Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7190290 www.bgdnes.bg

Синът на Банев се ожени тайно

Николай-младши не иска и да чува за баща си

Минава под венчилото с родна дизайнерка

Николай Банев-младши наскоро се е оженил тайно от баща си. Младежът се е взел с родната дизайнерка Радостина Фотева, научи "България Днес".

Наследникът на Николай Банев и първата му съпруга Дочка Банева от години води война с мащехата си Евгения. След смъртта на майка си той е осиновен от Евгения, но преди години завежда дело и по официален път отказва да бъде нейно дете. След случилото се Евгения и неговият роден баща Николай му спират издръжката в Лондон, където Николай-младши следва икономика.

Реклама

Преди две години младежът се връща в България и започва работа в частна фирма във Варна. Николай Банев-младши не иска да има нищо общо с новото семейство на баща си. Съпругата му Радостина е известна дизайнерка на бижута. В социалните мрежи тя вече е сменила името си и вече носи фамилията на разследваното в момента семейство. Двамата не искат публичност, а Банев-младши не се е чувал с баща си от години. Според него и сестра му Раиса Иванова в резиденцията на фамилията в Бояна, която бе показана от МВР след ареста на Николай и Евгения във Франция, почти всички показани вещи всъщност са собственост на покойната им майка Дочка.

"В резиденцията Евгения и баща ми пренесоха и бялото пиано, което помня много добре, защото майка го купи за мен и ми нае учител по музика. Това пиано беше голям тормоз за мен, но изпитах още по-голям ужас, когато видях по телевизията баща ми да свири на него, а Евгения да му припява", признава Николай.

Войната в семейството започва през 2005 година, малко след смъртта на Дочка Банева. Според нейните наследници през своя офшорка Николай Банев се опитва да сложи ръка на дяловете от наследството на покойната си съпруга, които се полагат на родния му син Николай и на дъщерята на Дочка от първия й брак Раиса Иванова. Преди да почине, Дочка Банева е оставила в банка в Швейцария около милион евро. При завеждането на иска сумата е нараснала до 1 265 972 евро. Николай Банев и Раиса претендират и за голяма част от имотите на фамилията Банева, които са придобити по време на брака на Дочка и Николай. Според доведената дъщеря на Банев - Раиса, техните проблеми с правосъдието тепърва започват.

Раиса Банева:

Всичко в дома им е на майка ми

Първа сигнализирах за престъпленията им

- Раиса, след ареста на Николай и Евгения Баневи бяха показани кадри от палата им в Бояна. Има ли в къщата вещи, които би трябвало да са ваше притежание, оставени от вашата майка?

- След смъртта на майка ни Дочка всичко от нашия дом остана във владение на съпруга й Николай Банев и неговата дългогодишна любовница Евгения. Няма да изреждам вещи. Всичко! От мебелите, през сервизите, килимите, картините, бялото пиано, бижутата до кожените й палта и т.н. Ще добавя само, че и аз, и брат ми, и всички нейни приятели, които не се отрекоха от нея, знаем, че Евгения и Николай са моралните палачи на майка ни.

- Има ли все още заведени дела от вас срещу него?

Реклама

- Да, първите от тях заведох 5 или 6 години след смъртта на майка ми, защото очаквах все пак Николай Банев да има някаква представа за законност и ред. Няма! Той е „велик“, недосегаем от никого! Всички хора за него са тор с изключение на сегашната му съпруга Евгения. Той стана неин образ и подобие. Публично известен е фактът, че когато някакъв човек неволно блъсна колата си в нейната и й счупи фара, тя крещеше насред София: "Целият ти скапан живот не струва колкото моя фар!". Две от делата вече спечелих. Останалите са на различни фази. След като брат ми се разсинови от Евгения, битката се ожесточи. В момента има нови дела, които водим срещу Банев, отделно са сигналите до прокуратурата за опити за измама в особено големи размери с пряк умисъл, чрез съставяне на неистински документи с цел да бъде нанесена вреда на нас – децата наследници на Дочка Банева.

Няма да излагам повече подробности, но най-после прокуратурата ще си свърши работата, защото за всяко нещо ни се налага да правим по 4-5 обжалвания, докато се придвижим напред. Преди повече от две години и половина сигнализирах и прокуратурата, и ДАНС, веднага след Панама гейт, за офшорките на Баневи. Като гражданин, а не като наследник на каквото и да е било.

- Случващото се в момента с тях може ли да повлия на вашите искове срещу него?

- Да, и то положително, но това не са само искове, а и сигнали за престъпления, на които досега се е гледало "през пръсти". Обосновано мое предположение е, че "великите Баневи" вече ще изгубят онези "лостове", които са имали на всякакви нива в разследващите и правораздаващи институции. Не го твърдя, защото не мога да го докажа черно на бяло, но мога много конкретно да се обоснова, ако се наложи.

- В петък върнаха Евгения и Николай Баневи в България. Какво очаквате да се случи с тях? Смятате ли, че ще бъдат осъдени по обвиненията за пране на пари и укриване на данъци?

- Да, категорично смятам, аз, а вече и брат ми срещнахме в нашите „битки“ по пътя за справедливост много почтени хора, истински професионалисти, на които по някакъв начин е било попречено да стигнат до истината. Оптимист съм, защото, както е казано в Библията, истината и доброто на този свят са колкото просено зрънце, но то винаги побеждава злото. Иначе човешкият род би престанал да съществува.

- Направихте колекция бижута на името на майка ви "Доча". С какво ще я запомните?

- Това е много лично. Знам, че тя беше жена, умееща да обича до смърт - в прекия и преносния смисъл на думата. Що се отнася до колекцията бижута с марката "Доча", тя откри магазин на 23 март 2005 г., помня точно датата, защото точно в този ден почина моят баща д-р Стефан Иванов, ученическата любов на майка ми и неин първи съпруг. Тя много обичаше красивото, пишеше стихове, рисуваше и точно в този смисъл направих колекцията си от бижута, а не просто като бизнес. Майка ми не обичаше думата бизнес, а казваше просто работа. Всичко в този магазин беше прибрано от Банев и тогавашната му любовница Евгения. Наскоро разбрах, че не само марката "Доча", а и фирмата "Доча" са били 100% собственост на майка ни. Нейното култово бижу беше пръстен от бяло злато под формата на шестограм с огромен изумруд. Любими й бяха също кралските сейшелски перли. За мен моята колекция от бижута е по-скоро изпълнен дълг към паметта на майка ми, отколкото бизнес.

- Как се справя вашият брат Николай? Преди време бе споделил, че след като се разсиновил, семейството е спряло изцяло неговата издръжка?

- Справя се. За нас с него житейските трудности от материален характер са много по-второстепенни, отколкото психологическите рани, които ни бяха нанесени от сегашните Баневи. Сигурно за брат ми е било по-трудно, защото той дълго време е бил в лапите на тези изроди, едва навършил 11 години. Аз все пак вече бях на 23 и животът ме бе направил по-жилава...

Реклама
Реклама
Реклама