Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7187843 www.bgdnes.bg

Първото БГ бебе в епруветка вдигна сватба

Гордея се, че съм първата българка, зачената ин витро, казва смелото момиче

Първото ин витро бебе у нас Илияна Тирилова се омъжи!

Красавицата, която от дълги години живее в САЩ, каза заветното "да" на дългогодишния си приятел Майкъл в началото на ноември.

"Моята най-добра приятелка се омъжи за негов приятел и това беше поводът да се запознаем преди близо 5 г.", сподели пред "България Днес" Илияна за първата си среща със съпруга си. Оттогава до днес двамата са щастливи заедно, а снимките в социалните мрежи доказват любовта им. Избраникът на сърцето й не е от български произход, а е асириец (сириец християнин - бел. авт.). Преди месец двамата вдигат приказна сватба в Щатите, която е предвождана от годеж в началото на лятото.

Реклама

Пред вестника българката разкрива, че двамата вече мислят за деца и са готови за голямата крачка. "С божията помощ се надяваме да имаме дете".

Илияна казва, че е горда да бъде първото българско бебе, създадено в епруветка, или ин витро, както е познат методът през последните години.

"Сякаш цял живот съм знаела и не е имало нужда родителите да ми казват", казва Тирилова. И добавя, че не си спомня ясно момент, в който майка й е съобщила истината. За сметка на това много добре минава срещата със "създателя си" д-р Илия Ватев, на когото е кръстена.

"Споменът ми е много ясен. Един ден д-р Ватев дойде в гр. Рила, където живеехме. Беше висок, красив мъж. Имам чувството, че го познавам цял живот. С него сме изключително близки, чувствам го като втори баща", връща лентата нашенката.

Д-р Илия Ватев е биолог. Той е смятан за "бащата" на първото ин витро бебе у нас, заради успешната процедура през 1988 г. Раждането става събитие в половината социалистически блок, понеже Илияна е първото бебе в епруветка в цяла Източна Европа. И до днес в кабинета на лекаря виси обща снимка, запечатала любовта между двамата. Въпреки че от 2002 г. Илияна живее в Америка, разстоянието не пречи двамата да продължават да поддържат връзка.

Реклама

"Чуваме се, пишем си по мейла. Винаги когато се връщам в България, се виждаме. Много сме близки", разкри за отношенията им красавицата.

Преди време д-р Ватев призна, че трудно взел решението да направи процедурата, а вълнението му било огромно. Лекарят дори поискал съвет от игумена на Рилския манастир дали да извърши манипулацията.

"Отговорът на игумена беше двусмислен. Според православната църква семействата, които нямат деца, са наказани от Бога. В този смисъл не трябвало да се прави операцията. От друга страна, лекарите работим с ръце, очи и умове, които са дадени от Господ, следователно той бе съгласен да се направи процедурата", връща се към спомените д-р Ватев. Така на 3 януари 1988 г. на бял свят се появява Илияна.

За детските години тя си спомня, че е имало опити деца в училище да й се подиграват, но тя не им обръщала внимание.

"Никога не ми е било тъжно за това, че ми се подиграват. Наричали са ме "бебе епруветка", но това не ме е обиждало. Напротив. Винаги съм била горда", коментира 30-годишната Илияна. Желаем й здраве и късмет!

Виктория СТОЯНОВА

Реклама
Реклама
Реклама