Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7174508 www.bgdnes.bg

Кравата забавлявал психично болни

Хора с увреждания и психично болни са се забавлявали в дискотека "Оксиджен", за чийто неформален собственик се сочи Божидар Кузманов - Божо Кравата! Инвалиди и бавноразвиващи се хора изтръпнали от ужас, когато разбрали, че босът и хората му са погнати като престъпна група, защото се страхували да не бъдат подпукани покрай тях! Това разкри вчера пред спецсъда Иван Карагьозов от Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Бургас, научи "България Днес".

Кравата и хората му отговарят като престъпна банда за рекет и наркоразпространение в Слънчев бряг и Банско. Георги Иванчев и Тодор Славов са подсъдими за раняването на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите и убийството на гарда му Александър Алексиев при престрелка между двете групи в ресторант "4U" в Слънчака.

Реклама

Арестът на Божо Кравата и подопечните му след пукотевицата на 8 юни 2016 г. притеснил доста от несретниците, които им гостували в клуба. Въпреки че част от хората били бавноразвиващи се, те прочели в медиите за акцията и обвиненията за организирана банда. Това ги смутило, защото решили, че разследващите ще търсят и тях и ще си имат сериозни проблеми. "Питаха ме - как така ни вкарват в такива неща. Трябваше да им обяснявам, че не са участвали в нищо незаконно", поясни Карагьозов. Тогава той се принудил сам да потърси разследващите и да разкаже каквото знае за Кузманов и аверите му.

Сътрудничеството между Карагьозов, който е и шеф на Центъра за психологически изследвания, и арестуваните започнало, след като момчетата на Кузманов го потърсили във връзка с изграждането на специални рампи и съоръжения в дискотеката. Поискали насоките му като експерт, за да е пригоден клубът за хора с увреждания и да е по стандартите. Карагьозов ги консултирал на какви изисквания по наредба трябва да отговарят уредите, дори и какво да бъде разстоянието в тоалетната и колко широка да бъде вратата й. Благодарение на съветите му дискотеката получила сертификат.

"Случвало се е наши членове - хора със и без увреждания, да присъстват на партита, които се организират в дискотеката. Ходили са и през деня, и нощем, когато гостуват изпълнители", уточни свидетелят. Той отговори отрицателно на въпроси - дали членовете на центъра са виждали незаконна дейност в заведението като продажба на наркотици или предлагане на проститутки.

По делото показания даде и Димитър Финдулов. Той се представи като барман от Бургас, макар че в криминалните хроники е сочен като рекетьор и автоджамбазин с прякор Багера. Пред разследващите Финдулов разказал, че с двама авери отишъл във фаталния 8 юни 2016 г. в Слънчев бряг. Докато вървях по улицата край хотел "Хризантема", чух изстрели, хората започнаха да бягат, беше пълна анархия. Ние побягнахме обратно, започнаха да фучат полицейски автомобили и линейки", посочил свидетелят при разпита. Той разказал, че някой се обадил на приятеля му, че техен познат е закаран в бургаската болница и отишли да го видят. Това не е вярно, посочи Финдулов. Той призна само, че е бил в Слънчев бряг, но не е станал свидетел на пукотевицата, а до болницата е ходил, защото жена му се почувствала зле. "Текстът беше написан от полицаите, аз само се подписах. Питаха ме разни неща, те си допълваха други. Не съм чел протокола, защото бързах и си имах работа", обясни свидетелят.

Съдия търси Митьо Очите

Димитър Желязков - Митьо Очите е със статут на пострадал по делото срещу Божо Кравата. Несебърският бос беше погнат като шеф на престъпна банда за рекет, палежи и дрога и още се чака екстрадицията му от Турция. Разследването срещу Очите и компания бе приложено и в процеса срещу Кравата. В началото на заседанието съдия Стоян Тонев уточни, че Очите е редовно призован като частен обвинител и граждански ищец. "Тук ли е Димитър Желязков? Не го виждам", заоглежда се магистратът.

Реклама
Реклама
Реклама