Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7161699 www.bgdnes.bg

Германия разследва разбития канал за коли

Германия нищи канала за крадени тузарски коли, който бе разбит у нас преди 4 месеца, научи "България Днес". Родните криминалисти сгащиха банда, наемала луксозни автомобили от Германия, които отмъквала и докарвала в България. Тук след интервенции по рамата колите били продавани на нищо неподозиращи купувачи. В аферата участвал и началник-сектор от КАТ – Габрово, Мирослав Стефанов, който помагал за легализирането на фалшивите документи на МПС-тата, сочи прокуратурата. По случая бяха задържани още варненският бизнесмен Живко Няголов и жена му Стефка Нейкова.

Престъпната схема с наеманите, крадени и преправяни автомобили се нищи и в Германия, разкриха спецобвинители. Там се предполага, че се крие четвъртият участник в групата - Недко Нейков. Той е роднина на тартора на бандата - варненския бизнесмен Живко Няголов, уточняват от прокуратурата. Недко подпомагал престъпната банда логистично, тъй като от години живее в Германия и знае немски език. За него има данни, че е търсил фирмите, от които да бъдат взимани колите, и е придружавал боса при наемането, за да превежда.

Реклама

За Недко Нейков е издадена европейска заповед за арест. Немските криминалисти разплитат случая по европейска заповед за разследване. Те търсят представители на фирмите, които да отдават под наем автомобилите. Очаква се от автокъщите да посочат на кого са преотстъпвали луксозните коли и да дадат договорите за наем, които са сключвали, за да се види с какви самоличности са се представяли схемаджиите. Документи, иззети по случая, са изследвани, за да се разбере с какви имена са се подвизавали участниците в канала.

В разследването досега показания са дали десетина души, на чиито имена са регистрирани колите. Те са били използвани, за да докарат плячката на родна територия. Проговорили са и двама тайни свидетели, заведени под номера 330 и 331.

Изготвени са техническо-идентификационна експертиза, която да установи шашмите по рамата, и дактилоскопична експертиза на откритите по шасито отпечатъци. Техническа експертиза е изследвала документи, с които се е представял босът Няголов. Въпреки че при акцията разследващи обявиха за поне 14 откраднати автомобила, тарторът има обвинение само за обсебен кемпер на стойност 70 хиляди лева. На този етап за останалите коли се търсят достатъчно доказателства, за да издържат в съда.

За кемпера е сключен договор с немците от името на поляк. Договорът с полския гражданин е намерен в скъпарския дом на колела. В България е сключен нов договор за покупко-продажба. Сега разследващите издирват купувача на кемпера.

След първоначалните арести съдът пусна Стефка Нейкова, за да гледа двете си деца от Няголов. Катаджията Стефанов и бизнесменът Няголов останаха да търкат нара. Вчера погнатият като ръководител на групата Живко Няголов поиска да напусне килията, но апелативните спецсъдии не се смилиха над него. Те цитираха събраните доказателства като събраните показания на явни и тайни свидетели, експертизи, огледи на доказателства. В показанията си Красимир Куцаров заковава боса, като разказва, че Няголов пренабил рамата на кемпера, а за наемане на колите са използвани фалшиви документи за самоличност.

Магистратите признават, че основните действия по досъдебното производство са извършвани през лятото и към момента не се работи. "Налице е бездействие от разследващите органи. Изискването на справка не обосновава продължаването на най-тежката мярка за неотклонение", коментира съдия Даниела Росенова, която не сподели решението на колегите си за ареста. От думите й стана ясно, че прокуратурата е проявила нехайство, тъй като за 4 месеца процесуално-следствени действия не е превела документ от немски, че обвиняемият е осъден в Германия. Тъй като присъдата няма официален превод, към момента Няголов се води неосъждан. Не е известно какво пречи на спецпрокурорите да извършат превод в рамките на 4 месеца, тъй както по други дела действат мълниеносно.

Алергия и астма

Живко Няголов се ожали, че алергия към прах и астма го мъчат в килията. За задуха си пръскал постоянно инхалатори, от което му се вдигало кръвното. "Слязох хремав да поискам капки на лекарите - те ми дават капки за очи. Отивам на доктор в петък, казаха ми да дойда пак в сряда. Няма парно и е студено - ужас", описа Няголов обстановката в ареста.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама