Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7156322 www.bgdnes.bg

Изследват цигарите на Миню Стайков

Цигарите, открити в нелегалната фабрика в Карнобат, за която е обвинен алкохолният бос Миню Стайков, се изследват! Експерти трябва да кажат дали иззетите папироси са тютюн, който подлежи на облагане с акциз. Озадачаващото е, че това изследване е разпоредено от прокуратурата чак месец след акцията в Карнобат, разкриха запознати пред "България Днес".

Наблюдаващият прокурор е разпоредил на 8 октомври да се огледат иззетите цигари и да им се назначат експертизи, потвърди в съдебната зала адвокат Ина Лулчева. Тя защитава Иван Димитров, син на кмета на Карнобат. От думите й стана ясно, че тепърва разследващите ще нищят какво е веществото в цигарите и дали те са акцизна стока. Ще се изследват и машините - дали са годни да бълват цигари.

Реклама

За нелегалната схема от спецпрокуратурата обвиниха в началото на септември Миню Стайков и още 7 души за участие в престъпна банда за държане и разпространение на акцизни стоки без бандерол - цигари и алкохол, данъчни престъпления и пране на пари. Като участници са обвинени Белун Хазърбасанов - шурей на алкохолния бос, който е брат на съпругата му Рени, както и Иван Димитров, син на карнобатския кмет. В неизвестност остава синът на алкохолния бос Стайко Стайков, който се издирва с червена бюлетина на Интерпол.

Над 70 милиона лева е щетата за държавния бюджет от нелегалната фабрика, пресметна по време на акцията шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Оттогава десетки папки с доказателства са вкарани в делото, но по-голямата част от тях са данъчни проверки и ревизии на фирмите на Миню Стайков. В няколко тома са описани действията на разследващите по издирване на наследника му Стайко.

В четвъртък Иван Димитров поиска от Апелативния спецсъд да го пусне от ареста. Той е държал бившата мандра в Карнобат, където е разкрита фабриката. Това става още на 18 юли т.г., когато Иван Димитров е задържан с още хора за 24 часа, след което са освободени. На 5 септември е задържан отново заедно с Миню Стайков и останалите. През това време не се е покрил, а дори е съдействал на службите, изтъкна защитата му.

Според адвокат Лулчева Димитров е вкаран "за пълнота" в групата, защото в нея "липсвал само синът на кмета". Той е погнат, защото е собственик на имота, но с договор го отдал под наем на пазача си, който имал пълномощно. По данни на защитата няма улики, които да го свързват с нелегалното производство, нито свидетели, които да го заковават.

Два месеца след акцията разследващите са провели само разпит на двама-трима свидетели. Един от тях с фамилия Лазаров посочва Иван Димитров като човека, който казвал какви камиони да се пускат в обекта. "Да се пускат само камионите на Манчо!", заповядвал шефът, като имал предвид шофьора Манчо Колев. Според защитата това не значи, че водачът е возил само нелегална стока в камионите.

"Да се търси отговорност на наемодател за това какво се случва в имота му, означава все едно да ви заведат дело, ако престъпна група се събере да пуши марихуана в тоалетната на съда", обърна се Ина Лулчева към апелативните магистрати.

Реклама

"Моля да ме пуснете да се лекувам - имам паникатаки и захарен диабет. Искам да се грижа за двете ми деца на 4 и 9 г. Семейството ми няма доходи и разчитат единствено на мен", каза Иван Димитров.

Повечето от хората на Темида не се трогнаха и оставиха клиента й да търка нара. Бившата шефка на съда Даниела Росенова подписа решението с особено мнение, като обяви, че Иван Димитров трябва да бъде пуснат без никаква мярка. Според няма няма никакви доказателства срещу него - нито да членува в престъпна банда, нито да е кътал цигари менте.

След разкритията за нелегалната цигарена фабрика в Карнобат от прокуратурата съобщиха, че случаят с Миню Стайков е предаден на службата за разследване на измами с евросредства - ОЛАФ. Причината е, че деца на служители на Стайков във фирмата "Сис Индъстрис" са регистрирани като девет еднолични търговци през тази и миналата година и са кандидатствали по програмата "Млад фермер", а отпуснатите им евросредства са предавали на Стайков. "Това е документирано с обратни писма до собственика на групата компании около "Винпром Карнобат", в които младежите са записали, че действителният притежател на всички права, които ще придобият, ще бъде именно Стайков", обясни прокурор Димитър Петров.

Наемателя го няма

Иван Димитров имал договор за наем, като отдал имота си на ЕТ "Емил Емилов". "Направих си труда и потърсих собственика в Търговския регистър - намерих ЕГН-то му, адрес и телефон. За два месеца прокуратурата нито го е открила, нито го е разпитала. Прокуратурата не търси истинския наемател, а Иван Димитров стои в ареста като наемодател", посочи Ина Лулчева. Емил Емилов трябвало да обясни как е упълномощен да представлява фирмата, да сключва договор и как се е свързал с Димитров. Още при акцията разследващи коментираха, че фирмите, които са движели бизнеса, са използвали за подставени лица бедни служители, защото от тях държавата не може да си вземе скритите данъци.

Реклама
Реклама
Реклама