Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7158200 www.bgdnes.bg

Новата плувна звезда Диана Петкова: С плач ходех на басейна

Ще гоня рекорди на световното първенство

С плач и нежелание е направила първите загребвания в басейна новата звезда в плуването Диана Петкова. 18-годишната пловдивчанка вече втора година чупи рекорд след рекорд на национално ниво. В момента се готви за световното първенство на малък басейн в Китай през декември, след като остана шеста на 50 м свободен стил от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.

"Дори не помня кога за пръв път мама ме заведе на басейна - споделя първите стъпки Диана Петкова. - Изобщо не обичах да плувам. Беше наказание. Много плачех. Не само като дете, но и като по-голяма. Правех всичко възможно, за да не ходя на басейна, но мама беше по-упорита от мен. След това нещата се промениха. Когато разбрах, че съм добра, амбициите станаха и мои. Не само на родителите и на треньорите. Роди се мотивацията. Сблъскахме се с мама. Исках да се запиша в спортното училище, за да тренирам по два пъти. Тя настояваше за нормално училище. От шести клас започнах професионално да се занимавам."

Реклама

Петкова ще участва за пръв път на световно първенство за мъже и жени.

"Ще трупам опит и ще се запозная с големите звезди на плуването - обясни плувкинята. - Доста съм малка в сравнение с останалите, но ще се боря за рекордите на България. Ще се забавлявам и ще се опитам да надскоча себе си. На малкия басейн нещата стоят по-различно. Ще заложа повече на 100 м съчетано плуване. Това е любимата ми дисциплина. Мисля, че съм по-подготвена за нея, отколкото на 50 кроул. Все още е доста рано за финал при жените. Ще бъда щастлива и мечтая да вляза в Топ 20."

Петкова беше много близко до медал на младежката олимпиада, но девет стотни я разделиха от отличието.

"Това беше загрявка за голямата олимпиада в Токио - разказа младата надежда. - Пътуването беше около 27 часа. Събрахме се прекрасен отбор. Станахме приятели. Девет стотни са много малко. Във финала на 50 метра почти няма фаворити. Който има късмет, стига до стената за медалите."

Догодина Диана Петкова завършва училище.

"Все още не съм решила дали ще отида в САЩ, както Антъни Иванов. Америка е много далеч от вкъщи - обяснява талантливата българка. - 2019-а е предолимпийска година. Ще бъде много вълнуваща. Ще бъде интересно дали ще успея да се класирам за олимпиадата след две години."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама