Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7162266 www.bgdnes.bg

Българин върти 4 фабрики за цигари менте в Испания

Удар за милиони срещу наша наркомутра

Заводите бълвали папироси за 153 000 евро на час, изчисляват разследващи

Роден наркотрафикант е спипан в Испания като шеф на 4 нелегални фабрики за цигари менте, бълващи продукция за стотици милиони евро месечно. Заводите на българина са разбити в края на октомври след безпрецедентна по своите мащаби акция на Гражданската гвардия на кралството. Заедно с нашенеца са арестувани още 46 души от различни националности, научи "България Днес".

Операцията е определяна от чужди медии като най-големия удар в историята срещу контрабандата на тютюн в Испания.

Реклама

"Четирите разбити завода за фалшиви цигари са работили в продължение на три месеца, организацията е била под контрола на български гражданин, който има връзки в трафика на наркотици", разкрива шефът на Отдела за борба с икономическите престъпления в испанската Гражданска гвардия Антонио Балас. Той ръководи лично операцията по разбиването на четирите завода.

Акцията е проведена на 31 октомври. По време на операцията в ареста попадат общо 47 души. 28 от арестуваните са молдовци, девет украинци. В организацията участват още един французин, двама испанци и българинът, който е задържан и обвинен като лидер на групата.

Фабриките се намирали в складови помещения в испанските провинции Толедо и Севиля. Разследващи разкриват, че обемът на производството и в четирите разбити нелегални цеха е впечатляващ. Само за един час машините в заводите са бълвали по 34 000 пакета цигари. Печалбата на произведената продукция само за 60 минути е в размер на 153 000 евро, изчисляват испанските ченгета. Месечната печалба стига до главозамайващите 110 милиона евро при денонощна работа.

От фабриките са иззети повече от 69 тона тютюн и 2 373 000 опаковки готови за продажба пакети с цигари. Цялото количество може да бъде пласирано на обща стойност повече от 23 милиона евро. Данните са разкрити от източници от разследването в Испания, потвърдени от Гражданската гвардия.

Цигарите менте са пласирани директно на улицата или в местни баровете. Фалшивите папироси никога не са предлагани директно на тютюнопроизводители или магазини, разкриват разследващи. Има данни, че ментетата не са разпространявани единствено на територията на Испания, но и в други европейски държави.

Според събраните до момента доказателства фабриките са захранвани с контрабанден тютюн, вкарван в Испания нелегално от България и Молдова. От него са произвеждани ментета на едни от най-скъпите марки цигари, разкриват разследващите.

Реклама

Работниците, заети с производството на ментетата, са живеели в заводите. Намирали са се на територията на фабриките по 24 часа в денонощието от страх, че нелегалната дейност може да бъде разкрита.

"Служителите не са виждали слънчева светлина в продължение на 3 месеца. Срещу робския си труд са получавали месечно възнаграждение от едва 2000- 3000 евро", обясняват ченгета.

За да не напускат пределите на завода, на работниците са осигурявани спални помещения в сградата на фабриката. Условията за живот в квартирите били изключително мизерни. За да се спести място, работниците са принуждавани да спят на легла с детски размери. Служителите са разполагали с една миниатюрна кухня с изключително ограничени хранителни продукти. В една от фабриките е открита и малка фитнес зала, допълват разследващи.

След разпити на служители в заводите е разкрита и организацията на труда. Във всяка фабрика са работели по две групи от по седем души. Всеки от екипите се трудел по 12 часа, след което застъпвала следващата смяна. На служителите е било строго забранено да пушат, става ясно от показанията на разпитаните.

Установено е, че помещенията, в които се помещавали нелегалните фабрики, са наети на името на двамата заловени при акцията испанци. Договорите са на името на местни, за да не будят подозрение, разкриват ченгета.

"До 2014 година контрабандните цигари в Испания идваха главно по море, а сега се произвеждат на национална територия. Това се прави с цел да бъдат намалени разходите за престъпната организация, разкрива Балас.

Българи не за първи път са в епицентъра на контрабандата на нелегален тютюн в Испания, разкриват местни ченгета. През март миналата година бе разбита престъпна мрежа за трафик на цигари с участието на наши и румънски бандити.

Реклама
Реклама
Реклама