Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7190542 www.bgdnes.bg

4-метров Левски вдигат в Русе

Откриват го следващото лято

Бронзовият паметник излиза 130 000 лева

4-метров паметник на Васил Левски ще радва жителите на Русе. Монументът ще бъде изцяло от бронз и цената му по предварителни сметки ще възлиза на 130 000 лева.

Това сподели пред "България Днес" архитект Силвия Славова. В тандем със скулптора Даниел Кънчев двамата спечелиха конкурса за паметник на Апостола в крайдунавския град в оспорвана надпревара с още десет идейни проекта.

Реклама

"Дякона ще бъде в цял ръст, като височината му ще бъде 3 метра. Под него ще има постамент, който ще излезе около метър и половина и така общата височина на монумента ще е около 4 метра и половина", разказа пред вестника Славова.

Върху постамента ще бъдат изписани годините на раждане и на смъртта на Левски (1837-1873), както и неговият прочут подпис. Паметникът ще бъде разположен в Парка на възрожденците, в непосредствена близост до този на Захари Стоянов.

"Засега не се планира да бъде изписана негова паметна мисъл или самото име. В понеделник имаме среща с инициативния комитет и ако се реши, и това може да се направи. Парите ще се събират от дарения и благотворителни кампании и от финансова помощ от всички страни, които проявят желание", сподели пред медията ни скулпторът Даниел Кънчев.

Той е изключително щастлив и удовлетворен от победата в конкурса. "За визия на Апостола съм избрал да бъде в четническа униформа и сабя в дясната ръка, гордо изправен. Това ще подхожда и за централната част на Русе и се надявам всеки да познае своя Левски в паметника", коментира още Кънчев.

Скулпторът е преподавател в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в града. Той е сред редовните участници във фестивалите на пясъчните и на ледените фигури.

Военното министерство ще дари бронзови гилзи от снаряди, от които да бъде излята фигурата на Апостола. Това обяви ръководителят на ведомството Красимир Каракачанов.

Срокът за изработка на паметника е осем месеца и ако всичко върви по план, ще бъде открит в края на идното лято.

Реклама
Реклама
Реклама