Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7156330 www.bgdnes.bg

Данъчни и руснак погнаха Ветко

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са обявили за продан апетитни имоти на Арабаджиев край курорта „Елените“. Така на практика различни държавни институции и бизнесмени ще се състезават кой първи да докопа части от имането на бизнесмена.

Данъчните проблеми на Ветко започват преди седмица. На 6 ноември с постановление на Териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" към НАП е наложен запор върху терен от 34 декара край „Свети Влас“. Апетитният имот е собственост на фирма "Захарен комбинат - Пловдив". Чрез нея Ветко през 90-те години на миналия век приватизира едноименното предприятие. Партньор тогава му е босът на „Мултигруп“ Илия Павлов. След серия скандали и финансови врътки комбинатът е овладян от Арабаджиев, а собствеността му прехвърлена на името на офшорка. Контролът продължава да е в ръцете на Ветко, твърди спецпрокуратурата. Така благодарение на серия фиктивни сделки между "Захарен комбинат - Пловдив" и кухи фирми Арабаджиев успява да източи над 9 млн. ДДС, се твърди в обвинението срещу бизнесмена.

Реклама

Отделно от това захарният завод натрупва и солидни суми неплатени осигуровки и данъци при производствената си дейност. Това дава повод на НАП преди седмица да запорира притежавания от дружеството имот в „Свети Влас“. По закон следва публична разпродажба на терена, за да се съберат дължимите суми.

Подобни претенции, оказва се, има и руският бизнесмен Семьор Данилюк. По негово искане е запориран друг съседен имот на "Захарен комбинат - Пловдив" с площ 130 декара. Повод са задължения на Арабаджиев за милиони левове. След намесата на съдия-изпълнител апетитният терен в съседство с курорта „Елените“ е изваден за продажба, а насроченият търг ще се проведе в средата на декември.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама