Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7178098 www.bgdnes.bg

Убийството на Димата Руснака слага края на СИК

Три изстрела бележат края на групировката СИК. Един от тях улучва Дмитрий Минев-Руснака право в сърцето и той се строполява в ръцете на десетимата бодигардове, с които движи. Датата е 24 октомври 2004 г.

Часът е около 18,30, когато заведението Up stairs на столичния булевард "Витоша" е разтърсено от гърмежите. Снайперист е дебнел Димата Руснака от третия етаж на отсрещната сграда. Когато полицията пристига и пуска кучетата, става ясно, че убиецът е поръсил стаята с лют червен пипер, който дразни обонянието им и се ползва за заличаване на следи.

Реклама

39-годишният Минев пристига час по-рано в заведението с десетината си гардове. Атакуван е на излизане. Гардовете качват боса в кола и го карат в "Пирогов". Не успяват да го спасят.

Убиецът стреля с карабина с оптически мерник. Два от куршумите попадат в кашпа и в рамката на вратата на заведението. Друг е в сърцето. Руснака е без бронежилетка при нападението.

Човек от обкръжението на Димата Руснака е снасял информация на килъра, твърдят разследващи. Стрелецът е знаел, че в този ден сикаджията ще бъде в елитното столично кафене, където е имал среща. Къртицата така и не е открита. Първоначално МВР смята, че убиецът е чужденец. По-късно криминалистите се натъкват на вероятния извършител, но не успяват да го заловят. Това е Красимир Станчев-Легионера или Филиза. Станчев служи четири години във Френския чуждестранен легион, после се завръща у нас. Той е човекът, довел сърбохърватската бригада убийци на Робърт Матанич, подозирана за няколко поръчкови разстрела у нас. След разкриване на бандата полицаи от СДВР правят опит да задържат и Станчев, но той опира пистолет в главата на един от униформените и успява да избяга. Оттогава следите му се губят, предполага се, че се крие във Франция. Станчев е подозиран и за убийствата на Илия Павлов и Георги Илиев. Доказателства за това не са събрани, въпреки че трите разстрела имат общ почерк и изпълнение.

Версиите за убийството са разчистване на лични сметки сред босовете на СИК. Гангстерската война започва в началото на годината с атаката срещу съдружника на Руснака - Стоил Славов. Той е разкъсан от бомба на 19 януари 2004 година в асансьора на бизнес сградата на столичния булевард "Джеймс Баучър" заедно с още трима души.

През юли идва и втори удар по СИК. Отвлечен е Димитър, синът на Венцислав Стефанов, който също е съдружник на Димата в "Интергруп енд партнерс".

В края на месеца е убит и Милчо Бонев - Бай Миле, направен на решето от килъри, преоблечени като полицаи.

Реклама

След убийството на Руснака СИК на практика се разпада и престава да функционира толкова активно, колкото преди това.

Близо 15 години Дмитрий Минев прекарва в България. Пристига след 1989 г. и се сдушва с Красимир Маринов-Маргина. Заедно с Младен Михалев-Маджо и Румен Николов-Пашата създават охранителната фирма СИК, която по-късно става застрахователна компания. Дружбата им е заздравена с още няколко фирми, в които са съдружници.

През 2002 година Руснака плаща данъци в размер на 460 хиляди лева. Дружествата, в които участва, се занимават с търговия на стоки и горива, туризъм и транспорт.

Две години по-рано оцелява в атентат, когато отново е поръчан. Така и не става ясно кой има зъб на Минев, но жена му духва в чужбина и никой повече не чува за нея, след като издъхва.

Прочува се след масов бой в култовата столична дискотека "Ескейп" през ноември 2003 година. Руснака е сред 30-те задържани след мелето. Повдигат му и обвинение за хулиганство, след което е обявен за издирване. Разследване е за рекет, измама, фалшифициране на документи. Осъждан е условно.

Скандалът в "Ескейп" бележи началото на втората гангстерска война по време на прехода. За първи път сикаджии и висаджии застават очи в очи и се хващат за гушите. Сред тях е и Константин Димитров-Самоковеца, който по-късно е застрелян в Амстердам.

Реклама
Реклама
Реклама