Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7158545 www.bgdnes.bg

28 пистолета кътат Братя Галеви

Лъсна бойният арсенал на дупнишкото дуо

Оръжията струват около 60 000 лева, разкрива оръжейна експертиза

Общо 28 оръжия притежават дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев. Това стана ясно по време на делото за конфискация на имуществото им, което тече вече близо шест години в Окръжния съд в Кюстендил.

Всеки един от двамата притежава по 14 пистолета на обща стойност от 30 000 лева, разкриват резултатите от назначената оръжейна експертиза по процеса. Според преценката на специалистите оръжията са били съхранявани по различно време и стойността им при евентуална продажба е щяла да стигне с до 5000 лв. повече от похарченото от Братя Галеви за тях.

Реклама

Над 800 страници, побрани в девет тома, е обемът на исковата молба, с която Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество претендира за конфискуването на имане на стойност 4 250 189 лева на името на бившите барети, съпругите им Емилия Галева и Радмила Христова и контролираните от тях дружества. Имуществото включва девет луксозни автомобила, повечето от които бронирани и изработени по поръчка за дупнишките бизнесмени, дялове от действащи фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 - Ангел Христов.

Комисията е проверявала имуществото на двете семейства в периода от август 1987 г. до август 2012 г., става ясно от исковата молба. По предварителни изчисления разходите на Пламен Галев надвишавали приходите му с 6443 минимални заплати.

По време на заседанието пред кюстендилския окръжен съд експерт представи заключението на своето задълбочено изследване.

"Не успяхме да изчислим стойността на автопарка, тъй като не намерихме пазарни цени на автомобилите в него. Имотите в с. Ресилово, община Сапарева баня, са изчислени на стойност около 7 милиона лева, но в същото време те са собственост на фирма, която на практика не е лицето, за което се претендира, че има незаконни доходи", заяви в съдебната зала вещото лице Александров.

Процесът за отнемане на имуществото на скандалното дупнишко дуо Братя Галеви започна преди повече от пет години. Пореден опит да бъде конфискуване имането ще бъде направен на 12 март догодина, реши окръжният съд в Кюстендил.

Наказателното производство бе образувано, след като в сила влизат присъдите на Ангел Христов и Пламен Галев пред ВКС. На 3 май 2012 година те са окончателно осъдени по обвинения, че са част от организирана престъпна банда за рекет и изнудване. Двамата трябваше да влязат в затвора за по пет години, но успяха да избягат от България, преди да им се наложи да излежат присъдите си. До ден днешен бившите барети са в неизвестност. Издирват се с червени бюлетини от Интерпол.

Реклама
Реклама
Реклама