Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7159867 www.bgdnes.bg

Баба Меца отказва зимен сън

Мецаните в столичната зоологическа градина няма да спят истински зимен сън. Това разкри пред "България Днес" техният гледач Радко Сертов.

"Животните не изпадат в състояние на хибернация (т.нар. зимен сън), тъй като условията в парка не го позволяват. Около тях има постоянно движение, а те искат пълна тишина, която няма как да им бъде осигурена. Затова и мецаните по-скоро дремят и постоянно се събуждат", обясни Сертов.

Реклама

Въпреки че мечките няма да спят зимен сън както в дивата природа, гледачите им са започнали да ги захранват, за да натрупат килограми. "Менюто им е изключително разнообразно, като включва над 16 вида храни. Традиционно похапват сезонни плодове и зеленчуци, също така получават кисело мляко и каши", обясни експертът в столичната зоологическа градина.

По негови думи животните всеки ден се разбуждат и тогава получават по една ябълка, така продължават да се хранят. "В един момент им намаляваме храната, защото хибернацията настъпва точно тогава - когато нямат какво да ядат. Мечките все още имат някакви рефлекси и си приготвят легла, но няма да имат истински зимен сън. Така беше и през минали години", каза още Сертов.

От зоопарка в София обясниха, че падналият вчера сняг е прекалено малко, за да могат мечките да почувстват, че е зима. Оттам поясниха и че за бозайниците не е станало твърде студено, за да намалят своите всекидневни занимания.

Кафявият мечок Антоний е сред най-активните в зоопарка, като до средата на месеца използваше лъчите на ноемврийското слънце, за да си прави разходки в новото си много по-просторно заграждение. С падането на температурите той стои повече време на закрито.

Падналият първи сняг в София в понеделник зарадва най-много вълците в зоологическата градина. Оттам споделиха с усмивка, че хищниците тичали и си играели в зимните условия.

Реклама
Реклама
Реклама