Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7161746 www.bgdnes.bg

103-годишни са най-старите гащи

103-годишни са най-старите български долни гащи!

Историческата находка беше дарена на Историческия музей в Свиленград и вековният трофей стана публично известен.

Гащите са били собственост на Карамфилка Славова, която е родена в Гърция, но семейството й се установява в Свиленград около 1912 година.

Реклама

Бельото е ръчно изтъкано от копринени нишки, които са извлечени от пашкули. Нишките се изваряват, а след това на домашен стан е изработено платното. Традиционно се поставят ленти с различен цвят, които също задължително са от коприна и служат за украса. В двете страни на специфичното бельо се поставяли връвки, които да определят стегнатостта в кръста. Бельото прилича на потури, т.е. далеч по-дълги са от сегашните женски гащи и покриват много по-голяма площ от женското тяло.

Именно покрай връвките вековните гащи имат и любопитна история, която потомците на Карамфилка разказват.

Момък тръгва на война, но обещава на Карамфилка, че когато се върне, ще я вземе за жена, като ще й плати пет златни монети. По време на сраженията мъжът е ранен и влиза в болница, а лечението си плаща със златните монети, които предвиждал за бъдещата си жена. След това двамата с Карамфилка се оженват. Когато разбира, че няма пари, Карамфилка връзва връвките на гащите си на възел и по време на първата брачна нощ мъжът й не успява да ги свали. Ситуацията се повтаря и на следващата вечер.

Притеснен, женихът отива при баща си и му разказва за трудната ситуация. Старецът отива на пазара, продава една крава и дава златните монети на сина си. Щом научава за сделката, момата връзва на фльонга връвките на гащите и те лесно падат.

Потомците на Карамфилка близо век пазят страховитите гащи, като ги обработват с нафталин и грижливо ги пазят от скъсване. Преди време решават да ги дарят на музея в Свиленград, за да могат повече хора да видят най-старите запазени български долни гащи.

Реклама
Реклама
Реклама