Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7188932 www.bgdnes.bg

Как да си осигурим пълноценен сън при тревожност, невроза и стрес advertorial icon

Повечето хора мислят, че здравословният сън е един дълъг 7-8 часа период на безсъзнание. Истината е, че съществуват различни състояния на сън, които се редуват. Циклите на съня всъщност представляват регулярно редуване на дълбок сън с лек (повърхностен) сън. Всеки цикъл продължава 90 минути. Нормалният сън включва 4-5 цикъла.

Тази цикличност на съня присъства във всички възрасти. Събужданията по време на сън са абсолютно нормална част от него. Нормално е да има кратки събуждания по време на повърхностния сън. Те обикновено не се помнят. С възрастта тези събуждания стават по-дълги и затова ние по-често ги помним на сутринта. Събужданията по време на нощния сън не причиняват болестни промени.

Склонността към сън се регулира от вътрешния биологичен часовник. Когато той работи нормално, нощната сънливост се увеличава, а дневната намалява и нощният сън е пълноценен.

Количеството сън за различните възрасти е специфично. Нуждата от сън при новородените е 16 часа дневно, деца между 5 и 9 години – 10 часа, юноши – 9 часа, млади възрастни – 8 часа и възрастните – 7 часа. Може да има някои индивидуални различия. Някои хора се нуждаят от 10 часа сън, за да се чувстват отпочинали и работоспособни на следващия ден, а при други 5 часа са достатъчни.

Безсънието може да е резултат от нарушен циркаден ритъм. То е постоянно мъчително състояние, което се изразява в следното:

- трудно заспиване – необходими са повече от 30 минути за заспиване

- трудно поддържане на съня – събуждане през нощта с продължителност повече от 30-45 минути

- ранно приключване на съня – събуждане по-рано от очакваното без възможност за повторно заспиване.

Ако проблемът с безсънието не се реши бързо, се развива хронично безсъние. Хронично е безсънието, което продължава повече от 1 месец. То не е толкова често срещано, но все пак засяга 10% от популацията. Това е състояние, което значително влошава качеството на живот и категорично става причина за лошо здраве.

Хора със значителен “опит” в безсънието имат качество на живота, подобно на пациенти с хронични болести, като сърдечна недостатъчност например. Безсънието може да се разглежда и като заболяване не само като симптом, когато причинява високи нива на стрес, тревожност и липса на дневна активност. Връзка с нарушения в циркадните ритми е установена и при сърдечно-съдови, онкологични и метаболитни заболявания.

Всъщност циркадните разстройства се дължат на намалената продукция на мелатонин, който е естественият регулатор на циркадните ритми. Чрез прием на мелатонин имаме шанс да си осигурим нормално функциониране на организма.

Природна алтернатива на сънотворни и успокоителни е и доказания от дълбока древност екстракт от Валериана. Следователно за естествена регулация на циркадните ритми на организма оптималната комбинация е мелатонин и Валериана!

Мелатонин има и сънотворно действие. Именно той е веществото, което отговаря за настъпване на нормалния сън. Когато се приема в часовете, съвпадащи с естествената му продукция води до бързо заспиване. Действията на мелатонин го правят подходящ за подобряване на качеството и продължителността на съня при различни форми на безсъние, при работещи на смени и др. Налага се извода, че мелатонинът се приема като лечебно средство за повишаване на „качеството на живот“.

Екстрактът от Валериана успокоява, преодолява стреса, премахва тревожността и улеснява заспиването. Според проучванията Валериана съкращава периода на заспиване, намалява честотата на събужданията и повишава качеството на съня. Валериана подпомага естествената продукция на мелатонин. Това прави комбинацията мелатонин и Валериана важна за организма за възстановяване на циркадните ритми, както и за пълноценен сън, преодоляване на тревожността и неврозата.

Препоръчва се комбинацията мелатонин и Валериана да се приема 30 – 60 минути преди сън. Комбинацията е напълно безопасна при продължителна употреба, не предизвиква зависимост и няма остатъчна сънливост.

Виватонин Лека Нощ е природен продукт за пълноценен сън. Той съдържа високи количества от активни съставки с доказан ефект върху съня – екстракт от корени на Валериана 200 mg и Мелатонин - 5 mg. Виватонин Лека Нощ съкращава времето за заспиване, удължава продължителността на съня, намалява честотата на събужданията, регулира биологичния часовник, тушира стреса и психическите натоварвания, подобрява дейността на вегетативната нервна система, настроението и имунните функции, улеснява адаптацията след смяна на часовите зони. Взима се по 1 капсулa вечер, 30-60 мин. преди сън.

Vivatonin® е търговска марка на фирма БОРОЛА. За консултация с лекар специалист се обърнете към Клиника БОРОЛА, София 1202, ул. Цар Симеон - 52 тел.: 02 / 983 62 03, е-mail: оffice@bогоlа.соm. За допълнителна информация посетете www.vivatonin.com. Може да поръчате онлайн на www.momo.bg.

Реклама
Реклама
Реклама