Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7189442 www.bgdnes.bg

Реал (Мадрид) – магнит за „Златни топки“ advertorial icon

Реал е „кралски клуб“, Реал е 13-кратният шампион на Европа! А вече спокойно можем да кажем, че е и колекционерът на „Златни топки“! Цели осем носители на най-ценния индивидуален приз във футбола са обличали бялата фланелка през този век. Най-новият кавалер на „Златната топка“ – Лука Модрич влезе в изключително елитна компания. Хърватската суперзвезда наследи трона от петкратния носител Кристиано Роналдо. В ерата на вездесъщия президент на мадридския колос Флорентино Перес на върха стъпиха още Фабио Канаваро, Феномена Роналдо и Луиш Фиго.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

А още три легенди пристигнаха на „Сантяго Бернабеу“ вече като носители на престижното отличие. Зинедин Зидан ликува през 1998 г. в Ювентус и три години по-късно бе трансфериран в Реал. Французинът се превърна в икона на клуба не само заради приказния си гол от воле във финала на Шампионска лига през 2002 г. срещу Байер (Леверкузен), но и заради трите поредни триумфа в състезанието на Стария континент като треньор на Реал. Майкъл Оуен финишира първи през 2001 г. като играч на Ливърпул, а през 2004-а облече екипа на испанския гранд. Досега пък Кака беше последният победител в класацията преди ерата на Лионел Меси и Кристиано Роналдо, продължила 10 години. Бразилецът бе номер 1 през 2007 г. като футболист на Милан, а през 2009-а акостира на добре познатото място – Мадрид.

Всъщност от всички играчи, печелили „Златната топка“ през XXI век единствените, които не са играли за Реал са Павел Недвед, Андрий Шевченко, Роналдиньо и Меси. Назад във времето легендите на Реал Алфредо Ди Стефано и Раймонд Копа също са коронясвани с най-престижната награда.

Сезон 2017-2018 несъмнено бе най-добрият в кариерата на Лука Модрич. Всичко започна миналия декември, когато Реал резонно отново стана световен клубен шампион, но разликата бе, че не Роналдо получи наградата за най-полезен играч на турнира, а Модрич. Оказа се, че това не е изключение от правилото, а поставянето на нов ред сред индивидуалните отличия. В навечерието на световното първенство хърватинът вдигна за трети пореден и общо четвърти в кариерата си купата в Шампионска лига. А на мондиала в Русия блестя ярко и помогна за достигането до сензационен финал. Килиън Мбапе, Антоан Гризман, Иван Ракитич, Н‘Голо Канте и Пол Погба като че ли бяха най-сериозната му конкуренция за отличието играч на планетарния шампионат, но и там Лука сложи опонентите си в малкия си джоб.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Бляскавите церемонии продължиха, а едно нещо ги обединяваше – винаги триумфът бе за Модрич. Той бе избран за номер 1 и за изминалия сезон в Шампионска лига, както и за най-добър футболист на ФИФА. Така някак предизвестено „Златната топка“ отиде при същия притежател.

А дали решението за това бе справедливо? Мненията са разнопосочни. Беше ясно, че все някога някой ще измести от трона Меси и Роналдо – двете двигателни сили на най-популярния спорт в последните години. Очакванията бяха, че Неймар първи ще „разбърка пъзела“ на великаните, но трансферът му от Барселона в Пари Сен Жермен сякаш повече го отдалечи от заветната цел, отколкото да го приближи. Със сигурност най-ограбен се чувства Антоан Гризман. С доста по-скромния тим на Атлетико нападателят ликува в Лига Европа и надви могъщия Реал в спора за суперкупата на Европа. А на мондиала бе един от лидерите на Франция. Оказа се обаче, че спечелването на Шампионска лига има по-голяма тежест от това да станеш световен първенец. Равносметката е на самия Гризман, който обаче постъпи мъжки и въпреки разочарованието дойде на церемонията в Париж, за да уважи Модрич.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Обратното решение взе Кристиано Роналдо. А близките му заляха с гняв социалните мрежи. Сестра му Елма Авейро например обвини мафията, корупцията и влиянието на парите за вота. Мигел Паиксао, един от близките приятели на Кристиано, пък изброи наистина впечатляващи факти в подкрепа на португалеца. А статистиката сочи, че никой не е отбелязал повече попадения през сезон 2017/18 от него – 54. Кристиано стана голмайстор на Шампионска лига за шеста поредна година с 15 точни удара. Стана първият играч с гол във финалната фаза на осем поредни големи първенства с националния отбор. Негов е най-красивият гол за сезона срещу настоящия му тим Ювенус, както и респектиращият хеттрик срещу Испания на мондиала. И не на последно място Роналдо вече счупи няколко рекорда в Ювентус със своите попадения и асистенции за хегемона в Серия А.

Всеки от топ 3 има своите достойни аргументи защо заслужаваше „Златната топка“. Сега обаче е времето на Лука Модрич – футболистът, който спечели не само заради себе си, но и заради всички останали пренебрегнати през годините играчи, заради недостижимите Меси и Роналдо.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Реклама
Реклама
Реклама