Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7158098 www.bgdnes.bg

1 млн. лева вади Боби за първо място

Внушителната сума от 500 000 евро, или близо 1 млн. лева ще разделят националите при първо място и класиране за следващата фаза на турнира Лига на нациите. Парите са договорени между президента на БФС Борислав Михайлов и тарторите на отбора, научи "България Днес". Днес България излиза в решителен последен мач от групата срещу Словения на националния стадион "Васил Левски". Победа и благоприятен развой на мача Кипър - Норвегия ще прати отбора на полуфиналите на дивизия C в турнира (виж карето долу Ц бел. авт.).

"Само за участието в групата получаваме от УЕФА 1,125 млн. евро, ако завършим на първо място, ще вземем още толкова - обясни източник от БФС. - От тези общо около 4 500 000 лева един милион ще са за националите. По принцип практиката в такива случаи е около 30% от наградния фонд да се дава на футболистите и треньорския щаб."

Реклама

При успех сумата ще бъде разделена между всички футболисти, повикани в досегашните мачове от Лигата на нациите. До момента Хубчев използва около 30-ина души, което означава, че средно всеки играч плюс треньорите ще вземе около 30 000 лева. Парите ще бъдат разпределени в зависимост от това кой колко е играл и е допринесъл за успехите. Доста по-сериозни суми са обещани при класиране на европейското първенство, като за целта трябва да спечелим дивизия C в Лига на нациите. Специален бонус се предвижда за селекционера Петър Хубчев, който преобрази отбора през последната една година. 

Очаква се днес България да играе изключително офанзивно срещу Словения, за да успее да постигне убедителна победа и да измести Норвегия от първото място в групата. Селекционерът Хубчев има нови проблеми около състава заради отсъствието на Тодор Неделев, който е наказан за натрупани жълти картони. На негово място почти сигурно ще започне Николай Димитров-Хичо, който се включи силно и отбеляза гола при равенството 1:1 с Кипър. В титулярния състав се очаква да стартира и Спас Делев вместо неубедителния в последния мач Божидар Краев. Крилото Делев заедно с капитана Ивелин Попов и Хичо ще оформят нападателното трио на отбора.

На вратата на България отново ще започне ветеранът Георги Петков, а пред него се очаква да действа същата защитна четворка от мача с Кипър - Николай Бодуров, Васил Божиков, Страхил Попов и Антон Недялков. В средата ще играят Георги Костадинов и Симеон Славчев, а за последното място в халфовата линия ще се борят Галин Иванов и Мартин Райнов.

На мача днес се очаква доста студено време, а стадионът отново няма да е пълен. Прогнозите са около 10-15 хил. зрители да подкрепят отбора на Петър Хубчев. Селекционерът похвали футболистите за себераздаването в мача срещу Кипър и предупреди, че не иска да слуша критики за представянето на отбора. "Ще е хубаво да сме първи, но се концентрирам върху Словения, не искам да мисля за мача на Норвегия - каза треньорът. - Словения е много класен отбор, чух щабът на Кипър да казва, че е най-класният в нашата група. Аз се присъединявам към тяхното мнение."

Как можем да се класираме

България изостава с един гол от Норвегия, а в преките двубои двата отбора си размениха победи с по 1:0. Така има голяма вероятност решаващ показател за определяне на победителя в групата да е головата разлика. В момента тя е 5:2 за норвежците и 6:4 за нашите. България ще е първа, ако победи Словения с два гола повече, отколкото Норвегия в гостуването на Кипър. Ако спечелим с два гола разлика, а Норвегия само с един, ще сме победители, стига да запазим сегашното статукво да имаме повече попадения във всички двубои. При абсолютно равенство в головата разлика ще се гледат повечето отбелязани попадения на чужд терен в групата. До момента ние сме вкарали три гола, а Норвегия - един. 

Реклама
Реклама
Реклама