Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7163326 www.bgdnes.bg

Близки на загиналата журналистка: Убиецът на Вики не е луд!

Северин Красимиров не е луд! Никой съдия не би приел такава експертиза!“, заявиха пред "България Днес" почернените близки на 30-годишната водеща Виктория Маринова. Те коментираха обвинения за убийството на Вики във връзка с решението на съда в Русе да го прати на изследване в психиатрия.

Лекарите в психиатричното отделение към затвора в Ловеч ще разполагат с 30 дни, в които да наблюдават Северин и да кажат дали той е вменяем и може ли да носи отговорност за действията си на фаталния 6 октомври. Разследващите изчакват тридневния срок, в който решението за преместването на убиеца може да се обжалва. Ако не постъпи такова, в събота 20-годишният младеж от ромски произход ще бъде транспортиран.

Реклама

Медиците ще изготвят комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза, която да послужи за бъдещия процес. Адвокат Иван Дойнов, служебен защитник на Северин, не се възпротиви на изследването, като заяви: "Искаме, от една страна, да е изготвено от хора, които не го познават, а, от друга - да имат възможност за максималния срок от 30 дни да го наблюдават и да дадат обосновано заключение".

За да се отърве от наказателно преследване и да се изкара невменяем, Северин започна да върти номера пред Темида. Във вторник в съдебната зала стана ясно, че в Германия, където бе заловен, Северин опитал да се самонарани. Не стана ясно в какво се изразява опитът му за самоубийство, но окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев заяви, че са получили предупреждение от немските си колеги да внимават с арестанта и да го държат под око. За да не се очисти Северин, са взети всички необходими мерки, увери обвинителят.

В следващия месец Северин ще бъде наблюдаван ежедневно и ежечасно. Така ще бъдат изключени всякакви подозрения, че по една или друга причина той се опитва да се представи пред специалистите в нетипична за него светлина, коментира окръжният прокурор.

Във връзка с разследването на бруталното изнасилване и убийство на тв водещата е постъпила и справка от Центъра за психично здраве в Русе за състоянието на нейния душманин. От документа става ясно, че Северин е диагностициран с умерена степен на умствена изостаналост. Учил е и в помощно училище в Русе. Има намалена работоспособност с решение на ТЕЛК, заради което получава инвалидна пенсия. Към съдията Северин се обръща, заеквайки и пелтечейки, като отрича да е получавал обезщетение. Още при ареста майката на Северин Надежда, която живее в Германия, разказа, че синът й е бавноразвиващ се и допреди време взимал хапчета. Когато бе екстрадиран у нас, младият циганин говори пред медиите съвсем нормално.

"Назначаването на експертизи са стандартна процедура, която трябва да се изчисти, преди да започне делото. Няма съмнение, че Северин е вменяем", категорични са пред вестника почернените родители на Вики.

Реклама

"Не мога да повярвам, че е възможно да го изкарат невменяем и да го изкарат! Ще гръмне цяла България и би било много грозно, не че не стават такива неща у нас", коментира пред вестника бившият съпруг на водещата Свилен Максимов. "Всеки път, когато си помисля за този човек (Северин – бел. авт.) ми се разваля целият ден. Не следя разследването, защото то няма да ни върне Вики", смята Свилен.

Той разказа, че вече не е само управител на телевизионната компания TVN, а е станал председател на фондация "Направи добро за непознат". Като такъв с още няколко души организира благотворителния концерт в памет на Вики, който ще се проведе на 2 декември. В него ще участват звезди като Георги Христов, Силвия и Теди Кацарови, Дичо, Хилда Казасян, Орлин Павлов, Крисия, Пресияна и Мирела Димитрови, DEEP ZONE Project, ПоПоКАТЕ5Л, Сунай Чалъков. Водещи на събитието ще са Боряна Баташова и Руслан Мъйнов. С парите от концерта ще бъдат довършени благотворителни каузи, в които е участвала Виктория.

Наскоро водещата бе наградена посмъртно от Съюза на българските журналисти със специално отличие за професионална и гражданска доблест. Наградата получи баща й Георги Маринов. "Това е за теб, тате", написа в трогателен пост скърбящият баща.

Направи добро за непознат

Когато този народ спре да харчи по 5-10 лева дневно, за да търка билетчета, а даде тези пари за благотворителност и помогне на непознат, този жест ще му се върне. Така смята бившият съпруг на Вики - Свилен. Той разказа, че приживе Виктория е помагала на майки на деца с увреждания, посещавала е старчески домове и учреждения за изоставени деца и е събирала дрехи за бездомни хора. Наскоро близките на журналистката са довършили една от каузите, за които тя е работела приживе, като са закупили пералня на дом за хора с умствена изостаналост.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама