Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7170802 www.bgdnes.bg

Баретата ляга под ножа отново

Соченият за наркобос Златомир Иванов-Баретата легна под ножа, за да лекува стари травми от покушението срещу него, научи "България Днес". Вчера Златко трябваше да се яви в съда за данъчното дело срещу него и още четирима. В съдебната зала стана ясно, че Баретата се е подложил на планова операция. Запознати издадоха пред вестника, че интервенцията е свързана с пораженията на главния подсъдим от атентата срещу него на 29 януари 2013 г.

Тогава той е уцелен от 4 куршума в корема и краката. По него стреля снайперист с автомат "Калашников" от таван на сграда срещу Съдебната палата. Златко успява да оцелее след няколкочасова операция. Следват редица опити за реконструкция на левия му крак, чиито кости са раздробени при ставата. Освен счупени колянна, тазобедрена става и бедрена кост, основният проблем, който мъчи крими героя, е прекъснат нерв при подбедрицата.

Реклама

След покушението Баретата взима мерки и удвоява охраната си. На заседанията в спецсъда се появява с двайсетина гардове и три джипа. Здравеняците се разпределят около сградата и дори с бинокли следят за врагове по покривите на съседните сгради. Златко е извеждан при специални мерки за сигурност - кола на разследващите го закарва до входа на съдилището, откъдето го поема неговата охрана.

За да се възстанови от раните, няколко пъти Златомир Иванов поиска от съда да го пусне на прегледи в чужбина, но магистратите не одобриха. Соченият за наркобос се оперирал у нас на 21 ноември, стана ясно от медицинската документация. Съдия Елена Попова счете, че отсъствието на основния подсъдим е по уважителни причини, но коментира, че операцията е планова и той е знаел за нея още на предишното заседание, а не е уведомил.

Баретата е на подсъдимата скамейка заедно с Милко Милков-Понса, Росен Драгнев-Капитана, Кирил Илиев и Иван Колев. Според обвинението Златомир Иванов е тартор на банда за източване на 5,5 млн. лв. от данъчни престъпления, които се извършвали по три схеми. Фирмите на Понса и Баретата приспадали дължимия ДДС чрез кухи дружества, регистрирани на наркомани и цигани. Втората врътка била съставяне на дубликати на реални фактури, в които се добавяла нула зад десетичната запетая. Най-голямата част от далаверата е чрез фиктивна сделка за продажба на бизнес сграда, сочи обвинението. Чрез предварителен договор и фирма посредник са прибрани 2,4 млн. ДДС. В схемите била включена фирмата "Темпо Ойл", за която се смята, че е контролирана от Баретата, пише в обвинителния акт. В края на веригата пък били фирмите „Понсстройинженеринг" и "Понс холдинг" на Милко Милков, който бе доставчик на материали за оградата по границата с Турция. Бандата действала през 2011 и 2012 г. чрез фиктивни сделки за доставка на материали и горива, сочи прокуратурата.

В съдебната зала вчера не се появи още един от подсъдимите - Кирил Илиев. Адвокатът му съобщи, че близките му са го обявили за общонационално издирване, защото изчезнал от 5 дни. Той също не можел да се свърже с него по телефона. За Илиев магистратите счетоха, че няма уважителни причини да не дойде на делото. Затова промениха мярката му за неотклонение в задържане под стража, обявиха го за общодържавно издирване и издадоха за него европейска заповед за арест.

От справка в Търговския регистър става ясно, че Кирил Илиев е участвал в управата на "Ритейл петро системс", "Темпо мениджмънт груп", "Сид България 01" и "Темпо газ". В някои от фирмите е бил съдружник със старозагореца Росен Драгнев-Капитана и родителите му. Последното дружество, от което Илиев е излязъл, фигурира в списъка на длъжниците на НАП със задължение от над 1 млн. лв. "Сид България 01" дължи около 160 хиляди лева данъци, сочат регистрите.

Делото зацикля

Ако подсъдимият Кирил Илиев не се появи, данъчното дело може да зацикли, коментират юристи. Съдът предприе всички мерки, за да го осигури за следващото заседание в средата на януари. Ако от Илиев няма ни вест, ни кост, материалите срещу него могат да бъдат отделени и процесът срещу него да се води задочно, разкриха запознати.

Реклама
Реклама
Реклама