Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7163490 www.bgdnes.bg

Правнук на Левски е Железния човек

Правнук на Васил Левски беше провъзгласен за Железния човек!


73-годишният Васил Чардаклиев участва в международно състезание по спортно ориентиране в Истанбул, като завърши на престижното четвърто място. Васил участва и в петте етапа на надпреварата, която се провежда в паркове в турския мегаполис.


Организаторите са впечатлени, че на достолепната възраст Чардаклиев е физически активен и дава пример на по-младите участници. Затова и получава признанието за човек от желязо.

Реклама


Здравият мъж от Карлово е правнук на сестрата на Гина Кунчева - майката на Апостола на свободата. Той носи името Васил, както и мнозина от родствениците на Дякона. Нещо повече - Чардаклиев има очите и чертите на лицето на Левски, като приликата им е поразителна. Синът му Пламен също много прилича на най-великия българин.


От десетилетия потомъкът на Апостола участва в състезания по спортно ориентиране. Никога не пропуска и Националния туристически поход "По стъпките на Апостола", а страстта му към планините е толкова голяма, че често катери върхове из страната. Походът традиционно се провежда в навечерието на 18 юли - рождената дата на Дякона.


След успеха в Истанбул Чардаклиев не мисли за почивка - в края на седмицата ще участва в републиканското състезание по спортно ориентиране, което ще се проведе в Сопот, Карлово и Хисаря. Участниците в него ще се борят за три купи, а маршрутите преминават през Стара планина и Средна гора.


Името Васил Чардаклиев носи и първият братовчед на Апостола. След 1876 г. той за пръв път у нас използва билката котешка стъпка за лечение на рани. След освобождението на България през 1878 г. Васил Чардаклиев завършва фелдшерско училище и е назначен в Първостепенната болница в Русе. Там той се проявява като първия фитотерапевт в нашата страна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама