Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7180319 www.bgdnes.bg

Големият ни художник Велин Динев с изложба навръх юбилея си

Специално за риболовците: "Водна" серия, провокирана от страстта на майстора

Щастливеца на българската живопис "черпи" и за наградата "Сирак-Скитник" с нови картини

Реклама

Наричат го Щастливеца на българската живопис, заради ярките му, жизнерадостни картини. И заради неподражаемото му чувство за хумор, примесено с тънка сатира като на големия ни пътеписец Алеко Константинов. И точно като него, големият български художник Велин Динев прославя България в цял свят.

През годините участва в множество общи изложби в Букурещ, Берлин, Будапеща, Париж и Лондон. Живее и твори в Сливен, но негови картини са притежание на колекционери от Германия, САЩ, Франция, Англия, Австрия, Китай и Русия.

Повече от половин век Велин Динев твори пред платното, изцяло посветен на творчеството си, което представя в множество самостоятелни изложби през последните 40 години. Затова и решава да отпразнува личния си празник - 80-годишният и юбилей у нас и със своите почитатели. На 5 декември, с чаша вино в ръка, желаещите може да разгледат платната му, изпълнение с младост и мъдрост и едновременно рисувани с младежка страст и всеотдайност. Сюжетите пресъздават моментите на съзерцание, присъщи само на мъдреците. И запечатват завинаги изключителната жизненост на художника, който неуморно рисува, за да ни учи на красота чрез щастието, което носи за сетивата.

"Обичаме Велин Динев като човек заради неговото чувство за хумор и себеирония. Обожаваме художника Велин Динев заради свежото неподчинение на възрастта и на определенията", казвато от галерия Червената точка, които имат честта отново да са домакини на големия майстор на цветовете. Той е представен в депото на галерията от 2015 година, а това е втората му изложба в София. Тази година, като специален подарък той е отличен и с Голямата награда "Сирак Скитник". Призът е учреден през 1996 година, а негови носители са художници като Йордан Парушев, Красимир Карабаджаков, Красимир Добрев, Галина Драгнева и др.

Силен художник е Велин Динев, отбелязват критиците още в първите години на творчеството му. Завършва през 1938 г., завършил Националната художествена академия, специалност Текстил, което и досега се усеща в платната му.

"Още преди три години беше трудно да повярва човек, че зад платната на Велин Динев стои възрастен автор. Художникът показва неочаквана за неговото поколение експресивност и свежест на изказа", отбелязват изкуствоведите.

"За разлика от много свои връстници, Велин не остана в естетиката на годините от неговата младост и точно затова звучи изключително съвременно", така галеристите от "Червената точка" обясняват поканите към сливенския художник да представя актуалните си платна пред софийска публика.

Юбилейната му изложба по повод 80 годишнината ще се открие на 5 декември от 18 часа в галерия "Червената точка". Освен нови най-новите му платна, тя ще обхване творби от последните три години на автора. Експозицията ще включва успешната му серия с народни български мотиви, очарователната "водна" серия, провокирана от риболовната му страст, както и разпознаваемите му пейзажи в ултра ярки цветове.

Реклама
Реклама
Реклама