Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7166269 www.bgdnes.bg

Пъстървата на "Доспат" освирепява

Американската пъстърва на язовир "Доспат" изгладнява, научи "България Днес"!

В края на ноември рибите стават все по-лакоми. Очакванията са да кълват на поразия и около Никулден в началото на декември.

Поради това "Доспат" привлича риболовци дори и в по-студените дни в Родопите. Водоемът има репутацията на един от най-богатите на пъстървови риби. Във водите му този студенолюбив вид намира отлични условия за възпроизвеждане. Освен това тук има огромни садкови стопанства, откъдето периодично биват зарибявани още пъстърви, неволно или умишлено.

Реклама

През есенния сезон нивото на язовира спада драстично. Това първоначално не се възприема добре от рибите, които се отдръпват в по-дълбоки води. Опитите да бъде уловена пъстърва от брега стават трудни. Това е възможно само в района на град Доспат.

Масово местните майстори замятат въдици на дъно. Стръвта е най-разнообразна и включва живи рибки, бели червеи, камоли. Понякога плувката също върши добра работа. Пъстървите се мамят на разноцветни пасти. Добре е да се захранва със специални гранули, предназначени точно за този вид риба. Понякога резултат би дала и блесната. Пъстървата предпочита мъгливите сутрини или облачните дни. Ако времето е слънчево, тя е по-пасивна.

Най-добри резултати се постигат от лодка. Ежедневно в "Доспат" навлизат десетки плавателни съдове с риболовци. Американките се лъжат на изкуствени примамки. Воблерите трябва да се влачат зад лодката, която се пуска да плава на съвсем бавен ход.

Другият масово разпространен вид на язовир "Доспат" е костурът. Той също е от видовете, които не се плашат от студа. По това време от годината пасажите се навъртат в района около стената на водоема. Търсят се на много голяма дълбочина, а малката жива рибка е примамка трепач.

Пъстърва по доспатски

За да приготвите пъстърва по доспатски, трябва да си уловите екземпляри около 35-40 см. В тиган се запържват 150 грама пресни гъби печурки, 1 глава кромид лук, 3 пресовани скилидки чесън, 1 супена лъжица доматен сос, сол, лют червен пипер и малко пресен магданоз.

С готовата задушена смес се пълни коремчето на пъстървата. Зашива се с конец. Рибата се залива със зехтин и се пържи по 5 минути от всяка страна. След това се добавят вино и соев сос. Поставя се в тава с алуминиево фолио отгоре. Във фурната се пече на 175 градуса за 20 минути. Добър апетит!

Реклама
Реклама
Реклама