 www.bgdnes.bg

Право на отговор Мъжът на зам.-министър Султанка: Платил съм си данъците

Притежаваната от мен фирма "Дефанс Секюрити" не дължи никакви данъци. Това обяви в свое искане за право на отговор бизнесменът Петю Петров, съпруг на зам.-министъра на труда и социалната политика от квотата на ВМРО Султанка Петрова. Отговорът е по повод на статия във в. "България Днес", публикувана на 10-и ноември, със заглавие "Справка на НАП изпратена до МВР: Мъжът на зам.-министър Султанка е данъчен длъжник".

Повод за публикацията е писмо от 8 юни 2018 г., качено в сайта на МВР, за започване на процедура по отнемане на лиценза за охранителна дейност на фирма "Дефанс Секюрити", чийто собственик и управител е Петю Петров. В него се цитира справка на НАП, изпратена до МВР на 29 март тази година, в която вътрешното министерство се уведомява, че фирмата има задължения към бюджета. На 3 май от полицията пращат писмо до НАП с искане за допълнителна информация относно дължимите суми. На 11 май 2018 г. от НАП пращат ново писмо. В него е посочено, че дължимата сума е 891 030,19 лв., натрупана за периода 1 септември 2014 г. - 31 януари 2018 г., пише в документа на МВР, цитиран в статията. На базата на отговора на данъчните главен комисар Христо Терзийски, шеф на Главна дирекция "Национална полиция", стартира процедура по отнемане на лиценза и уведомява за това с писмо от 8 юни 2018 г. г-н Петю Петров.

Реклама

До отнемане не се стига, защото, както коректно е написано в публикацията, г-н Петров сам си връща лиценза. Самият той преди излизането на статията бе потърсен по телефона. При разговора не пожела да отговори на въпроса дали в периода 8 юни 2018 г. до 10 ноември си е погасил задълженията, станали повод за изпращане на писмото от МВР до него.

В своето право на отговор г-н Петю Петров прилага и удостоверение от НАП, в което се казва, че фирма "Дефанс Секюрити" не дължи данъци и осигуровки. Документът е издаден четири дни след публикацията във вестника. От него става ясно, че към дата 14 ноември фирмата няма задължения, но без да се уточнява дали е имало такива към момента на публикуване на статията или при стартирането на процедурата за отнемане на лиценза през месец юни.

В правото си на отговор г-н Петров твърди, че фирмата му никога не е имала 891 030,19 лв. данъчни задължения. В своя подкрепа той прилага писмо от Главна дирекция "Национална полиция" за допусната техническа грешка в изпратеното до него писмо за старт на процедурата по отнемане на лиценза. Каква точно е грешката, от съдържанието на документа не става ясно. В документа, качен на сайта на МВР, тя е посочена като 891 030.19 лв., а реалната е около 89 хил. лв., показа наша проверка вчера, за което искрено се извиняваме на г-н Петров. При подготвяне на публикацията репортер на вестника поиска информация от пресцентъра на МВР относно процедурата по лиценза на "Дефанс Секюрити". Тогава служители във вътрешното министерство извършиха проверка по поисканата информация и не откриха, че сумата е сгрешена.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама