Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7190237 www.bgdnes.bg

Баневи готвели бягство в Африка

След акциите срещу хотелиерите Арабаджиеви и алкохолния бос Миню Стайков

Стотици работници са пребивани и заплашвани от олигарсите, твърдят те в жалби до прокуратурата

Бягство от страната са подготвяли арестуваните на Лазурния бряг олигарси Евгения и Николай Баневи, научи "България Днес". Според запознати милионерите задействали плана си да изчезнат от страната още през лятото. Това се е случило във времето около акциите на спецпрокуратурата срещу Маринела и Ветко Арабаджиеви, както и бившият им сват - алкохолният бос Миню Стайков.

Реклама

Баневи са очаквали да бъдат закопчани и това била основната причина да предприемат конкретни действия, разкриват източниците ни. По думите им френският град Ница, където олигарсите бяха задържани в края на октомври, е бил само временна спирка по пътя им към свободата. Спецслужбите били засекли чести пътувания на Николай Банев до Хавана. Твърди се, че оттам той е подготвял по-нататъшния трансфер на жена си Евгения и трите им деца към Африка.

Една от версиите сочи Ангола като крайна дестинация за установяване на семейството. Причината за избора й били слабо развитите дипломатически отношения между България и Ангола, както и липсата на договори за правна помощ между двете страни, което автоматично осигурява спокоен живот на подгонените от родното правосъдие Баневи. Като най-дребен детайл от подготвяния план за бягство източниците ни посочват факта, че в началото на лятото олигарсите заминали за Ница, като преди това Евгения освободила от работа прислужниците в имението си в столичния квартал Бояна.

В началото на септември Банева се прибрала в България, тъй като трябвало да ходи на дело, свързано с имотни спорове край морето. След като приключила с ангажимента, решила да нагледа резиденцията в Бояна и побесняла. Заварила тузарския си имот потънал в прах и окичен с паяжини. Банева се обадила на икономката си, за да разбере защо резиденцията е запусната. Жената припомнила на милионерката, че няколко месеца по-рано тя сама е освободила персонала си, на който и без това не обичала да плаща редовно. В типичния си стил, Евгения наругала бившата си служителка и излетяла за Ница, където след двадесетина дни е закопчана със съпруга си на летището по силата на европейска заповед за арест.

Френският съд уважава искането на българските власти за екстрадиция на Баневи и те са върнати у нас в четвъртък на обяд. От спецпрокуратурата им повдигат обвинения за участие в организирана престъпна група за финансови престъпления - укриване на данъци и пране на пари на обща стойност над 1,3 млрд. лв. За лидер на бандата държавното обвинение сочи олигарха Николай Банев, който успява да сложи ръка на повече от сто предприятия покрай процеса на масовата приватизация. Като участник в организирана престъпна група освен съпрузите обвинението включва и майката на олигарха Банев - Мария.

"Щетата, причинена от приватизацията на дружествата, е за над 90 млн. лв., а от прането на пари е за близо 1 млрд. лв. Отделно има обвинения и за незаконно притежание на боеприпаси и за организирана престъпна група. Към момента е призована и ще бъде привлечена като обвиняема и майката на Николай Банев. Предвид напредналата й възраст, колегите вероятно ще поискат мярка за неотклонение парична гаранция", обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев час след връщането на Баневи у нас. Гешев допълни и, че прокуратурата проверява всички дела и преписки по отношение на семейство Баневи.

Покрай сина си пък и Мария Банева се изживява като бизнес дама и става шеф на няколко приватизирани от него предприятия, които са източени и доведени до разруха. Сред по-големите компании, оглавявани от майката на олигарха, е ТЕЦ-ът в Казанлък, който е част от разследването срещу организираната престъпна група на Баневи.

Реклама

"Това, което мога да кажа категорично, е, че е имало сигнали на ниво районна прокуратура за телесни повреди от работници и служители. Има оплаквания, че са били бити, че съм им оставяни карамфили. Ако бъдат доказани тези сигнали, те са от компетентността на районната прокуратура. Говорим за стотици деяния, които са извършвани в периода на действие на тази група. Разследването обаче е едва в началото", уточни Гешев. Според събраните данни от разследващите организираната престъпна група на олигарха Банев е действала в продължение на 13 години.

Майката - съдържателка на явочна квартира

Майката на скандалния приватизатор Николай Банев – Мария, е тясно свързана с бившата Държавна сигурност. Това показват документи, разкрити от Комисията по досиетата покрай проверка на дружества от Министерство на икономиката. Мария Банева години наред е била изпълнителен директор на кърджалийската фирма "Бреза".

Според архивите Мария е държала явочна квартира с псевдоним Роза. Вербувана е през август 1985 г. Снета е от отчет през 1990 г. Банева е вербувана в Окръжното управление на ДС в Хасково по линия на Второ главно управление - контраразузнаването. Била е под ръководството на двама офицери. Документите, свързани с нейната дейност като контрашпионка, са унищожени, но са оставени достатъчно следи за миналото й в политическата милиция.

Мария Банева е ученичка в 11 клас, когато се залюбва и жени за офицера Йордан Банев. Бащата на олигарха е най-младият официално признат активен борец против фашизма и капитализма в Хасковско. Станал ятак едва на 14 години. След 1944 г. работи в разузнаването.

Така Николай Банев се оказва с изключително подходящо родословие, за да бъде назначен за приватизатор - и двамата му родители са тясно свързани с тайните служби.

Реклама
Реклама
Реклама