Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7157173 www.bgdnes.bg

Изчезналите след пожара в Калифорния са вече над 1000

Продължава битката с най-смъртоносния пожар в историята на американския щат Калифорния. Докато огнеборците се опитват да поставят пламъците под контрол, спасителни екипи и следователи се опитват да установят съдбата на вече 1011 безследно изчезнали човека, съобщава „Ройтерс”, цитирана от bTV. 

Пожарът унищожи 27-хилядния град Парадайз през нощта на 8 ноември. 9800 жилища изгоряха, а към момента са открити 71 тела на жертви.

Реклама

Надеждите на спасителите са, че не всички безследно изчезнали са загинали – по-рано близо 330 обявени за издирване са се свързали с близките си.

Твърде вероятно е обаче пожарът да се окаже най-смъртоносното огнено бедствие за последния век в САЩ. До момента печалният рекорд се държи от пожар в Минесота от 1918 г., отнел 450 живота.

Гасенето в Калифорния е затруднено, като към момента се смята, че пламъците са под контрол по близо половината от своя периметър, който към момента е 142 000 хектара. Експерти коментират, че е дошъл след нехарактерно дълга суша, доказваща, че климатичните промени са факт.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама