Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7159754 www.bgdnes.bg

Проф. Анна Чолева Димитрова: Деспина-Диаманте и Салвадор-Си Джей са новите имена на децата ни

Новородените се кръщават все по-странно

Коя е тя?

Проф. д-р Анна Чолева-Димитрова е ръководител на Секцията по ономастика (наука за значението, произхода и разпространението на имена) към БАН. Автор е на 4 книги и над 120 публикации по ономастика, както и над 80 научнопопулярни статии.

-Проф. Димитрова какви са тенденциите при кръщаване на новородени в момента?

Реклама

-Силноизразена тенденция е именуването на момчетата с имена на владетели, както и на просветители като: Аспарух, Кубрат, Крум, Маламир, Страцимир, Тервел, Телериг, Константин-Кирил, Климент, Кардам.

При женските имена се забелязва интерес към тези от народната традиция - Калина, Рая, Гергана и Яна, Ралица, Цветелина, Деница. Силно разпространени остават и Десислава, Ния, Сияна, Дара, Биляна.

Интересен е феноменът на двойните женски имена: Адисън-София, Вая-Матия, Деспина-Диаманте, Мина-Афродита, Париса-Деметра, Оли-Ана, Стефани-Мей, Габриела-Дейтона, Златина-Сюзън. Този тип именуване е било характерно и за Средновековието, но в случая трябва да говорим за следване на западни модели.

Двойни мъжки лични имена пък са: Марк Антоний 2, Александър Один, Борис-Михаил 3, Даниел-Хенри, Никълъс Джей, Иван Артър, Салвадор-Си Джей. При някои от случаите като Борис-Михаил, Иван-Александър, номинацията е повлияна от нашата история. Сред чуждите имена са такива като Грейс, Кайли, Кейти, Латоя, Летисия, Мегън, Роуз, Браян, Грегъри, Дейв, Дейвид, Едмънд, Кевин, Конър.

-Има ли разлика между имената в малките и по-големи населени места?

Реклама

-В малките населени места изборът на лични имена при новородените е по-консервативен, което е видно и от класацията. На първо място там е Мария, а при мъжките имена Иван е все още сред най-предпочитаните. Двойните имена, за които споменахме по-горе, са характерни за големия град, не се радват на популярност в малките селища. Също там се предпочита домашната пред чуждата форма на едно и също име, напр: Ангелина, а не Анджелина; Христина, а не Кристина.

-Премина ли бумът на имената от латино и други сериали?

-Имената на героите от сериали не се радват на голяма популярност. Бумът беше преди десет и повече години.

-Какво е влиянието на западните страни и САЩ? Смесват ли се български и чужди имена?

-Има твърде много двойни имена. От една страна това се дължи на многото смесени бракове, родителите се стремят да именуват детето с едно българско и едно чуждо име. Но повечето случаи се дължат на силното влияние на западната и американската култура. Все по-предпочитани са Емили, вместо Емилия, Стефани, замени Стефка; Кристин - Христина.

-Кратките имена излязоха ли от мода?

-Не, кратките имена със струпване на гласни са си на мода. Такива са Ая, Вая, Деа, Дея, Ия, Кайа, Кая, Леа, Миа, Ная, Стея, Теа. Мъжките са Гео, Део, Лео, Нео, Тео.

-Кои са най - предпочитаните имена за момчета и момичета?

-Най-любими имена за момичетата през последните години са Виктория, Никол, Мария, Александра, Дария. От мъжките лични имена: Александър, Мартин, Георги, Никола, Калоян.

-Забелязва се тенденция за премахване на наставките -ов и -ев при презимената и фамилните имена. Кои групи от хора най-често прибягват до изписването на бащините имена без наставки?

-Според закона "бащиното име на всяко лице се образува от собственото име на бащата и се вписва с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето". Какво се наблюдава в момента? Българкси граждани, които са и граждани на света махат наставките. Те записват децата си според местните правила. Така се получава име Александра-Роси Калин.

Една немалка част от българите, постоянно живеещи в България, които приемат за по-престижно, защото звучи "не по български", да не прибавят наставката -ов/-ев към личното име на бащата, а административните органи приемат без възражения такива желания. Друга част от родителите вероятно мечтаят децата им да живеят в други страни и още от раждането им се опитват да ги приобщят към чужда антропонимна система.

-Трябва ли да спазваме традициите си при кръщаване или да се съобразяваме с променящия се свят?

-Многократно съм казвала, че ако искаме и в бъдеще да се разпознаваме като българи, би трябвало да милеем за традициите, както и да съхраняваме родовата си памет. Европа все пак е една територия на културното многообразие и тя много държи на това. Тази наша различност не ни заплашва с нищо. Тя е част от нематериалното ни културно и историческо наследство.

Любен ДИМИТРОВ

Реклама
Реклама
Реклама