Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7189090 www.bgdnes.bg

Творби на Банкси бяха изложени в Мадрид без разрешението му

Седемдесет оригинални творби на мистериозния британски стрийт художник Банкси бяха изложени без разрешението му до 10 март следващата година в Мадрид, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Изложбата, озаглавена "Гений или вандал?", бе тържествено открита в испанската столица, след като е била посетена от 500 000 души в Москва и Санкт Петербург.

Реклама

"Банкси е феномен и е сред най-възхитителните и значими творци на нашата епоха", заяви кураторът на изложбата Александър Начкебия.

Самоличността на Банкси е загадка от началото на кариерата му през 90-те години на миналия век. Известно е, че е британец, че е роден в Бристол, и че има 5 милиона последователи в Инстаграм. Известен е също неговият интернет сайт, на който качва свои творби.

Изложбата в Мадрид включва картини, предоставени от частни колекционери. Тя не е получила разрешението на художника, както и изложбите в Русия.

Банкси е превърнал своето стрийт изкуство в начин на протест и се подиграва на опитите то да бъде използвано за търговски цели. През октомври той планира предварителното саморазрушаването на известната му творба "Момиче с балон", която бе продадена за 1,042 милиона евро на търг в Лондон. Картината с акрилни бои и спрейове изобразява малко момиче, което пуска червен балон с форма на сърце. Малко след продажбата й монтиран в рамката й механизъм за унищожаване на документи наряза на лентички част от платното.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама