Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7178121 www.bgdnes.bg

Спряха строежа на Брендо

Общински отпор е на път да блокира част от инвестиционните намерения на наркобоса Евелин Банев-Брендо за столичния хотел „Рила“, показа проверка на "България Днес". Емблематичната сграда е собственост на близка до Банев фирма.

Дружеството обяви, че планира реконструкция на някогашния хотел на ЦК на БКП и дострояване на още едно крило. Многомилионната инвестиция е блокирана след намеса от кмета на столичния район "Средец" Мария Ачкова. С мотив, че поредната висока сграда ще блокира и без това презастроения център на София, тя стопира бизнес плановете на Брендо.

Реклама

Макар да е осъден в три държави и издирван от Интерпол по искане на България, Италия и Румъния, "кокаиновият крал" и до днес върти сериозен бизнес у нас чрез близки до него хора и офшорни фирми със скрити собственици.

Основните интереси на Банев са свързани със строителство на офис сгради и затворени жилищни комплекси. Отделно от това Брендо над 10 г. върти и солиден бизнес с хотели. Начало е дадено още през 2007 г. със строителството на бутиковия "Ле Фльор" в София. Малко след това е вдигнат и луксозният комплекс "Оазис" край Созопол.

Последната придобивка Брендо е столичният хотел „Рила“. Десететажната постройка в топцентъра на София е вдигната през 1962 г. и до падането на Тодор Живков е представителен хотел на ЦК на БКП.

След промените сградата запада заради липса на сериозна поддръжка и сменя няколко собственици. През ноември 2017 г. срещу 10 млн. евро емблематичната сграда е купена от фирма "Рила Център". Разследване показва, че купувачът е свързан с Брендо, макар официална връзка да няма. Формално "Рила Център" е собственост на "Пропърти груп България". Дружеството е основано от израелски граждани, но в последните години има нови акционери, чиито имена остават неясни. За връзката с Брендо подсказва представителят на купувача "Рила Център". Покрай сделката за хотел „Рила“ постът се заема от бизнесмена Деян Лазаров, който управлява и голяма част от създадените от Евелин Банев родни фирми.

Малко след покупката на хотел „Рила“ новият собственик обявява намеренията си да обнови сградата и да построи още едно крило. Намеренията на близката до Брендо фирма са стопирани след възражения от кмета на столичния район "Средец" Мария Ачкова. В свое писмо до главния архитект Ачкова категорично се противопоставя на новото строителство край хотел „Рила“. Мотивите й са, че при него ще пострадат разположените наблизо исторически сгради - паметници на културата, и близката църква "Св. Николай Мирликийски". Ачкова подсеща главния архитект, че преди време съдът е отменил друг проект за разширяване на хотела, и заявява, че може отново да заведе дело. Според общинари наред с гневното писмо на кметицата са получени и оплаквания от граждани, които се канят да протестират заради презастрояването. Затова и в момента проектът на Брендо е с неясна съдба до произнасяне на главния архитект.

Реклама
Реклама
Реклама