Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7162909 www.bgdnes.bg

България се качи в трета урна

На 80% ще участваме във финалната четворка, обявиха от БФС

Българският национален отбор по футбол се изкачи с едно стъпало нагоре и вече ще бъде в трета урна при жребия за европейските квалификации. Това стана факт след добрите резултати в новосформираната Лига на нациите. Нашите завършиха на второ място в своята група в дивизия "С" с три победи, две равенства и само една загуба.

Жребият за квалификациите ще се тегли на 2 декември в Дъблин. "Лъвовете" със сигурност ще имат възможност за по-леки съперници в битката за Евро 2020. Нашите трябва да са благодарни на Сърбия и на Шотландия, които спечелиха своите последни мачове и това благоприятства за издигането ни нагоре. Сърбите отнесоха Литва с 4:1, докато "гайдарите" взеха с 3:2 домакинството на Израел.

Реклама

Общо 55 отбора ще бъдат разделени в десет групи. За европейското ще се класират първите два от всяка група. В нашата урна попадат още Словакия, Турция, Ирландия, Северна Ирландия, Сърбия, Шотландия, Норвегия, Израел, Сърбия и Финландия. С тях със сигурност няма как да се срещнем.

В първите две урни при жребия като фаворити са националните отбори на Португалия, Холандия, Англия, Швейцария, Франция, Хърватия, Белгия, Испания, Италия, Германия, Полша, Австрия, Чехия, Дания, Исландия, Русия, Швеция, Украйна, Уелс и Босна и Херцеговина.

Заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев призна, че нашите имат всички шансове да играят във финалната четворка на лига "С". Тези плейофи са предвидени за пролетта на 2020 г.

"В плейофите играят само отборите, които не са се класирали за европейското през квалификациите, започващи през март догодина. Ние трябва да изчакаме целия цикъл от квалификации за европейското първенство и ако в тези квалификации един измежду победителите в групите от нашата лига - Норвегия, Финландия, Израел и четвърти отбор, се класира през квалификациите, тогава ние отиваме да играем финална четворка в Лига на нациите. Също така е възможно ние да се качим и да играем като първи отбор в нашата лига, ако до 7 отбора се класират за европейското първенство от квалификациите. Тези 7 отбора трябва да са пред нас в ранглистата. На практика е доста възможно. Може би е над 80% шансът България да играе финална четворка - полуфинал и финал, в нашата лига", обясни Колев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама